Yerba na zimno, czyli przygotowanie terere

04 sierpnia 2015, w kategorii: dla początkujących, porady, terere, wiedza
div>
terere z lodem w palo santoGorąca yerba w upalny dzień nie zawsze jest najlepszym możliwym rozwiązaniem. Aby się schłodzić i orzeźwić, najlepiej sięgnąć po tereré.

Tereré to nic innego, jak pełnowartościowa Yerba Mate, tylko dla odmiany zalana lodowatą wodą. Najlepiej jest dodać kilka kostek lodu, aby napój mógł być jeszcze chłodniejszy. Brzmi kusząco?

Yerba na zimno vs. yerba na ciepło

O suszu ostrokrzewu mówi się, że reaguje na temperaturę podobnie, jak ludzka skóra. Za odczuwanie skrajnych temperatur odpowiedzialne są te same receptory, zarówno w przypadku wody gorącej, jak i lodowatej. Organizm reaguje podobnie na gorąco, jak i na zimno. Tak samo wygląda sytuacja z listkami yerby. Pod wpływem niskich temperatur wypuszczają cenne substancje, jak przy zalaniu gorącą wodą – reakcja liści jest dokładnie taka sama.

Jak zrobić dobre tereré?

yerba mate z lodemSam sposób przyrządzania tereré różni się od tradycyjnego jedynie tym, że susz zalewamy zimną, niemalże zmrożoną wodą. Można nawet wrzucić 1-2 kostki lodu do naczynka, aby na dłużej utrzymać niską temperaturę. Warto też po pierwszym zalaniu odczekać kilka chwil, ok. 5-7 minut, aby listki yerby mocno nasiąknęły lodowatym płynem i zaczęły wypuszczać soki. Yerbę na zimno można zalewać z reguły więcej razy niż tradycyjną mate.

Istnieje opinia, że pierwsze zalanie tereré powinno być gorące. Jednak jeśli zagrzejesz susz, trudno będzie go później schłodzić. Składniki odżywcze i pobudzające najlepiej przechodzą do lodowatej lub gorącej wody. Letnia temperatura nie da odpowiedniego "szoku" listkom, aby uwolniły to, co w nich najlepsze.

Z czego pija się terere?

dwie guampy do picia terereMieszkańcy Południowej Ameryki piją tereré najczęściej w tzw. guampach – naczynkach z rogu krowiego (a nawet z kopyta!) lub wzorowanych na ich kształcie naczyniach z drewna Palo Santo.

Ale spokojnie, nie musisz od razu szukać krowiego rogu czy innej krowiej części ciała, żeby napić się tereré ;) Praktycznie w każdym naczynku można przyrządzić świetną, lodowatą yerbę. Dobrym pomysłem jest użycie szklanego lub ceramicznego naczynka o dużej pojemności (aby zmieścił się lód). Tradycyjne Palo Santo też jednak sprawują się świetnie.

Yerby idealne do tereré

Tereré można zrobić z praktycznie każdą marką mate. Świetnie sprawdzają się szczególnie mieszanki smakowe: owocowe, ziołowe itp. Można też samemu dodać do naparu ulubione zioła czy skórki z owoców.

W Argentynie i Brazylii wielu producentów, jak Rosamonte czy Laranjeiras oferuje specjalne wersje swoich yerb do tereré; taki susz jest grubiej cięty i mniej pylasty niż w klasycznym wydaniu. Z kolei w Paragwaju, gdzie dominują bardzo pylaste i drobno cięte yerby, tą samą mate używa się do tereré i do yerby na gorąco. W przypadku gdy wybór padnie na yerbę bez dodatków, szczególnie polecamy brazylijskie susze tereré.


Nie tylko wodę yerba pije

Yerba Mate na zimno można zalewać również mocno schłodzonym sokiem owocowym. Zwyczaj ten pochodzi z Paragwaju, gdzie osadnicy z terenów Ukrainy niekoniecznie lubili smak mate, ale jej właściwości zaskarbiły sobie szerokie grono zwolenników. Dodatkowo miejscowi nie odróżniali języka ukraińskiego od rosyjskiego, stąd w Południowej Ameryce, tak przyrządzony napar zwany jest mate russo. Warto na tym polu poeksperymentować. Rada płynąca z doświadczenia: jeśli zalewasz mate zimnym sokiem, wybierz taki bez kawałków miąższu, żeby nie zatkać bombilli. Zachęcamy też do użycia innych zimnych napojów jak mrożona herbata, mięta czy domowej roboty lemoniada.

Tutaj możesz zobaczyć nasz szybki sposób na pyszne tereré z dodatkami (VIDEO).

A jeśli masz patent na swoje własne tereré, podziel się z nami przepisem oraz zdjęciem. Chętnie przetestujemy i opublikujemy!

Zimna Yerba Mate terere w rzece Soła.

___

Fot. 3. paragwajskie guampy, autor Hachikou, licencja Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

14 czerwca 2023
Masz paczkę yerby i nie wiesz, jak ją przyrządzić? Skorzystaj z jednego z 4 sposobów bez użycia bombilli, naczyniek do yerby i yerbomosów.
Jak wybrać swoje pierwsze yerbowe naczynko?

Jak wybrać swoje pierwsze yerbowe naczynko?

10 maja 2023
Nie warto iść za modą. Lepiej spokojnie zdecyduj, czego oczekujesz. A my pomożemy Ci dobrać rodzaj naczynia do Twoich potrzeb.
Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

21 lutego 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

04 sierpnia 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?
15 czerwca 2022
Skoro powszechnie wiadomo, że yerbowy susz można zalewać wielokrotnie, to często pada pytanie: Czy mogę zostawić taki susz na kolejny dzień? Bo szkoda wyrzucać coś, co można byłoby jeszcze zaparzyć.
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Jak poprawnie przyrządzić Yerba Mate? Jedyny słuszny przepis!
26 stycznia 2022
Jaka metoda jest tą jedyną słuszną? Robić kopczyk czy nie robić? Wiele pytań rodzi się w głowie początkującego Yerbopijcy, a internet nie rozwiązuje problemu. Każdy autorytet mówi coś innego. Podpowiadamy, jak w tym wszystkim odkryć najlepsze rozwiązanie.
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski