7 sposobów na nietypowe tereré
Niedawno świętowaliśmy Festiwal Tereré, a że pogoda nadal sprzyja chcemy Wam przedstawić kilka niebanalnych sposobów na yerbę na zimno. Dwa z nich to zwycięskie prace z jednego z festiwalowych konkursów. Mamy nadzieję, że również Wam przypadną do gustu.
Jak przyrządzać
Każdy ma swój ulubiony sposób parzenia yerby. W przypadku tereré jest podobnie. Nie musisz ściśle postępować według czyiś wskazówek. Zapewne warto próbować różnych metod, ale ostatecznie każdy sposób, który działa jest odpowiedni! W poniższych przepisach znajdziesz więc przede wszystkim składniki i sposób ich dodania do yerby. Samo przygotowanie i ilość suszu zależy od Twoich preferencji.
Pamiętaj tylko, że pylasta mate w połączeniu z gęstym płynem (sok, mleko) łatwiej może zapchać bombillę. Oczywiście dla bardziej wprawionych Yerbopijców to żadna przeszkoda, ale grubo cięte odmiany mogą być łatwiejsze do przygotowania. Z tej samej przyczyny polecamy soki bez miąższu - niefiltrowane również łatwiej powodują zatykanie rurki.
Zobacz również: zestawy do terere.
Przepisy na wyjątkowe tereré
1. Słodko-gorzki
Zwycięzca naszego tererowego konkursu. Połączenie soków z 2 owoców o przeciwstawnych smakach (słodki i gorzki) daje niezwykły efekt. Napój wg tego przepisu cieszy zarówno kubki smakowe, jak i zmysł wzroku.
składniki:
- Rosamonte despalada (lub inna, grubocięta mate)
- grejpfruty
- arbuz
przygotowanie:
Przekrój grejpfruta w ok. 2/3 wysokości. Z większego kawałka usuń większość miąższu. Przygotuj mieszankę świeżo wyciśniętych soków z grejpfruta i arbuza. Przyrządź mate w wydrążonym owocu zalewając mieszanką schłodzonych uprzednio soków.
pro tip: miąższ arbuza możesz przecisnąć przez tkaninę tetrową albo sito o małych oczkach, aby wycisnąć sok.
2. PinaMateniada
Drink inspirowany Pinacoladą sprawdzi się nie tylko w domu. Może stać się przebojem na spotkaniu ze znajomymi, zwłaszcza latem. Połączenie smaku kokosa, mleka i ananasa z nieobowiązkową odrobiną prądu powinno przypaść do gustu wszystkim amatorom słodkich drinków. Yerba wzbogaca tę kompozycję smakową i sprawia, że całość nie jest zbyt słodka, a w dodatku dostarcza energii do rozmów na tematy znacznie ciekawsze, niż aktualna pogoda. Można delektować się takim połączeniem pozwalając sobie na dokładki.
składniki:
- mleko,
- mleko kokosowe,
- sok ananasowy,
- klasyczna, grubo cięta Yerba Mate,
- kostki lodu,
- opcjonalnie rum.
przygotowanie:
Zmieszaj mleko z mlekiem kokosowym i sokiem ananasowym wedle uznania. Proponujemy proporcję składników 2:2:1. Dodaj rum, jeśli chcesz. Tak przygotowaną mieszankę schłódź w lodówce i zalewaj nią swoją mate. Do naczynka z suszem warto dodac 1-2 kostki lodu.
pro tip: takie tereré będzie smakowało jeszcze lepiej ze skorupy kokosa, z obowiązkową parasolką.
3. Pomarańcze i melony, czyli Zachód Słońca w Twoim naczynku
Oczywiście można spokojnie przyrządzić tą mate w zwykłym naczynku, ale schłodzony, dojrzały melon zapewne doda jeszcze egzotycznego klimatu w upalny dzień. Po wyciągnięciu miąższu można z niego zrobić wyjątkowe naczynko. Świetnie nadadzą się tu okrągławe odmiany takie jak Galia czy Cantaloupe.
składniki:
- melon,
- sok pomarańczowy bez kawałków miąższu,
- Yerba Mate o niewielkiej zawartości pyłu najlepiej bez dodatków smakowych,
- opcjonalnie kilka listków świeżej mięty,
- kostki lodu.
przygotowanie:
Przetnij owoc nieco powyżej połowy i usuń gniazdo nasienne oraz część miąższu. W wydrążonym owocu przyrządź mate zalewając ją schłodzonym sokiem pomarańczowym.
Miąższ wyjęty łyżeczką pokrój w kostkę, zgnieć lekko widelcem i dodaj do mate wraz z kostkami lodu. Możesz dołożyć też kilka listków świeżej mięty, aby uzyskać jeszcze większe orzeźwienie.
pro tip: Zachęcamy do eksperymentów! Świetną alternatywą dla melona może być ananas, lub inny egzotyczny owoc.
4. Mleczno-kawowe tereré
Niektórzy z Was próbowali pewnie mate de leche, czyli zalaną gorącym mlekiem. Lżejsza i chłodniejsza wersja tego sposobu idealnie nadaje się do gaszenia pragnienia w letni, skwarny dzień. Zaskakująco dobrze smakuje również z klasyczną mate, ale proponujemy nasz ulubiony miks z wyprażonym suszem ostrokrzewu czyli mate w typie "tostada".
składniki:
- prażona Meta Mate 42 (lub dowolna inna yerba o niskiej zawartości pyłu i bez dodatków smakowych),
- zimne mleko
przygotowanie:
Mate robimy dokładnie tak, jak w wypadku yerby na gorąco tyle, że zalewamy bardzo zimnym mlekiem. Do naczynka można dodać 1-2 kostki lodu. Takie terere można również nieco osłodzic cukrem brązowym czy miodem.
pro tip: ponieważ mleko wniknie w drewno (np. Palo Santo), co może się źle skończyć dla naszego siorbadełka, zalecamy użycie szklanego lub ceramicznego naczynka.
5. Colon moringa katuava + woda lekko gazowana
Pomysł zrodził się z potrzeby chwili. W naszym krakowskim oddziale chętnie popijamy lekko gazowaną wodę mineralną, wszak nie samą yerbą człowiek żyje (sprawa dyskusyjna ;). I tak, w pewien upalny dzień okazało się, że moc ziół Colona Moringa Katuava świetnie pasuje do zimnej wody z odrobiną bąbelków.
składniki:
- Colon Moringa Katuava (lub inna mate ziołowa),
- woda mineralna lekko gazowana.
przygotowanie:
Zalej mate w naczynku wodą z lodówki. Im zimniejsza, tym będzie mniej bąbelków. Uważaj, żeby podczas zalewania gaz nie wypchnął suszu z naczynka. Dla lepszego efektu, na wierzchu możesz położyć kostkę lodu i po niej lać wodę. Gdy nie pijesz, yerbę możesz trzymać w lodówce obok butelki wody.
6. Terefere na "surowo"
Jedna z prac wyróżnionych w naszym tererowym konkursie. Zastosowanie nietuzinkowej mate i mandarynek bardzo nam się spodobał, dlatego również ten przepis znalazł się w tym zestawieniu. Świeżość obrabianej na zimno mate typu RAW świetnie pasuje do idei tereré.
składniki:
- Meta Mate Raw,
- kilka przekrojonych na pół czereśni,
- sok z mandarynek,
- kostki lodu.
przygotowanie:
Przygotuj mate zalewając ją schłodzonym sokiem z mandarynek. Do naczynia dołóż kilka przekrojonych na pół czereśni oraz kostki lodu.
7. Arbuzowy poncz yerbowy
Tereré w wersji do picia z gustownych szklanek z parasolkami o krawędziach przyprószonych cukrem. Na wykwintne przyjęcia w ogrodzie z białymi meblami. Uwaga, zawiera wysokie procenty, dozwolone oczywiście od lat 18-stu ;) Wymaga trochę więcej pracy... ale warto!
składniki:
- 1 duży bardzo dobrze dojrzały arbuz,
- ok. 50g klasycznej Yerba Mate bez dodatków,
- sok z połowy cytryny, lub limonki,
- 2-3 łyżeczki cukru,
- kilka kostek lodu,
- 200ml mocnego alkoholu (wódka, rum, lub inny - wedle uznania).
przygotowanie:
Yerba Mate zaparzaj kilka minut na gorąco (70-80st.) w dowolnym naczyniu. Po odcedzeniu naparu odstaw go do ostudzenia. Jeśli masz francuską prasę do kawy to sprawdzi się tu idealnie. Warto przygotować i ostudzić w ten sposób szklankę lub dwie (w zależności od gustu) yerbowego naparu.
W arbuzie wytnij okrągły otwór, aby można było go zakryć wyciętym krążkiem, jak pokrywką. Otwór powinien być na tyle duży, żeby łatwo było do niego sięgać, ale nie za duży, żeby się nie rozpadł. Wyciągnij łyżką miąższ (zostaw lekko czerwoną warstwę) i przetrzyj go przez sito o grubych oczkach, aby pozbyć się pestek. Wymieszaj w osobnym naczyniu miąższ arbuza z naparem mate, sokiem, cukrem. Możesz użyć do tego blendera, lub mikser. Dodaj alkohol. Wymieszaj jeszcze raz i wlej wszystko ostrożnie do arbuza.
Przed podaniem wstaw arbuza na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowany poncz możesz nalewać chochelką.
pro tip: Zadbaj o to, żeby owoc stał stabilnie. Możesz postawić go na głębokim talerzu.
Inne przepisy z Yerba Mate w roli głównej
Tu można zobaczyć kilka naszych propozycji przygotowania Yerba Mate.
- Klasyczne przygotowanie naparu
- Na zimno z ziołami i cytryną
- Jak przygotować brazylijską ervę chimarrao?
- Z mlekiem na ciepło
- Mamy nawet przepis na lody z yerbą!
- I ciasto czekoladowo-chimarraowe!
Dziękujemy Kamilowi i Xaweremu za przesłanie swoich pomysłów na tereré! Zachęcamy do dalszego nadsyłania Waszych przepisów. Z chęcią przetestujemy wszystkie, a dodatkowo opublikujemy te najciekawsze!