Jak zrobić domowy budyń z Yerba Mate? FILM
Zimowa aura rozbudza chęci na kulinarne eksperymenty. Dzisiaj zainspirowała nas prażona Meta Mate 42. Jej smak doskonale komponuje się z mlekiem, więc poza dobrze znaną już Mate de Leche, postanowiliśmy zrobić z niej domowy budyń... Wyszło znakomicie!
Poniżej przedstawiamy przepis na naturalny, przepyszny deser na bazie Yerba Mate:
Przepis na yerbowy budyń
SKŁADNIKI:
- 50g Meta Mate 42
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
Do zaparzenia yerby z mlekiem przyda się kubek z bardzo dużym sitkiem do herbaty albo french press. Do mieszania możesz użyć miksera, blendera lub robota kuchennego.
Czas przygotowania: 20 - 30 minut
PRZYGOTOWANIE
Podgrzej mleko do temperatury ok. 80°C. Połowę wlej do kubka z sitkiem wypełnionym yerbą. Możesz też użyć french press. Zaparzaj przez 3-5 minut, następnie odstaw do przestudzenia. Yerbę w sitku zalej drugi raz - resztą mleka. Im dłużej będziesz parzyć, tym więcej smaku mate będzie w budyniu.
Drugie zalanie yerby podgrzej w rondelku na małym ogniu. Wsyp cukier, co jakiś czas zamieszaj. Równocześnie do zimnego mleka z yerbą dodaj żółtka, mąkę i ewentualnie przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) i wlej do gorącego mleka cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje - jest gotowy.
Uwaga: Bardzo ważne jest, żeby wlać ZIMNE mleko z mąką i żółtkami do gorącego. W przeciwnym razie w budyniu powstaną grudki ciasta.
Alternatywne składniki:
- Klasyczna, najlepiej grubo cięta mate. Polecamy do testowania łagodniejsze w smaku, najlepiej grubo cięte yerby:
- Zamiast mleka - mleko kokosowe lub dowolne inne roślinne.
- Cukier można zastąpić ksylitolem, stewią lub innym słodzikiem.
Dodatkowo:
- Podczas podgrzewania mleka możesz je doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, kakao, a nawet odrobiną chilli.
- Można zmniejszyć ilość cukru, a gotowy budyń polać odrobiną syropu owocowego lub miodu.