Kiedy wróci czerwona Cruz de Malta? Czyli o starej legendzie słów kilka

09 maja 2025, w kategorii: ciekawostki, historia, producenci
Cóż to musiała być za yerba, że nadal o nią pytacie? Od 10 lat nie jest już produkowana, a Mateiści nadal za nią tęsknią…

Yerba Mate Cruz de Malta Despalada, w charakterystycznym czerwonym opakowaniu z krzyżem obrosła szczególną legendą. Ponoć „została wycofana, bo była taka mocna, że serce nie wytrzymywało”, a sam „Chuck Norris pił ją tylko z małych naczynek, żeby potem przypadkiem nie unicestwić Ziemi przez zbyt dużą moc z półobrotu” *. Czym wreszcie uleczyć zbolałe serce po stracie tegoż yerbowego Diamentu Mocy?

* Prawdziwe opinie użytkowników.

Czerwona Cruz de Malta despalada


Kiedy wróci legendarna, czerwona Cruz de Malta o nieprzeciętnej mocy?


Powrót Cruz de Malta Despalada jest niestety bardzo mało prawdopodobny. Producent nie zapowiada wznowienia produkcji, a biorąc pod uwagę zmieniające się trendy na argentyńskim rynku, na który trafia zdecydowana większość produkcji, ciężko liczyć na zmianę decyzji. Poza tym nie jest wcale pewne, że po wznowieniu produkcji czerwonego Cruza jego moc będzie tak samo duża.

Czy niebezpieczna moc czerwonej Cruz de Malty była faktycznie przyczyną wycofania z produkcji?

Nie, yerba ta nie została wycofana przez swoją zbyt dużą moc. Było to spowodowane tylko i wyłącznie polityką producenta. Wytwórca tej mate, firma Molinos Rio de la Plata S.A. z Argentyny, to duże przedsiębiorstwo, w którym yerba jest tylko jednym z wielu produktów w ofercie.
Najpewniej chodziło głównie o nieefektywne wykorzystanie materiału roślinnego, gdyż 30% klasycznej mate to gałązki, które w przypadku yerby samoliściastej (despalada), musiały iść do odrzutu.

Dowiedzieliśmy się też, że Cruz de Malta sin Palo była sprzedawana w znacznie mniejszych ilościach niż klasyczna wersja z gałązkami (Cruz de Malta con Palo). Od wielu lat widać w Argentynie trend zmniejszania intensywności/mocy Yerba Mate. Mieszkańcy tego kraju piją yerbę niemal cały czas, od rana do wieczora, dlatego coraz więcej producentów skupia się na słabszych odmianach mate, łagodniejszych w smaku i przede wszystkim w działaniu. Dzięki temu można wypić więcej yerby bez obawy o przedawkowanie kofeiny.
Cruz de Malta obecnie jest produkowana tylko w wersji Suave — o bardzo grubym cięciu, praktycznie bez pyłu, co również świadczy o tym, iż w przypadku tej marki trend zmniejszania mocy stał się w ostatnich latach wiodący.

Skąd wzięła się legenda, czy czerwony Cruz faktycznie był taki mocny?

Tak, Cruz de Malta Despalada była wyjątkowo mocna. Lecz, czy aż tak bardzo? Ze swojej strony muszę przyznać, że oprócz mocy, która w owym czasie również była dla mnie bardzo ważna (studia, sport, intensywne życie), pod względem walorów smakowych yerba ta była naprawdę wyborna.

Trzeba też dodać, że jej legenda wyrosła w naszym kraju jednak w zupełnie innych warunkach rynkowych. 10-15 lat temu dostępnych było dosłownie kilka podstawowych marek jak np.: Rosamonte, Amanda, Pajarito, Colon czy Selecta. Na tym tle, moc działania czerwonego Cruza rzeczywiście była ponadprzeciętna i zapewne z tego powodu obrosła aż taką legendą.


I co teraz? Jak dalej żyć bez czerwonej Cruz de Malty?

Cóż, trzeba się pogodzić ze stratą i żyć dalej. Lecz patrzmy z nadzieją w przyszłość! Obecnie na rynku mamy wiele konkretnych w działaniu despalad (yerb bez gałązek), które z wielkim powodzeniem zastąpią nam nostalgiczny smak i działanie czerwonego Cruza. Możemy szczególnie polecić w tym temacie samoliściaste wersje (despalada / sin palo) marek: Salam, Don Lucas, Taragui. Parana.

Salam Despalada

Dymny, głęboki i niepokornySalam Despalada to prawdziwa perełka wśród argentyńskich Yerba Mate. Suszony metodą barbacuá, zachwyca aromatem palonego drewna, karmelu i dobrze leżakowanego sianka. Pierwszy łyk przynosi mocną, drzewną goryczkę, która powoli przechodzi w yerbowo-dymny kwasek z kawowym akcentem. Finisz? Wafelkowo-słodkawy, ale wciąż z wyrazistą, paloną nutą. To propozycja dla koneserów, którzy szukają w yerbie czegoś więcej niż tylko pobudzenia — prawdziwego, sensorycznego doświadczenia.

Salam Despalada 500g

Don Lucas Despalada

Don Lucas Despalada to yerba, która łączy argentyńską intensywność ze zbożowym, niemal urugwajskim sznytem. Aromat? Słodko-goryczkowy, z nutami chleba i roślinności, które po zalaniu nabierają głębi. Smak jest harmonijny; wyważona goryczka, delikatna słodycz i subtelna kwaskowość splatają się w pełne, intensywne doznanie. Finał wieńczy ściągający, zbożowy smak, głęboko satysfakcjonujący. To yerba dla tych, którzy szukają nie tylko mocy, ale też perfekcyjnej równowagi w smaku.

Don Lucas despalada 500g

Taragüi Sin Palo

Jeśli yerba to dla Ciebie synonim intensywności, Taragüi Sin Palo jest wyborem oczywistym. To argentyńska klasyka w wersji mocno wyrazistej: drobno cięty susz, niemal bez patyczków, oferuje solidną dawkę kofeinowego kopa. W smaku dominują szlachetna goryczka i głęboki, roślinny kwasek z subtelną, kremową nutą w tle. Finisz długi i ściągający, pozostawiający na języku esencję surowej mocy natury. Doskonała dla tych, którzy cenią intensywne, wyraziste smaki i potężne pobudzenie.

Taragui Sin Palo 500g

Paraná Leafy Pura Folha

Brazylijska moc w najczystszej postaci. Paraná Leafy Pura Folha to eksplozja roślinnej energii. Susz jest drobno cięty, bez patyczków i pyłu, który pęcznieje po zalaniu, uwalniając intensywną, pokrzywową goryczkę. To yerba dla tych, którzy lubią ekstremalne doznania, ale z zaskakującą nutą słodyczy i kremowością w tle. Zapach świeżo skoszonej łąki miesza się tu z aromatem ciepłych, zbożowych ciastek. Moc działania? Konkretna — już niewielka porcja pobudza do działania.

Paraná Leafy Pura Folha 500g


A Ty, pamiętasz jeszcze czerwoną Cruz de Maltę? Jak ją wspominasz?

Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 20 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Ostrokrzew paragwajski — co to za roślina?

Ostrokrzew paragwajski — co to za roślina?

27 lutego 2025
Skąd bierze się yerba mate i dlaczego od wieków jest ceniona w Ameryce Południowej? Ostrokrzew paragwajski to roślina o niezwykłych właściwościach, której liście dają pobudzający napój pełen tradycji i kulturowego znaczenia. Poznaj jego historię, tajemnice uprawy i wpływ na codzienne życie ludzi na całym świecie!
Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

10 grudnia 2024
Odkryj wyjątkowe cechy drewna Palo Santo, dzięki którym poznał je niemal cały świat!
Poznaj południowoamerykańskie legendy, prawdziwą historię i fascynujące właściwości Świętego Drzewa.
Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową

Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową

26 czerwca 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

29 kwietnia 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Naczynka z drewna Palo Santo - praktyczny przewodnik
17 stycznia 2025

Poznasz unikalne właściwości, które sprawiają, że Twoja Yerba Mate smakuje lepiej i dłużej zachowuje temperaturę. Dowiesz się, który model Palo Santo wybrać i jak go pielęgnować, by cieszyć się swoim naczynkiem przez lata.

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
© 2014-2025 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski