Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?
O 3 rzeczach musisz wiedzieć koniecznie, aby twoja yerba przez długi czas zachowywała świeżość, zdrowie i smak.
GŁÓWNE TEMATY:
- 3 rzeczy, których koniecznie musisz unikać przechowując yerbę
- Oryginalne opakowania, metalowe puszki czy inne pojemniki?
- Jak przechowywać brazylijski susz chimarrão?
Yerba jest trwałym, suchym produktem i nie wymaga wyjątkowych warunków przechowywania . Nawet długo po terminie minimalnej trwałości nic się z nią złego nie dzieje - o ile jest właściwie przechowywana!
Z upływem czasu jednak zmienia się smak i moc działania yerbowego suszu, więc warto zatroszczyć się o odpowiednie warunki w swoim domu czy pracy, aby zminimalizować utratę jej walorów.
Na początek opowiemy, jakie są skrajnie złe warunki przechowywania Yerba Mate, ponieważ szybko może ona całkowicie stracić swoje właściwości, smak i zapach, a nawet może się zepsuć…
3 rzeczy, których koniecznie musisz unikać przechowując yerbę
- ekspozycja na promienie słoneczne/ mocne światło — pod wpływem promieni słonecznych yerba traci wiele cennych składników oraz zmienia smak na płaski i nieatrakcyjny
- przechowywanie z innymi produktami o mocnym zapachu — przez niewłaściwe sąsiedztwo susz może szybko nasiąknąć zapachem, a nawet smakiem innych produktów. Czasem efekt ten może być zamierzony, aczkolwiek zazwyczaj staramy się tego uniknąć
- przechowywanie w miejscu o wysokiej wilgotności — na wilgotnym suszu może szybko pojawić się pleśń… A to już czyni yerbę niezdatną do spożycia
Większość rodzajów Yerba Mate zachowuje się podobnie, z wyjątkiem brazylijskiej chimarrão, o której przechowywaniu opowiemy w dalszej części artykułu.
Gdzie więc najlepiej przechowywać swoją yerbę?
Optymalnym miejscem będzie osobna szafka lub półka przeznaczona tylko na yerbę i jej akcesoria. Gdy jest otwarta — wtedy możesz spokojnie odstawić na nią też umyte Palo Santo (otworem do góry!).
Ważne, aby twoja yerbowa szafka była umiejscowiona tak, żeby nie padały na nią bezpośrednio promienie słoneczne, np. nie może to być parapet lub półka pod oknem dachowym.
Oryginalne opakowania, metalowe puszki czy może inne pojemniki?
Tu zdania są podzielone — jedni przechowują yerby w oryginalnych paczkach, a inni przesypują do puszek lub innych plastikowych pojemników czy słoików. Nie ma jednego najlepszego rozwiązania. Trzeba natomiast pamiętać o ochronie przed słońcem, więc jeśli wybierzesz szklane słoje, to koniecznie zadbaj o umieszczenie ich w ciemnym miejscu lub szybko je opróżniaj, do dna, aby słońce nie zdążyło zaszkodzić suszowi Yerba Mate ;)
My zazwyczaj trzymamy mate w oryginalnych opakowaniach. Warto tu zadbać o zamknięcie ich klamerką lub gumką recepturką i pozostawienie możliwie najmniej pustej przestrzeni w środku. Trzeba jednak liczyć się z tym, że z upływem czasu aromat może słabnąć. Smak natomiast nie zmieni się aż tak bardzo, choć z pewnością będzie odrobinę subtelniejszy.
Wygodnym sposobem na przechowywanie suszu są też dedykowane puszki. Proces wietrzenia nie będzie bardzo różnić się od przechowywania w oryginalnym opakowaniu, ale wygoda składowania większych ilości yerby oraz komfort sypania suszu do naczynka jest na znacznie wyższym poziomie. Puszki można łatwo ułożyć dzięki ich foremności, a dzióbek pozwala szybko nasypać porcję do naczynka bez rozsypania suszu dookoła czy “wiosłowania” nabierką.
Najdłużej smak i aromat zachowa szczelnie zamknięty susz np. w słoiku lub pudełku próżniowym. Tu przypomnę, że trzeba zadbać, aby susz nie był wystawiony na promienie słoneczne, gdyż światło szybko zdegraduje jakość suszu. Dobrym wyborem będą nieprzezroczyste plastikowe pojemniki, zamalowane farbą słoiki lub po prostu przechowywanie w zamykanej szafce.
Każda z tych opcji ma swoje wady i zalety, które warto znać.
Jak przechowywać brazylijski susz chimarrão?
Tu sprawa ma się nieco inaczej. Główną zaletą chimy jest świeżość i intensywnie zielony kolor, które zachowane zostają dzięki próżniowym opakowaniom vacuum. Po otwarciu paczki, susz chimarrão znacznie szybciej traci swój zapach oraz smak.
Najlepszym sposobem przechowywania chimy jest szybkie zużycie całej paczki, bez otwierania kolejnych w tym samym czasie. Radzimy skupić się na krótkim przechowywaniu tego suszu.
Czynniki niepożądane są takie same, jak przy innych yerbach, ale tu zdecydowanie większą uwagę należy skupić na małej ilości powietrza w opakowaniu, braku dostępu światła oraz niskiej temperaturze, dlatego wielkie puszki nie wchodzą w grę. Pozostają oryginalne opakowania, w których można mocno ugnieść susz, co pozwala pozbyć się powietrza i szczelnie zawinąć z użyciem np. gumek recepturek. Drugą opcją są mniejsze słoiki, tak aby susz wypełnił niemal cały słoik.
CIEKAWOSTKA
Członkowie rodziny Gehm, produkującej najbardziej kraftowe chimy na świecie, przez wielopokoleniowy, codzienny rytuał picia chimarrão mają tak opanowane ugniatanie świeżo otwartej paczki chimy dłońmi, że zamknięte przez nich zawiniątko wygląda tak, jakby nadal posiadało próżniowe vacuum.
Dobra rada: szczelnie zamkniętą chimarrão najlepiej jest trzymać w lodówce. Taki zabieg zdecydowanie wydłuża czas, w którym susz pozostaje świeży i intensywnie zielony. Dobrze przechowywana chima powinna spokojnie zachować świeżość przez 1-1,5 miesiąca.
Przechowuj swoje zapasy bez obaw!
Wystarczy zachować kilka podstawowych zasad, aby przechowywać yerbę w najlepszych dla niej warunkach. Każdy ze sposobów składowania jej ma swoje wady i zalety, dlatego najlepiej wybrać najwygodniejszy dla siebie sposób, według własnych preferencji.
No i najważniejsze — jeśli tylko yerba będzie osłonięta przed słońcem, z dala od wilgoci oraz intensywnych zapachów, to możesz nie martwić się o swój zapas siorbania.