Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

08 października 2020, w kategorii: chimarrao, ciekawostki, przepisy
yerbowe ciasto z chimarrao - przepisKażdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Dlatego pewnie niejednemu przeszło przez myśl dodanie yerby do jedzenia czy smoothie. Z resztą, sama Ekipa Dobre Ziele ma już na swoim koncie takie eksperymenty: pączki , budyń, lody.
Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?

Coraz popularniejsze stają się wypieki z dodatkiem herbaty matcha, czyli takiej zmielonej na pył. Ja postanowiłem w podobny sposób użyć zmielonej na pył Erva Mate (z port. Yerba Mate).


Przepis na ciasto z brazylijską mate chimarrão

Czas przygotowania: 15 minut + 20-25 minut pieczenia

SKŁADNIKI:

  • 200 g białej czekolady
  • 200 g masła/margaryny
  • 4 jajka
  • 125 g zwykłego cukru (ok. ½ szklanki)
  • 6 małych, kopiatych łyżeczek chimarrão (polecam Meta Mate Craft)
  • 100 g mąki pszennej (¾ szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Topimy masło/margarynę


Pierwszym krokiem jest roztapianie masła lub margaryny na małym ogniu, uważając, żeby go nie zagotować.

rozpuszczanie białej czekolady2. Rozpuszczamy białą czekoladę

Kiedy już całe masło jest w postaci płynnej, należy zdjąć garnek z ognia i wrzucić do niego połamane kostki białej czekolady.

Następnie mieszamy, żeby rozpuścić czekoladę w płynnym maśle.


3. Mieszamy sypkie składniki

Na tym etapie możemy zacząć od uruchomienia piekarnika, żeby się nagrzał do 180 °C z termoobiegiem lub ogrzewaniem góra + dół.

sypkie składniki ciastaDo miski przesiewamy mąkę, przesiewamy chimarrão (o ile przesianie mąki jest opcjonalne, żeby uzyskać delikatniejszą konsystencję, to przesianie chimarrao jest konieczne, aby nie natknąć się w cieście na patyczek). Wsypujemy cukier i dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Można ewentualnie wszystko wymieszać ze sobą na sucho.

TIP: Do tego celu można użyć dowolnej chimarrao (brazylijska, mielona na mączkę yerba). Ja jednak rekomenduję Meta Mate Craft od rodziny Ghem lub Tolotti z uwagi na drewniano-wędzone aromaty, które dodają smakowi charakteru i balansują słodkość. Ponadto całość po upieczeniu pachnie słodką wędzonką, co zapewnia nietypowe, a zarazem nieziemskie doznania smakowe. W przypadku zwykłej chimarrão można dać jej nieco więcej (ok. 8 łyżeczek), aby uzyskać większą intensywność.


ubijamy jajka i miksujemy4. Delikatnie ubijamy jajka i miksujemy z resztą

Wbijamy jajka do osobnej miseczki i lekko rozbijamy widelcem.

Następnie należy wszystko wlać do suchej mieszanki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.


5. dodajemy masło z czekoladąDodajemy masło z rozpuszczoną białą czekoladą

Dalej miksując dolewamy powoli, łyżka po łyżce, naszą mieszankę płynnego masła i białej czekolady. Aż do połączenia całości w jednolitą masę o chimowym zabarwieniu.


6. Przygotowanie formy i wlanie gotowego miksu

Pora na przygotowanie formy, żeby nasze ciasto nie przywarło. Możliwości jest wiele, w zależności od upodobań. Można wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Ja wybrałem opcję z mąką.

ciasto w piekarnikuPo przygotowaniu formy, wlewamy całość do niej.


7. Piekarnik

Wkładamy formę z masą do piekarnika i ustawiamy przypominajkę na ok. 20-25 min.



gotowe ciasto z chimą8. Gotowe!

Kiedy ciasto jest gotowe i trochę przestygnie, można opcjonalnie posypać je herbatą matcha, która doda goryczki oraz zieloności do słodko-chimowego ciacha.



Smacznego!!

Pokrojone ciasto z dodatkiem erva mate chimarrao

Kacper Wieja

Kacper Wieja

Pije yerbę nieustannie od licealnych czasów. Zaraża nią przyjaciół, rodzinę i każdego, kogo spotyka na swojej drodze. Yerbowy znawca smaków i aromatów. Zafascynowany Ameryką Południową oraz językiem hiszpańskim; wykorzysta każdą okazję, żeby pomęczyć pytaniami latynoskich producentów i odkryć najdrobniejsze szczegóły yerbowiedzy.

Proponujemy do dalszego czytania

Jaki jest najlepszy smak Yerba Mate? Poznaj najciekawsze Yerba Mate smakowe

Jaki jest najlepszy smak Yerba Mate? Poznaj najciekawsze Yerba Mate smakowe

13 maja 2025

Tradycyjna Yerba Mate wywodząca się z Ameryki Południowej, znana jest ze swojego charakterystycznego, często gorzkawego smaku i silnych właściwości pobudzających.

Kiedy wróci czerwona Cruz de Malta? Czyli o starej legendzie słów kilka

Kiedy wróci czerwona Cruz de Malta? Czyli o starej legendzie słów kilka

09 maja 2025
Cóż to musiała być za yerba, że nadal o nią pytacie? Od 10 lat nie jest już produkowana, a Mateiści nadal za nią tęsknią…
Ostrokrzew paragwajski — co to za roślina?

Ostrokrzew paragwajski — co to za roślina?

27 lutego 2025
Skąd bierze się yerba mate i dlaczego od wieków jest ceniona w Ameryce Południowej? Ostrokrzew paragwajski to roślina o niezwykłych właściwościach, której liście dają pobudzający napój pełen tradycji i kulturowego znaczenia. Poznaj jego historię, tajemnice uprawy i wpływ na codzienne życie ludzi na całym świecie!
Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

10 grudnia 2024
Odkryj wyjątkowe cechy drewna Palo Santo, dzięki którym poznał je niemal cały świat!
Poznaj południowoamerykańskie legendy, prawdziwą historię i fascynujące właściwości Świętego Drzewa.
TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

29 kwietnia 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Naczynka z drewna Palo Santo - praktyczny przewodnik
17 stycznia 2025

Poznasz unikalne właściwości, które sprawiają, że Twoja Yerba Mate smakuje lepiej i dłużej zachowuje temperaturę. Dowiesz się, który model Palo Santo wybrać i jak go pielęgnować, by cieszyć się swoim naczynkiem przez lata.

Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową
26 maja 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
© 2014-2025 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski