Z okazji święta, które uwielbiamy - Tłusty Czwartek, przygotowaliśmy dla Was przepis na Yerbowe Pączki. Bo yerby nigdy dość! Nawet w największe święto słodkości!
Przygotuj składniki
Ciasto:
1 garść yerba mate (najlepiej tostady)
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
500 g mąki tortowej
1 torebka cukru waniliowego lub wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
50 g roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżki rumu lub spirytusu
1,5 litra oleju rzepakowego
Na posypkę:
1 łyżka ulubionej yerba mate
3-4 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania
Zagrzać szklankę mleka; do sitka włożyć sporą garść yerby (najlepiej tostady) i zalać przygotowanym mlekiem. Kiedy przestanie być gorące, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu (np. piekarniku nagrzanym do 30 stopni) na 20-30 minut.
Jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do miski przesiać mąkę, cukier wanilinowy i szczyptę soli, dodać zaczyn drożdżowy oraz ubitą masę z jajek i cukru. Porządnie wyrobić ciasto, a kiedy będzie już ładnie odchodzić, należy dodać rum i masło. Następnie należy przykryć ciasto np. ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Uwaga! Ważne żeby miska była duża, bo ciasto sporo urośnie!
Po dwóch godzinach wyciągnąć ciasto i pozagniatać chwilę na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wyciąć kółka i uformować z nich kulki.
Rozgrzać olej, smażyć po kilka sztuk naraz, pilnując temperatury oleju ok. 180 stopni. Wyciągnąć pączki na ręcznik papierowy. Kiedy ostygną przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem zmielonym (w młynku do kawy, moździerzu lub po prostu rozgniecionym wałkiem do ciasta) z łyżką ulubionej yerba mate. Jeżeli użyjesz yerby con palo - miazgę najpierw należy przesiać przez sitko.
Smacznego!
Wojciech Skowron
Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.
Jak zrobić jesienną i zimową herbatę pełną bogatych w witaminy i aromaty składników? Sprawdź nasze przepisy, które sprawią, że rozgrzewająca herbata ogrzeje każdego zmarzlucha!
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
Oryginalny budyń z Yerba Mate można łatwo przygotować w domu. Naturalnie i bez chemicznych dodatków. Takiego smaku z pewnością nie znajdziesz w sklepie!
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Poznasz unikalne właściwości, które sprawiają, że Twoja Yerba Mate smakuje lepiej i dłużej zachowuje temperaturę. Dowiesz się, który model Palo Santo wybrać i jak go pielęgnować, by cieszyć się swoim naczynkiem przez lata.
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
Czasem przyrządzenie yerby poza domem może stwarzać pozorne problemy, o których warto więcej powiedzieć. Jak pić yerbę w szkole czy na uczelni, gdzie jej działanie jest szczególnie przydatne?