Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Dlatego pewnie niejednemu przeszło przez myśl dodanie yerby do jedzenia czy smoothie. Z resztą, sama Ekipa Dobre Ziele ma już na swoim koncie takie eksperymenty:
.
Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa
brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę.
Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?Coraz popularniejsze stają się wypieki z dodatkiem herbaty matcha, czyli takiej zmielonej na pył. Ja postanowiłem w podobny sposób użyć zmielonej na pył Erva Mate (z port. Yerba Mate).
Przepis na ciasto z brazylijską mate chimarrão
Czas przygotowania: 15 minut + 20-25 minut pieczenia
SKŁADNIKI:
- 200 g białej czekolady
- 200 g masła/margaryny
- 4 jajka
- 125 g zwykłego cukru (ok. ½ szklanki)
- 6 małych, kopiatych łyżeczek chimarrão (polecam Meta Mate Craft)
- 100 g mąki pszennej (¾ szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Topimy masło/margarynęPierwszym krokiem jest roztapianie masła lub margaryny na małym ogniu, uważając, żeby go nie zagotować.
2. Rozpuszczamy białą czekoladęKiedy już całe masło jest w postaci płynnej, należy zdjąć garnek z ognia i wrzucić do niego połamane kostki białej czekolady.
Następnie mieszamy, żeby rozpuścić czekoladę w płynnym maśle.
3. Mieszamy sypkie składnikiNa tym etapie możemy zacząć od uruchomienia piekarnika, żeby się nagrzał do 180 °C z termoobiegiem lub ogrzewaniem góra + dół.
Do miski przesiewamy mąkę, przesiewamy chimarrão (o ile przesianie mąki jest opcjonalne, żeby uzyskać delikatniejszą konsystencję, to przesianie chimarrao jest konieczne, aby nie natknąć się w cieście na patyczek). Wsypujemy cukier i dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Można ewentualnie wszystko wymieszać ze sobą na sucho.
TIP: Do tego celu można użyć dowolnej chimarrao (brazylijska, mielona na mączkę yerba). Ja jednak rekomenduję
Meta Mate Craft od rodziny Ghem lub Tolotti z uwagi na drewniano-wędzone aromaty, które dodają smakowi charakteru i balansują słodkość. Ponadto całość po upieczeniu pachnie słodką wędzonką, co zapewnia nietypowe, a zarazem nieziemskie doznania smakowe. W przypadku zwykłej chimarrão można dać jej nieco więcej (ok. 8 łyżeczek), aby uzyskać większą intensywność.
4. Delikatnie ubijamy jajka i miksujemy z resztąWbijamy jajka do osobnej miseczki i lekko rozbijamy widelcem.
Następnie należy wszystko wlać do suchej mieszanki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
5. Dodajemy masło z rozpuszczoną białą czekoladąDalej miksując dolewamy powoli, łyżka po łyżce, naszą mieszankę płynnego masła i białej czekolady. Aż do połączenia całości w jednolitą masę o chimowym zabarwieniu.
6. Przygotowanie formy i wlanie gotowego miksu Pora na przygotowanie formy, żeby nasze ciasto nie przywarło. Możliwości jest wiele, w zależności od upodobań. Można wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Ja wybrałem opcję z mąką.
Po przygotowaniu formy, wlewamy całość do niej.
7. Piekarnik Wkładamy formę z masą do piekarnika i ustawiamy przypominajkę na ok. 20-25 min.
8. Gotowe!Kiedy ciasto jest gotowe i trochę przestygnie, można opcjonalnie posypać je herbatą matcha, która doda goryczki oraz zieloności do słodko-chimowego ciacha.
Smacznego!!