Mate de Leche, czyli yerba z mlekiem

14 marca 2016, w kategorii: przepisy

Gorące mleko zamiast wody!? Brzmi jak dziwny żart, ale kiedy za oknem szaro, zimno i plucha, może warto dać szansę nowym smakom...


Jaka yerba będzie odpowiednia do Mate de Leche?

yerba mate de leche z mlekiemJako bazy można użyć dowolnej yerby - najważniejsze, żeby nam smakowała! Jednak z mlekiem najlepiej komponują się yerby palone (tzw. Yerba Mate Tostada), które w smaku przypominają nieco kawę zbożową.

Szczególnie polecamy w tym celu świetna, organiczną yerbę prażoną Meta Mate 42, o intensywnym , ciemnym kolorze .


Jak przygotować yerbę z mlekiem?

Jak zwykle, ilu yerbochłonów, tyle sposobów przygotowania, ale generalnie technika jest taka sama jak w przypadku wody. Można całość suszu zalać mlekiem (około 80°C) i pić przez bombillę albo zaparzyć yerbę w sitku/filtrze, a dopiero później dodać mleko, tak jak Anglicy do herbaty. Jeśli wcześniej mleko spienimy, otrzymamy warstwowe Mate Latte.


Złota zasada

W przypadku Mate de Leche istnieje tylko jedna złota zasada. Brzmi ona tak: pod żadnym pozorem nie zaparzaj yerby z mlekiem w tykwie! Susz przywiera wtedy do ścianek i przy wysychaniu nabiera mocy cementu; trudno jest później pozbyć się takiej skorupki. Najlepszym rozwiązaniem są ceramiczne naczynka, kubki, cukierniczki, dzbanuszki; cokolwiek, co będzie w zasięgu ręki, byle nie tykwa! Palo santo to równie kiepski pomysł.


O dodatkach, czyli zimowe smaki

yerba mate de leche z przyprawami korzennymiCynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, wanilia, goździki, anyżowe gwiazdki - będą doskonale współgrały z lekko karmelowym smakiem mate de leche. Może w ten sposób uda się przywołać magię minionych Świąt.

Mleko dodatkowo można posłodzić brązowym cukrem lub miodem. Wariant dla wielbicieli ostrzejszych smaków: dodaj odrobinę chilli lub pieprzu cayenne.


Ciepłe kakao, drżyj! Na horyzoncie pojawiła się poważna konkurencja!


Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

04 sierpnia 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

08 października 2020
Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
Jak zrobić domowy budyń z Yerba Mate? [FILM]

Jak zrobić domowy budyń z Yerba Mate? [FILM]

31 stycznia 2019
Oryginalny budyń z Yerba Mate można łatwo przygotować w domu. Naturalnie i bez chemicznych dodatków. Takiego smaku z pewnością nie znajdziesz w sklepie!
7 sposobów na nietypowe tereré

7 sposobów na nietypowe tereré

02 sierpnia 2018
Kilka spośród naszych ulubionych metod gaszenia pragnienia w lecie.
Jak zrobić ziołowo-cytrynowe terere? [FILM]

Jak zrobić ziołowo-cytrynowe terere? [FILM]

25 czerwca 2018
Dosłownie w minutę (60 sekund!) zobaczysz, jak przygotować cudownie zimną i orzeźwiającą, ziołową yerbę z cytrynową nutą.
Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki
21 stycznia 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
03 sierpnia 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Dulce de leche - ciekawostki o słynnym kremie z Argentyny
18 lutego 2021
Jak wiele genialnych wynalazków powstał przez pomyłkę… Teraz zjada się go w ilości średnio 3 kilogramów rocznie!
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia
19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski