Jak zrobić domowy budyń z Yerba Mate? [FILM]

31 stycznia 2019, w kategorii: przepisy

Zimowa aura rozbudza chęci na kulinarne eksperymenty. Dzisiaj zainspirowała nas prażona Meta Mate 42. Jej smak doskonale komponuje się z mlekiem, więc poza dobrze znaną już Mate de Leche, postanowiliśmy zrobić z niej domowy budyń... Wyszło znakomicie!

Poniżej przedstawiamy przepis na naturalny, przepyszny deser na bazie Yerba Mate:

Przepis na yerbowy budyń

SKŁADNIKI:

  • 50g Meta Mate 42
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Do zaparzenia yerby z mlekiem przyda się kubek z bardzo dużym sitkiem do herbaty albo french press. Do mieszania możesz użyć miksera, blendera lub robota kuchennego.
Czas przygotowania: 20 - 30 minut


PRZYGOTOWANIE


Podgrzej mleko do temperatury ok. 80°C. Połowę wlej do kubka z sitkiem wypełnionym yerbą. Możesz też użyć french press. Zaparzaj przez 3-5 minut, następnie odstaw do przestudzenia. Yerbę w sitku zalej drugi raz - resztą mleka. Im dłużej będziesz parzyć, tym więcej smaku mate będzie w budyniu.

Drugie zalanie yerby podgrzej w rondelku na małym ogniu. Wsyp cukier, co jakiś czas zamieszaj. Równocześnie do zimnego mleka z yerbą dodaj żółtka, mąkę i ewentualnie przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) i wlej do gorącego mleka cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje - jest gotowy.

Uwaga: Bardzo ważne jest, żeby wlać ZIMNE mleko z mąką i żółtkami do gorącego. W przeciwnym razie w budyniu powstaną grudki ciasta.


Alternatywne składniki:

  • Klasyczna, najlepiej grubo cięta mate. Polecamy do testowania łagodniejsze w smaku, najlepiej grubo cięte yerby:
  • Zamiast mleka - mleko kokosowe lub dowolne inne roślinne.
  • Cukier można zastąpić ksylitolem, stewią lub innym słodzikiem.

Dodatkowo:

  • Podczas podgrzewania mleka możesz je doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, kakao, a nawet odrobiną chilli.
  • Można zmniejszyć ilość cukru, a gotowy budyń polać odrobiną syropu owocowego lub miodu.

Smacznego!

Budyń z Meta Mate 42
Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

08 października 2020
Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
7 sposobów na nietypowe tereré

7 sposobów na nietypowe tereré

02 sierpnia 2018
Kilka spośród naszych ulubionych metod gaszenia pragnienia w lecie.
Jak zrobić ziołowo-cytrynowe terere? [FILM]

Jak zrobić ziołowo-cytrynowe terere? [FILM]

25 czerwca 2018
Dosłownie w minutę (60 sekund!) zobaczysz, jak przygotować cudownie zimną i orzeźwiającą, ziołową yerbę z cytrynową nutą.
Yerbowe lody [FILM]

Yerbowe lody [FILM]

12 czerwca 2017
Pyszne, zdrowe, idealne na upał. A na dodatek - banalnie proste w przygotowaniu! Skusisz się na mrożoną wersję dobrego, yerbowego ziela?
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
03 sierpnia 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Sport vs Yerba Mate
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
08 maja 2021
Małe jest piękne, ale nie tylko! Poznaj 10 zalet picia w małym materku. Dlaczego mieszkańcy Ameryki Południowej wybierają małe naczynia oraz dlaczego mała Yerba Mate smakuje również wg nas... lepiej i zdrowiej?
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
27 marca 2021
Paragwajski kuchmistrz praży na patelni susz Yerba Mate zmieszany z cukrem. Dorzuca tu rozżarzone węgielki, wyciągnięte prosto z pieca. Miesza, praży dalej. Jak następnie zamierza to przyrządzić? Poznaj jeden z najbardziej oryginalnych sposobów przyrządzania mate!
Jaką yerbę wybrać na początek?
Jaką yerbę wybrać na początek?
21 listopada 2020
Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
© 2014-2021 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski