Yerba na zimno, czyli przygotowanie terere

04 sierpnia 2015, w kategorii: dla początkujących, porady, terere, wiedza

terere z lodem w palo santoGorąca yerba w upalny dzień nie zawsze jest najlepszym możliwym rozwiązaniem. Aby się schłodzić i orzeźwić, najlepiej sięgnąć po tereré.

Tereré to nic innego, jak pełnowartościowa Yerba Mate, tylko dla odmiany zalana lodowatą wodą. Najlepiej jest dodać kilka kostek lodu, aby napój mógł być jeszcze chłodniejszy. Brzmi kusząco?

Yerba na zimno vs. yerba na ciepło

O suszu ostrokrzewu mówi się, że reaguje na temperaturę podobnie, jak ludzka skóra. Za odczuwanie skrajnych temperatur odpowiedzialne są te same receptory, zarówno w przypadku wody gorącej, jak i lodowatej. Organizm reaguje podobnie na gorąco, jak i na zimno. Tak samo wygląda sytuacja z listkami yerby. Pod wpływem niskich temperatur wypuszczają cenne substancje, jak przy zalaniu gorącą wodą – reakcja liści jest dokładnie taka sama.

Jak zrobić dobre tereré?

yerba mate z lodemSam sposób przyrządzania tereré różni się od tradycyjnego jedynie tym, że susz zalewamy zimną, niemalże zmrożoną wodą. Można nawet wrzucić 1-2 kostki lodu do naczynka, aby na dłużej utrzymać niską temperaturę. Warto też po pierwszym zalaniu odczekać kilka chwil, ok. 5-7 minut, aby listki yerby mocno nasiąknęły lodowatym płynem i zaczęły wypuszczać soki. Yerbę na zimno można zalewać z reguły więcej razy niż tradycyjną mate.

Istnieje opinia, że pierwsze zalanie tereré powinno być gorące. Jednak jeśli zagrzejesz susz, trudno będzie go później schłodzić. Składniki odżywcze i pobudzające najlepiej przechodzą do lodowatej lub gorącej wody. Letnia temperatura nie da odpowiedniego "szoku" listkom, aby uwolniły to, co w nich najlepsze.

Z czego pija się terere?

dwie guampy do picia terereMieszkańcy Południowej Ameryki piją tereré najczęściej w tzw. guampach – naczynkach z rogu krowiego (a nawet z kopyta!) lub wzorowanych na ich kształcie naczyniach z drewna Palo Santo.
Ale spokojnie, nie musisz od razu szukać krowiego rogu czy innej krowiej części ciała, żeby napić się tereré ;) Praktycznie w każdym naczynku można przyrządzić świetną, lodowatą yerbę. Dobrym pomysłem jest użycie szklanego lub ceramicznego naczynka o dużej pojemności (aby zmieścił się lód). Tradycyjne Palo Santo też jednak sprawują się świetnie.

Yerby idealne do tereré

Tereré można zrobić z praktycznie każdą marką mate. Świetnie sprawdzają się szczególnie mieszanki smakowe: owocowe, ziołowe itp. Można też samemu dodać do naparu ulubione zioła czy skórki z owoców.
W Argentynie i Brazylii wielu producentów, jak Rosamonte czy Laranjeiras oferuje specjalne wersje swoich yerb do tereré; taki susz jest grubiej cięty i mniej pylasty niż w klasycznym wydaniu. Z kolei w Paragwaju, gdzie dominują bardzo pylaste i drobno cięte yerby, tą samą mate używa się do tereré i do yerby na gorąco.

W przypadku gdy wybór padnie na yerbę bez dodatków, szczególnie polecamy brazylijskie susze tereré.

Nie tylko wodę yerba pije

Yerba Mate na zimno można zalewać również mocno schłodzonym sokiem owocowym. Zwyczaj ten pochodzi z Paragwaju, gdzie osadnicy z terenów ówczesnej Rosji niekoniecznie lubili smak mate, ale jej właściwości zaskarbiły sobie szerokie grono zwolenników. Stąd w Południowej Ameryce, tak przyrządzony napar zwany jest mate russo. Warto na tym polu poeksperymentować.

Rada płynąca z doświadczenia: jeśli zalewasz mate zimnym sokiem, wybierz taki bez kawałków miąższu, żeby nie zatkać bombilli. Zachęcamy też do użycia innych zimnych napojów jak mrożona herbata, mięta czy domowej roboty lemoniada.

A jeśli masz patent na swoje własne tereré, podziel się z nami przepisem oraz zdjęciem. Chętnie przetestujemy i opublikujemy!

Zimna Yerba Mate terere w rzece Soła.

___
Fot. 3. paragwajskie guampy, autor Hachikou, licencja Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

15 września 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

03 września 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?

Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?

27 lipca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Co z yerbą po dacie ważności?

Co z yerbą po dacie ważności?

05 lutego 2021
Przechowując w domu wiele rodzajów Yerba Mate na raz istnieje ryzyko, że którejś paczki nie zużyjemy przed końcem daty przydatności wydrukowanej na opakowaniu. Co w takim przypadku zrobić? Czy można bezpiecznie pić przeterminowany susz czy wyrzucić go lepiej do kosza?
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Sport vs Yerba Mate
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
08 maja 2021
Małe jest piękne, ale nie tylko! Poznaj 10 zalet picia w małym materku. Dlaczego mieszkańcy Ameryki Południowej wybierają małe naczynia oraz dlaczego mała Yerba Mate smakuje również wg nas... lepiej i zdrowiej?
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
27 marca 2021
Paragwajski kuchmistrz praży na patelni susz Yerba Mate zmieszany z cukrem. Dorzuca tu rozżarzone węgielki, wyciągnięte prosto z pieca. Miesza, praży dalej. Jak następnie zamierza to przyrządzić? Poznaj jeden z najbardziej oryginalnych sposobów przyrządzania mate!
Jaką yerbę wybrać na początek?
Jaką yerbę wybrać na początek?
21 listopada 2020
Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
© 2014-2021 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski