Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

08 października 2020, w kategorii: chimarrao, ciekawostki, przepisy
yerbowe ciasto z chimarrao - przepisKażdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Dlatego pewnie niejednemu przeszło przez myśl dodanie yerby do jedzenia czy smoothie. Z resztą, sama Ekipa Dobre Ziele ma już na swoim koncie takie eksperymenty: pączki , budyń, lody.
Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?

Coraz popularniejsze stają się wypieki z dodatkiem herbaty matcha, czyli takiej zmielonej na pył. Ja postanowiłem w podobny sposób użyć zmielonej na pył Erva Mate (z port. Yerba Mate).


Przepis na ciasto z brazylijską mate chimarrão

Czas przygotowania: 15 minut + 20-25 minut pieczenia

SKŁADNIKI:

  • 200 g białej czekolady
  • 200 g masła/margaryny
  • 4 jajka
  • 125 g zwykłego cukru (ok. ½ szklanki)
  • 6 małych, kopiatych łyżeczek chimarrão (polecam Meta Mate Craft)
  • 100 g mąki pszennej (¾ szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Topimy masło/margarynę


Pierwszym krokiem jest roztapianie masła lub margaryny na małym ogniu, uważając, żeby go nie zagotować.

rozpuszczanie białej czekolady2. Rozpuszczamy białą czekoladę

Kiedy już całe masło jest w postaci płynnej, należy zdjąć garnek z ognia i wrzucić do niego połamane kostki białej czekolady.

Następnie mieszamy, żeby rozpuścić czekoladę w płynnym maśle.


3. Mieszamy sypkie składniki

Na tym etapie możemy zacząć od uruchomienia piekarnika, żeby się nagrzał do 180 °C z termoobiegiem lub ogrzewaniem góra + dół.

sypkie składniki ciastaDo miski przesiewamy mąkę, przesiewamy chimarrão (o ile przesianie mąki jest opcjonalne, żeby uzyskać delikatniejszą konsystencję, to przesianie chimarrao jest konieczne, aby nie natknąć się w cieście na patyczek). Wsypujemy cukier i dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Można ewentualnie wszystko wymieszać ze sobą na sucho.

TIP: Do tego celu można użyć dowolnej chimarrao (brazylijska, mielona na mączkę yerba). Ja jednak rekomenduję Meta Mate Craft od rodziny Ghem lub Tolotti z uwagi na drewniano-wędzone aromaty, które dodają smakowi charakteru i balansują słodkość. Ponadto całość po upieczeniu pachnie słodką wędzonką, co zapewnia nietypowe, a zarazem nieziemskie doznania smakowe. W przypadku zwykłej chimarrão można dać jej nieco więcej (ok. 8 łyżeczek), aby uzyskać większą intensywność.


ubijamy jajka i miksujemy4. Delikatnie ubijamy jajka i miksujemy z resztą

Wbijamy jajka do osobnej miseczki i lekko rozbijamy widelcem.

Następnie należy wszystko wlać do suchej mieszanki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.


5. dodajemy masło z czekoladąDodajemy masło z rozpuszczoną białą czekoladą

Dalej miksując dolewamy powoli, łyżka po łyżce, naszą mieszankę płynnego masła i białej czekolady. Aż do połączenia całości w jednolitą masę o chimowym zabarwieniu.


6. Przygotowanie formy i wlanie gotowego miksu

Pora na przygotowanie formy, żeby nasze ciasto nie przywarło. Możliwości jest wiele, w zależności od upodobań. Można wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Ja wybrałem opcję z mąką.

ciasto w piekarnikuPo przygotowaniu formy, wlewamy całość do niej.


7. Piekarnik

Wkładamy formę z masą do piekarnika i ustawiamy przypominajkę na ok. 20-25 min.



gotowe ciasto z chimą8. Gotowe!

Kiedy ciasto jest gotowe i trochę przestygnie, można opcjonalnie posypać je herbatą matcha, która doda goryczki oraz zieloności do słodko-chimowego ciacha.



Smacznego!!

Pokrojone ciasto z dodatkiem erva mate chimarrao

Kacper Wieja

Kacper Wieja

Pije yerbę nieustannie od licealnych czasów. Zaraża nią przyjaciół, rodzinę i każdego, kogo spotyka na swojej drodze. Yerbowy znawca smaków i aromatów. Zafascynowany Ameryką Południową oraz językiem hiszpańskim; wykorzysta każdą okazję, żeby pomęczyć pytaniami latynoskich producentów i odkryć najdrobniejsze szczegóły yerbowiedzy.

Proponujemy do dalszego czytania

Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

17 marca 2022
[ARTYKUŁ PARTNERA] Jak Jezuici z Paragwaju dbali o swój yerbowy monopol? Jak w XIX wieku reklamowano mate? Jak w 1891 roku przyrządzano z niej pożywną zupę [!]? Polskie Internetowe Muzeum Yerba Mate zdradziło nam pełno niesamowitych ciekawostek. Zapraszamy do lektury!
Yerba Mate na dobry seks

Yerba Mate na dobry seks

10 lutego 2022
Yerba Mate rozsławiła się na cały świat głównie dzięki swojemu pozytywnemu wpływowi na ludzki organizm - zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej. Przydatna okazuje się również w sferze aktywności seksualnej. Czy to znaczy, że yerba zmieni Cię w boga/boginię seksu?
Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

13 grudnia 2021
Okazuje się, że nie jest to kaprys argentyńskich urzędników, jednak skuteczne i potrzebne narzędzie do walki z czarnym rynkiem sfermentowanych, starych patyków, mierzonym w setkach ton rocznie…
10 lat Dobrego Ziela - galeria wspomnień

10 lat Dobrego Ziela - galeria wspomnień

26 listopada 2021
Jak wyglądał pierwszy magazyn? Jaka była nasza największa zaparzona Yerba Mate? I dlaczego “prawie” wzięli nas do Hollywood...
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

15 września 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Pajarito: recenzja marki, rodzaje i różnice w smakach
29 marca 2022
Jedna z najczęściej wybieranych marek Yerba Mate w Polsce. Paragwajska klasyka z wieloletnią tradycją. Czy znasz już pełen wachlarz smaków Pajarito? Wiesz czym się różni wersja Tradicional od Seleccion Especial? Wszystko wyjaśniamy w tym artykule.
Jak poprawnie przyrządzić Yerba Mate? Jedyny słuszny przepis!
26 stycznia 2022
Jaka metoda jest tą jedyną słuszną? Robić kopczyk czy nie robić? Wiele pytań rodzi się w głowie początkującego Yerbopijcy, a internet nie rozwiązuje problemu. Każdy autorytet mówi coś innego. Podpowiadamy, jak w tym wszystkim odkryć najlepsze rozwiązanie.
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Jaką yerbę wybrać na początek?
21 listopada 2020
Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
© 2014-2022 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski