Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

08 października 2020, w kategorii: chimarrao, ciekawostki, przepisy
yerbowe ciasto z chimarrao - przepisKażdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Dlatego pewnie niejednemu przeszło przez myśl dodanie yerby do jedzenia czy smoothie. Z resztą, sama Ekipa Dobre Ziele ma już na swoim koncie takie eksperymenty: pączki , budyń, lody.
Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?

Coraz popularniejsze stają się wypieki z dodatkiem herbaty matcha, czyli takiej zmielonej na pył. Ja postanowiłem w podobny sposób użyć zmielonej na pył Erva Mate (z port. Yerba Mate).


Przepis na ciasto z brazylijską mate chimarrão

Czas przygotowania: 15 minut + 20-25 minut pieczenia

SKŁADNIKI:

  • 200 g białej czekolady
  • 200 g masła/margaryny
  • 4 jajka
  • 125 g zwykłego cukru (ok. ½ szklanki)
  • 6 małych, kopiatych łyżeczek chimarrão (polecam Meta Mate Craft)
  • 100 g mąki pszennej (¾ szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Topimy masło/margarynę


Pierwszym krokiem jest roztapianie masła lub margaryny na małym ogniu, uważając, żeby go nie zagotować.

rozpuszczanie białej czekolady2. Rozpuszczamy białą czekoladę

Kiedy już całe masło jest w postaci płynnej, należy zdjąć garnek z ognia i wrzucić do niego połamane kostki białej czekolady.

Następnie mieszamy, żeby rozpuścić czekoladę w płynnym maśle.


3. Mieszamy sypkie składniki

Na tym etapie możemy zacząć od uruchomienia piekarnika, żeby się nagrzał do 180 °C z termoobiegiem lub ogrzewaniem góra + dół.

sypkie składniki ciastaDo miski przesiewamy mąkę, przesiewamy chimarrão (o ile przesianie mąki jest opcjonalne, żeby uzyskać delikatniejszą konsystencję, to przesianie chimarrao jest konieczne, aby nie natknąć się w cieście na patyczek). Wsypujemy cukier i dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Można ewentualnie wszystko wymieszać ze sobą na sucho.

TIP: Do tego celu można użyć dowolnej chimarrao (brazylijska, mielona na mączkę yerba). Ja jednak rekomenduję Meta Mate Craft od rodziny Ghem lub Tolotti z uwagi na drewniano-wędzone aromaty, które dodają smakowi charakteru i balansują słodkość. Ponadto całość po upieczeniu pachnie słodką wędzonką, co zapewnia nietypowe, a zarazem nieziemskie doznania smakowe. W przypadku zwykłej chimarrão można dać jej nieco więcej (ok. 8 łyżeczek), aby uzyskać większą intensywność.


ubijamy jajka i miksujemy4. Delikatnie ubijamy jajka i miksujemy z resztą

Wbijamy jajka do osobnej miseczki i lekko rozbijamy widelcem.

Następnie należy wszystko wlać do suchej mieszanki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.


5. dodajemy masło z czekoladąDodajemy masło z rozpuszczoną białą czekoladą

Dalej miksując dolewamy powoli, łyżka po łyżce, naszą mieszankę płynnego masła i białej czekolady. Aż do połączenia całości w jednolitą masę o chimowym zabarwieniu.


6. Przygotowanie formy i wlanie gotowego miksu

Pora na przygotowanie formy, żeby nasze ciasto nie przywarło. Możliwości jest wiele, w zależności od upodobań. Można wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Ja wybrałem opcję z mąką.

ciasto w piekarnikuPo przygotowaniu formy, wlewamy całość do niej.


7. Piekarnik

Wkładamy formę z masą do piekarnika i ustawiamy przypominajkę na ok. 20-25 min.



gotowe ciasto z chimą8. Gotowe!

Kiedy ciasto jest gotowe i trochę przestygnie, można opcjonalnie posypać je herbatą matcha, która doda goryczki oraz zieloności do słodko-chimowego ciacha.



Smacznego!!

Pokrojone ciasto z dodatkiem erva mate chimarrao

Kacper Wieja

Kacper Wieja

Pije yerbę nieustannie od licealnych czasów. Zaraża nią przyjaciół, rodzinę i każdego, kogo spotyka na swojej drodze. Yerbowy znawca smaków i aromatów. Zafascynowany Ameryką Południową oraz językiem hiszpańskim; wykorzysta każdą okazję, żeby pomęczyć pytaniami latynoskich producentów i odkryć najdrobniejsze szczegóły yerbowiedzy.

Proponujemy do dalszego czytania

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

15 września 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

03 września 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?

Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?

27 lipca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Jakie rodzaje grilla są najzdrowsze?

Jakie rodzaje grilla są najzdrowsze?

24 maja 2021
[ARTYKUŁ PARTNERA] Co na ten temat sądzą polscy specjaliści grillowania? Znajdziesz tu też dowód, że Argentyńczycy nie mylą się twierdząc, że ich potrawy z grilla są zdrowe! Argentyńskie asado, czyli grillowanie za pomocą pali i krzyży wbitych w ziemię wokół ogniska, chroni mięso przed szkodliwymi oparami...
Sport vs Yerba Mate
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
08 maja 2021
Małe jest piękne, ale nie tylko! Poznaj 10 zalet picia w małym materku. Dlaczego mieszkańcy Ameryki Południowej wybierają małe naczynia oraz dlaczego mała Yerba Mate smakuje również wg nas... lepiej i zdrowiej?
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
27 marca 2021
Paragwajski kuchmistrz praży na patelni susz Yerba Mate zmieszany z cukrem. Dorzuca tu rozżarzone węgielki, wyciągnięte prosto z pieca. Miesza, praży dalej. Jak następnie zamierza to przyrządzić? Poznaj jeden z najbardziej oryginalnych sposobów przyrządzania mate!
Jaką yerbę wybrać na początek?
Jaką yerbę wybrać na początek?
21 listopada 2020
Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
© 2014-2021 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski