Jak zrobić domowy budyń z Yerba Mate? FILM

31 stycznia 2019, w kategorii: przepisy

Zimowa aura rozbudza chęci na kulinarne eksperymenty. Dzisiaj zainspirowała nas prażona Meta Mate 42. Jej smak doskonale komponuje się z mlekiem, więc poza dobrze znaną już Mate de Leche, postanowiliśmy zrobić z niej domowy budyń... Wyszło znakomicie!

Poniżej przedstawiamy przepis na naturalny, przepyszny deser na bazie Yerba Mate:

Przepis na yerbowy budyń

SKŁADNIKI:

  • 50g Meta Mate 42
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Do zaparzenia yerby z mlekiem przyda się kubek z bardzo dużym sitkiem do herbaty albo french press. Do mieszania możesz użyć miksera, blendera lub robota kuchennego.
Czas przygotowania: 20 - 30 minut


PRZYGOTOWANIE


Podgrzej mleko do temperatury ok. 80°C. Połowę wlej do kubka z sitkiem wypełnionym yerbą. Możesz też użyć french press. Zaparzaj przez 3-5 minut, następnie odstaw do przestudzenia. Yerbę w sitku zalej drugi raz - resztą mleka. Im dłużej będziesz parzyć, tym więcej smaku mate będzie w budyniu.

Drugie zalanie yerby podgrzej w rondelku na małym ogniu. Wsyp cukier, co jakiś czas zamieszaj. Równocześnie do zimnego mleka z yerbą dodaj żółtka, mąkę i ewentualnie przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) i wlej do gorącego mleka cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje - jest gotowy.

Uwaga: Bardzo ważne jest, żeby wlać ZIMNE mleko z mąką i żółtkami do gorącego. W przeciwnym razie w budyniu powstaną grudki ciasta.


Alternatywne składniki:

  • Klasyczna, najlepiej grubo cięta mate. Polecamy do testowania łagodniejsze w smaku, najlepiej grubo cięte yerby:
  • Zamiast mleka - mleko kokosowe lub dowolne inne roślinne.
  • Cukier można zastąpić ksylitolem, stewią lub innym słodzikiem.

Dodatkowo:

  • Podczas podgrzewania mleka możesz je doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, kakao, a nawet odrobiną chilli.
  • Można zmniejszyć ilość cukru, a gotowy budyń polać odrobiną syropu owocowego lub miodu.

Smacznego!

Budyń z Meta Mate 42
Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

Herbata grzaniec - jak zrobić herbatę rozgrzewającą?

Herbata grzaniec - jak zrobić herbatę rozgrzewającą?

06 listopada 2023
Jak zrobić jesienną i zimową herbatę pełną bogatych w witaminy i aromaty składników? Sprawdź nasze przepisy, które sprawią, że rozgrzewająca herbata ogrzeje każdego zmarzlucha!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

04 sierpnia 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

08 października 2020
Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową
26 maja 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]
06 lutego 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy
29 marca 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?
13 maja 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski