Gorące mleko zamiast wody!? Brzmi jak dziwny żart, ale kiedy za oknem szaro, zimno i plucha, może warto dać szansę nowym smakom...
Jaka yerba będzie
odpowiednia do Mate de Leche?
Jako bazy można użyć
dowolnej yerby - najważniejsze, żeby nam smakowała! Jednak z
mlekiem najlepiej komponujÄ… siÄ™ yerby palone (tzw. Yerba Mate
Tostada), które w smaku przypominają nieco kawę zbożową.
Szczególnie polecamy w tym celu świetna, organiczną yerbę prażoną Meta Mate 42, o intensywnym , ciemnym kolorze .
Jak przygotować yerbę z
mlekiem?
Jak zwykle, ilu
yerbochłonów, tyle sposobów przygotowania, ale generalnie technika
jest taka sama jak w przypadku wody. Można całość suszu zalać
mlekiem (około
80°C)
i pić
przez bombillę albo zaparzyć yerbę w sitku/filtrze,
a dopiero później dodać mleko, tak jak Anglicy
do herbaty. Jeśli wcześniej mleko spienimy, otrzymamy warstwowe Mate
Latte.
Złota zasada
W przypadku Mate de Leche
istnieje tylko jedna złota zasada. Brzmi ona tak: pod żadnym
pozorem nie zaparzaj yerby z mlekiem w tykwie! Susz przywiera wtedy
do ścianek i przy wysychaniu nabiera mocy cementu; trudno jest
później pozbyć się takiej skorupki. Najlepszym rozwiązaniem są
ceramiczne naczynka, kubki, cukierniczki, dzbanuszki; cokolwiek, co
będzie w zasięgu ręki, byle nie tykwa! Palo santo to równie
kiepski pomysł.
O dodatkach, czyli zimowe
smaki
Cynamon, kardamon, gałka
muszkatołowa, wanilia, goździki, anyżowe gwiazdki - będą
doskonale współgrały z lekko karmelowym smakiem mate de leche.
Może w ten sposób uda się przywołać magię minionych Świąt.
Mleko dodatkowo można posłodzić brązowym cukrem lub miodem. Wariant dla
wielbicieli ostrzejszych smaków: dodaj odrobinę chilli lub pieprzu
cayenne.
Ciepłe kakao, drżyj! Na
horyzoncie pojawiła się poważna konkurencja!