Jak zrobić domowy budyń z Yerba Mate? [FILM]

31 stycznia 2019, w kategorii: przepisy

Zimowa aura rozbudza chęci na kulinarne eksperymenty. Dzisiaj zainspirowała nas prażona Meta Mate 42. Jej smak doskonale komponuje się z mlekiem, więc poza dobrze znaną już Mate de Leche, postanowiliśmy zrobić z niej domowy budyń... Wyszło znakomicie!

Poniżej przedstawiamy przepis na naturalny, przepyszny deser na bazie Yerba Mate:

Przepis na yerbowy budyń

SKŁADNIKI:

  • 50g Meta Mate 42
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Do zaparzenia yerby z mlekiem przyda się kubek z bardzo dużym sitkiem do herbaty albo french press. Do mieszania możesz użyć miksera, blendera lub robota kuchennego.
Czas przygotowania: 20 - 30 minut


PRZYGOTOWANIE


Podgrzej mleko do temperatury ok. 80°C. Połowę wlej do kubka z sitkiem wypełnionym yerbą. Możesz też użyć french press. Zaparzaj przez 3-5 minut, następnie odstaw do przestudzenia. Yerbę w sitku zalej drugi raz - resztą mleka. Im dłużej będziesz parzyć, tym więcej smaku mate będzie w budyniu.

Drugie zalanie yerby podgrzej w rondelku na małym ogniu. Wsyp cukier, co jakiś czas zamieszaj. Równocześnie do zimnego mleka z yerbą dodaj żółtka, mąkę i ewentualnie przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) i wlej do gorącego mleka cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje - jest gotowy.

Uwaga: Bardzo ważne jest, żeby wlać ZIMNE mleko z mąką i żółtkami do gorącego. W przeciwnym razie w budyniu powstaną grudki ciasta.


Alternatywne składniki:

  • Klasyczna, najlepiej grubo cięta mate. Polecamy do testowania łagodniejsze w smaku, najlepiej grubo cięte yerby:
  • Zamiast mleka - mleko kokosowe lub dowolne inne roślinne.
  • Cukier można zastąpić ksylitolem, stewią lub innym słodzikiem.

Dodatkowo:

  • Podczas podgrzewania mleka możesz je doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, kakao, a nawet odrobiną chilli.
  • Można zmniejszyć ilość cukru, a gotowy budyń polać odrobiną syropu owocowego lub miodu.

Smacznego!

Budyń z Meta Mate 42
Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

04 sierpnia 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

08 października 2020
Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
7 sposobów na nietypowe tereré

7 sposobów na nietypowe tereré

02 sierpnia 2018
Kilka spośród naszych ulubionych metod gaszenia pragnienia w lecie.
Jak zrobić ziołowo-cytrynowe terere? [FILM]

Jak zrobić ziołowo-cytrynowe terere? [FILM]

25 czerwca 2018
Dosłownie w minutę (60 sekund!) zobaczysz, jak przygotować cudownie zimną i orzeźwiającą, ziołową yerbę z cytrynową nutą.
Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki
21 stycznia 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
03 sierpnia 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Dulce de leche - ciekawostki o słynnym kremie z Argentyny
18 lutego 2021
Jak wiele genialnych wynalazków powstał przez pomyłkę… Teraz zjada się go w ilości średnio 3 kilogramów rocznie!
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia
19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski