Gaucha da Serra - wirtualna podróż do krainy chimarrão

28 lutego 2018, w kategorii: Brazylia, chimarrao, producenci


Zapraszamy Cię na wirtualną wycieczkę do prawdziwego miejsca z wielkim sercem do mate. Tam, w małym rodzinnym przedsiębiorstwie powstaje jedna z najlepszych jakościowo chimarrão.


Wyobraźmy sobie podróż do Brazylii. Lądujemy na preferowanym lotnisku. W naszej historii może to być miasto Brasilia. Wychodzimy z samolotu i tropikalne słońce zabiera się za rumienienie naszej skóry.

Wyobraźmy sobie teraz podróż 1858 km na południe. Według map Google hipotetyczny rowerzysta jest w stanie pokonać tą odległość w 108 godzin. Jednak, aby przejechać przez 6 stanów w warunkach podobnych, jak te panujące w saunie trzeba od czasu do czasu odpocząć. Nie wspominając już o tym, że niebezpiecznie jest jechać na rowerze pijąc yerbę.

Dlatego wsiadamy do wypożyczonego samochodu i zakładając, że mamy zmiennika za kółkiem, po niecałych 30 godzinach spędzonych w malutkiej, czterodrzwiowej saunie znajdujemy się w Ilópolis należącym do stanu Rio Grande do Sul. Nazwa miasta pochodzi od łacińskiego ilex (paraguariensis oczywiście, choć rośnie w Brazylii) oraz greckiego polis, czyli miasto. Czy można lepiej zilustrować, co jest podstawą gospodarki w okolicy?

Miasto erva mate

Trzech gauchos pijących chimarraoTak, Ilópolis należy do głównych producentów erva mate w Brazylii. Jednak ponieważ słowa erva czy yerba kojarzą się z trudnymi i wciąż pamiętanymi czasami kolonizacji, miejscowi wolą określenia mate albo po prostu chimarrão.

Susz chimarrão mocno różni się od mate z Argentyny czy Paragwaju. Jest drobno zmielony i intensywnie zielony, o charakterystycznym, lekko trawiastym aromacie i pozbawionym goryczki smaku. Możemy tam znaleźć też gałązki dobrze widoczne wśród zielonego pyłu.

Przygotowanie chimarrão musi się też różnić od parzenia innych mate. Jednak wbrew obiegowej opinii, nie jest aż takie trudne, a raz przygotowana porcja może być zalewana i popijana przez cały dzień i bardzo długo utrzymuje swój smak i działanie.

Z Ilópolis wyruszamy dalej lokalną drogą na północny zachód. Po przebyciu 12 kilometrów asfaltu kluczącego pośród pól i zarośli trafiamy do Arvorezinha. To miejscowość, której nazwa pochodzi od portugalskiego árvore, czyli drzewo. Od XIX wieku, kiedy ludność pochodzenia europejskiego wprowadziła się ostatecznie na te tereny, życie kręci się tu wokół uprawy, zbioru, suszenia, mielenia i konfekcjonowania erva mate.

W czym tkwi sekret wytwarzania dobrej mate?

Starszy pan z Brazylii z yerbą chimarraoWłaśnie w Arvorezinha działa Ervateira Gaucha da Serra, będąca niewielkim rodzinnym przedsiębiorstwem prowadzonym przez Aline i Jonas Dall Agnoll. Tutaj powstaje chimarrão o tej samej nazwie, co plantacja. Uprawa ostrokrzewu odbywa się tu od wielu lat i jest wspierana przez ruch na rzecz zachowania tradycji Gaucho.

Gaucha da Serra w dużej mierze zawdzięcza swą wyjątkowość bardzo starannemu procesowi sapeco. Polega on na krótkim, lecz intensywnym opalaniu świeżo ściętych gałęzi ostrokrzewu w ogniu. Jest to naturalny sposób konserwacji mający na celu zatrzymanie procesów fermentacyjnych w zielonych listkach mate.

W tym małym przedsiębiorstwie sapeco wykonuje się za pomocą tradycyjnych maszyn, w dużej mierze obsługiwanych ręcznie. Pracownicy mają całkowitą kontrolę nad końcowym efektem opalania liści, dzięki czemu są one zakonserwowane możliwie najdokładniej.
Co to daje? Im staranniej wykonane sapeco, tym więcej korzystnych właściwości zachowuje susz.

Plantatorzy Gaucha da Serra dokładają do efektów swej pracy jeszcze jeden, najistotniejszy czynnik: serce. To nie jest firma zarządzana przez ludzi w garniturach z klimatyzowanego biura. Pasja i miłość przy wykonywaniu swojej pracy jest tym, co nadaje jej ostateczny kształt i pomaga odróżnić rzeczy dobre od przeciętnych.

Smak chimarrão Gaucha da Serra

Susz tej mate ma barwę jasnozielonej, wiosennej trawy. Smak, swoją świeżością i roślinnymi akcentami również przywodzi na myśl skojarzenia bardziej z kwitnącą łąką, niż brazylijskim buszem.

Kolorem przypomina świeżo skoszoną trawę, pachnie jak czas wolny, smakuje jak wakacje - lekka, trawiasta, z wyjątkowym posmakiem, którego każdy powinien spróbować.
- Patrycja Nowak, koneserka brazylijskich mate

Pośród wielu gatunków chimarrão, które mieliśmy przyjemność próbować, Gaucha da Serra należy do tych, które zachwyciły nas najbardziej. Nic dziwnego, że nasi przyjaciele z Meta Mate jako pierwsi zwrócili uwagę na tą markę i z szacunkiem określają Gaucha da Serra jako przedsiębiorstwo, w którym jakość mate stawia się na pierwszym miejscu: godny naśladowania przykład wśród małych i średnich producentów erva mate w całej Brazylii.

Ta marka gości na półkach Dobrego Ziela nie tylko dlatego, że lubimy ją pić, ale przede wszystkim dlatego, że lubimy się nią dzielić.


PS. Jeśli po przeczytaniu tego artykułu masz ochotę na własne oczy zobaczyć opisaną przez nas krainę, skorzystaj z tego linku: http://bit.ly/Ervateira-Gaucha-da-Serra (satelita z Google Maps).


_ _ _ _ _
Zdjęcia 1-3. pochodzą z oryginalnej strony Gaucha da Serra: www.ervamategauchadaserra.com.br

Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową

Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową

26 czerwca 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

02 czerwca 2022
O 3 rzeczach musisz wiedzieć koniecznie, aby twoja yerba przez długi czas zachowywała świeżość, zdrowie i smak.
Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

13 grudnia 2021
Okazuje się, że nie jest to kaprys argentyńskich urzędników, jednak skuteczne i potrzebne narzędzie do walki z czarnym rynkiem sfermentowanych, starych patyków, mierzonym w setkach ton rocznie…
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

03 września 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Akcesoria Mates Ameli - historia pełna wrażeń

Akcesoria Mates Ameli - historia pełna wrażeń

24 czerwca 2021
[FELIETON DZ] O ile wybór ekskluzywnych, niszowych suszy znacznie się poszerzył w ostatnich latach, o tyle zaczęliśmy odczuwać brak zjawiskowych świeżynek w temacie yerbowych naczyń i bombilli. Postanowiliśmy poszukać nowych producentów z Ameryki Południowej, w celu nawiązania owocnej współpracy - wbrew pozorom, nie była to łatwa sprawa.
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!
13 sierpnia 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?
13 maja 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]
06 lutego 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy
29 marca 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski