Mini pączki z Yerba Mate

22 lutego 2017, w kategorii: przepisy
Pączki z yerbą w środku i z yerbową posypką

Z okazji święta, które uwielbiamy - Tłusty Czwartek, przygotowaliśmy dla Was przepis na Yerbowe Pączki. Bo yerby nigdy dość! Nawet w największe święto słodkości!



Przygotuj składniki


mini pączek na zaparzonej yerbieCiasto:
  • 1 garść yerba mate (najlepiej tostady)
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 torebka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu
  • 1,5 litra oleju rzepakowego

Na posypkę:
  • 1 łyżka ulubionej yerba mate
  • 3-4 łyżki cukru pudru


Sposób wykonania

Zagrzać szklankę mleka; do sitka włożyć sporą garść yerby (najlepiej tostady) i zalać przygotowanym mlekiem. Kiedy przestanie być gorące, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu (np. piekarniku nagrzanym do 30 stopni) na 20-30 minut.

Jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do miski przesiać mąkę, cukier wanilinowy i szczyptę soli, dodać zaczyn drożdżowy oraz ubitą masę z jajek i cukru. Porządnie wyrobić ciasto, a kiedy będzie już ładnie odchodzić, należy dodać rum i masło. Następnie należy przykryć ciasto np. ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Uwaga! Ważne żeby miska była duża, bo ciasto sporo urośnie!

Po dwóch godzinach wyciągnąć ciasto i pozagniatać chwilę na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wyciąć kółka i uformować z nich kulki.

Rozgrzać olej, smażyć po kilka sztuk naraz, pilnując temperatury oleju ok. 180 stopni. Wyciągnąć pączki na ręcznik papierowy. Kiedy ostygną przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem zmielonym (w młynku do kawy, moździerzu lub po prostu rozgniecionym wałkiem do ciasta) z łyżką ulubionej yerba mate. Jeżeli użyjesz yerby con palo - miazgę najpierw należy przesiać przez sitko.

Smacznego!

góra pączków z yerbą


Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

04 sierpnia 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

08 października 2020
Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
Jak zrobić domowy budyń z Yerba Mate? [FILM]

Jak zrobić domowy budyń z Yerba Mate? [FILM]

31 stycznia 2019
Oryginalny budyń z Yerba Mate można łatwo przygotować w domu. Naturalnie i bez chemicznych dodatków. Takiego smaku z pewnością nie znajdziesz w sklepie!
7 sposobów na nietypowe tereré

7 sposobów na nietypowe tereré

02 sierpnia 2018
Kilka spośród naszych ulubionych metod gaszenia pragnienia w lecie.
Jak zrobić ziołowo-cytrynowe terere? [FILM]

Jak zrobić ziołowo-cytrynowe terere? [FILM]

25 czerwca 2018
Dosłownie w minutę (60 sekund!) zobaczysz, jak przygotować cudownie zimną i orzeźwiającą, ziołową yerbę z cytrynową nutą.
Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki
21 stycznia 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
03 sierpnia 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Dulce de leche - ciekawostki o słynnym kremie z Argentyny
18 lutego 2021
Jak wiele genialnych wynalazków powstał przez pomyłkę… Teraz zjada się go w ilości średnio 3 kilogramów rocznie!
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia
19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski