Yerba na zimno, czyli przygotowanie terere

04 sierpnia 2015, w kategorii: dla początkujących, porady, terere, wiedza
div>
terere z lodem w palo santoGorąca yerba w upalny dzień nie zawsze jest najlepszym możliwym rozwiązaniem. Aby się schłodzić i orzeźwić, najlepiej sięgnąć po tereré.

Tereré to nic innego, jak pełnowartościowa Yerba Mate, tylko dla odmiany zalana lodowatą wodą. Najlepiej jest dodać kilka kostek lodu, aby napój mógł być jeszcze chłodniejszy. Brzmi kusząco?

Yerba na zimno vs. yerba na ciepło

O suszu ostrokrzewu mówi się, że reaguje na temperaturę podobnie, jak ludzka skóra. Za odczuwanie skrajnych temperatur odpowiedzialne są te same receptory, zarówno w przypadku wody gorącej, jak i lodowatej. Organizm reaguje podobnie na gorąco, jak i na zimno. Tak samo wygląda sytuacja z listkami yerby. Pod wpływem niskich temperatur wypuszczają cenne substancje, jak przy zalaniu gorącą wodą – reakcja liści jest dokładnie taka sama.

Jak zrobić dobre tereré?

yerba mate z lodemSam sposób przyrządzania tereré różni się od tradycyjnego jedynie tym, że susz zalewamy zimną, niemalże zmrożoną wodą. Można nawet wrzucić 1-2 kostki lodu do naczynka, aby na dłużej utrzymać niską temperaturę. Warto też po pierwszym zalaniu odczekać kilka chwil, ok. 5-7 minut, aby listki yerby mocno nasiąknęły lodowatym płynem i zaczęły wypuszczać soki. Yerbę na zimno można zalewać z reguły więcej razy niż tradycyjną mate.

Istnieje opinia, że pierwsze zalanie tereré powinno być gorące. Jednak jeśli zagrzejesz susz, trudno będzie go później schłodzić. Składniki odżywcze i pobudzające najlepiej przechodzą do lodowatej lub gorącej wody. Letnia temperatura nie da odpowiedniego "szoku" listkom, aby uwolniły to, co w nich najlepsze.

Z czego pija się terere?

dwie guampy do picia terereMieszkańcy Południowej Ameryki piją tereré najczęściej w tzw. guampach – naczynkach z rogu krowiego (a nawet z kopyta!) lub wzorowanych na ich kształcie naczyniach z drewna Palo Santo.

Ale spokojnie, nie musisz od razu szukać krowiego rogu czy innej krowiej części ciała, żeby napić się tereré ;) Praktycznie w każdym naczynku można przyrządzić świetną, lodowatą yerbę. Dobrym pomysłem jest użycie szklanego lub ceramicznego naczynka o dużej pojemności (aby zmieścił się lód). Tradycyjne Palo Santo też jednak sprawują się świetnie.

Yerby idealne do tereré

Tereré można zrobić z praktycznie każdą marką mate. Świetnie sprawdzają się szczególnie mieszanki smakowe: owocowe, ziołowe itp. Można też samemu dodać do naparu ulubione zioła czy skórki z owoców.

W Argentynie i Brazylii wielu producentów, jak Rosamonte czy Laranjeiras oferuje specjalne wersje swoich yerb do tereré; taki susz jest grubiej cięty i mniej pylasty niż w klasycznym wydaniu. Z kolei w Paragwaju, gdzie dominują bardzo pylaste i drobno cięte yerby, tą samą mate używa się do tereré i do yerby na gorąco. W przypadku gdy wybór padnie na yerbę bez dodatków, szczególnie polecamy brazylijskie susze tereré.


Nie tylko wodę yerba pije

Yerba Mate na zimno można zalewać również mocno schłodzonym sokiem owocowym. Zwyczaj ten pochodzi z Paragwaju, gdzie osadnicy z terenów Ukrainy niekoniecznie lubili smak mate, ale jej właściwości zaskarbiły sobie szerokie grono zwolenników. Dodatkowo miejscowi nie odróżniali języka ukraińskiego od rosyjskiego, stąd w Południowej Ameryce, tak przyrządzony napar zwany jest mate russo. Warto na tym polu poeksperymentować. Rada płynąca z doświadczenia: jeśli zalewasz mate zimnym sokiem, wybierz taki bez kawałków miąższu, żeby nie zatkać bombilli. Zachęcamy też do użycia innych zimnych napojów jak mrożona herbata, mięta czy domowej roboty lemoniada.

Tutaj możesz zobaczyć nasz szybki sposób na pyszne tereré z dodatkami (VIDEO).

A jeśli masz patent na swoje własne tereré, podziel się z nami przepisem oraz zdjęciem. Chętnie przetestujemy i opublikujemy!

Zimna Yerba Mate terere w rzece Soła.

___

Fot. 3. paragwajskie guampy, autor Hachikou, licencja Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

04 sierpnia 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

15 lipca 2022
Skoro powszechnie wiadomo, że yerbowy susz można zalewać wielokrotnie, to często pada pytanie: Czy mogę zostawić taki susz na kolejny dzień? Bo szkoda wyrzucać coś, co można byłoby jeszcze zaparzyć.
Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

02 czerwca 2022
O 3 rzeczach musisz wiedzieć koniecznie, aby twoja yerba przez długi czas zachowywała świeżość, zdrowie i smak.
Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

17 marca 2022
[ARTYKUŁ PARTNERA] Jak Jezuici z Paragwaju dbali o swój yerbowy monopol? Jak w XIX wieku reklamowano mate? Jak w 1891 roku przyrządzano z niej pożywną zupę [!]? Polskie Internetowe Muzeum Yerba Mate zdradziło nam pełno niesamowitych ciekawostek. Zapraszamy do lektury!
Yerba Mate na dobry seks

Yerba Mate na dobry seks

10 lutego 2022
Yerba Mate rozsławiła się na cały świat głównie dzięki swojemu pozytywnemu wpływowi na ludzki organizm - zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej. Przydatna okazuje się również w sferze aktywności seksualnej. Czy to znaczy, że yerba zmieni Cię w boga/boginię seksu?
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
03 sierpnia 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Dulce de leche - ciekawostki o słynnym kremie z Argentyny
18 lutego 2021
Jak wiele genialnych wynalazków powstał przez pomyłkę… Teraz zjada się go w ilości średnio 3 kilogramów rocznie!
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia
19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski