Terere. Krótka historia z mundurem w tle

21 czerwca 2018, w kategorii: historia, Paragwaj, terere
Dyktator Paragwaju pijący yerbęPoczątki zwyczaju spożywania liści mate giną w bogatej historii. Wydawałoby się, że picie mate na zimno jest więc długą tradycją. Jednak pierwsze wzmianki o terere pochodzą dopiero z drugiej połowy XIX wieku. Przenieśmy się zatem ponad 150 lat wstecz i 11 tysięcy kilometrów na południowy zachód!

Yerbowe kraje stają do walki

W drugiej połowie XIX wieku dyktator Paragwaju, Francisco Solano López postanowił włączyć do kraju część terytorium Brazylii. Zaatakowany kraj znalazł sojuszników w Argentynie i Urugwaju. Jednak z czasu tej tragicznej historii zachowała się pewna ciekawa opowieść. Jak wiemy, w konflikt były zaangażowane wszystkie cztery "yerbowe" kraje, więc nic dziwnego, że ta historia ma właśnie związek z mate.


Nie ma dymu bez ognia

Picie Yerba Mate w XIX wieku było już bardzo popularne w tej części Świata. Działania wojenne toczyły się na terenie brazylijskiego stanu Mato Grosso, który był pierwotnym celem Lópeza. Później walczono również na terenach Argentyny. Należy tu wspomnieć, że żołnierze nie byli w stanie walczyć w czasie największego tropikalnego upału. Robiono więc przerwy w działaniach wojennych, ale ze względu na to, że dym z ognisk wskazywał wyraźnie, gdzie w lesie znajdują się grupy żołnierzy, ci zaczęli zalewać mate zimną wodą. W ten sposób terere dołącza do licznego grona "wojskowych" wynalazków, które znalazły zastosowanie również w cywilu. :)

Metoda przygotowania mate na zimno rozpowszechniła się w Brazylii poczynając od Mato Grosso do Sul, na północ i wschód. Mate nazywana w tym kraju terere jest znacznie grubiej cięta, niż klasyczne brazylijskie chimarrao. Jest tak właśnie ze względu na paragwajskie korzenie tego sposobu przyrządzania.

Mapa konfliktu wojennego, podczas którego powstał zwyczaj picia yerby na zimno

Yerba po wojskowemu w tropikalnej dżungli

Druga historia na temat początków terere dotyczy również wojny, ale późniejszej. Tym razem mówimy o wojnie o Gran Chaco, między Paragwajem a Boliwią. Powodem wojny były pogłoski o złożach ropy, jednak szybko okazało się, że nie ma o co walczyć w Gran Chaco. Po krótkiej, ale wyniszczającej oba narody wojnie, w 1935 roku podpisano rozejm.

Ciekawostką może być, że w tym miejscu już w latach 20. XX wieku założono wiele plantacji Yerba Mate. Wiadomo też, że słowo terere zaczęło być używane na szeroką skalę właśnie w latach wojny o Chaco, kiedy żołnierze ze wspomnianych wcześniej powodów nie mogąc grzać wody na ogniskach, przyrządzali mate na zimno.

Sprawdź dostępne w naszym sklepie zestawy do terere.

Guarani odkryli terere wcześniej

Prawda jednak jest taka, że żołnierze odkryli terere na nowo. Pierwsi byli Indianie Guarani zanim zaczęli pić napar w formie ciepłej.

Według badań na temat rozwoju metod oprawiania i spożywania ostrokrzewu paragwajskiego, kiedy Indianie Guarani wypracowali pierwsze metody elaboracji (z łac. “obróbka” czyli zespół czynności w procesie produkcji) suszu, zalewali wysuszony, odymiony i rozdrobniony susz, zimną wodą (ze strumienia). Dopiero po 1500 roku zaczęto zalewać yerbę na ciepło.

Terere ożywia ciało i umysł

Niezależnie od temperatury, picie mate odświeża umysł i gasi pragnienie, a przy okazji wzmacnia organizm. Jednak dla wielu, zwłaszcza pijących pierwszy raz, bariera w postaci smaku jest trudna do pokonania. Tą barierę częściowo pokonano zastępując wodę zimnym sokiem owocowym, najczęściej pomarańczowym. Ten wynalazek przypisywany jest osadnikom z Rosji przybywającym do Ameryki Południowej w pierwszej połowie XX wieku. Dlatego terere podane w ten sposób często nazywa się Mate Russo.

Skąd się wzięło słowo terere?

Wśród Brazylijczyków i Paragwajczyków trwa dyskusja, kto tak na prawdę wynalazł terere. Na szczęście wszyscy są zgodni, że samo słowo pochodzi od odgłosu siorbania, gdy w naczynku skończy się woda. I choć w naszej kulturze dźwięk siorbania nie jest powszechnie akceptowany, to w Brazylii, czy Paragwaju jest to coś absolutnie normalnego.

Dziś powszechny zwyczaj picia terere jest czymś, co łączy obywateli czterech "yerbowych" krajów. Krąg mate, czy krąg terere nie jest pustą figurą retoryczną. Wspólne spożywanie yerby było i jest powodem do spotkania i bycia razem. Wiele nowych przyjaźni zostało nawiązanych w ten sposób, a wiele starych jeszcze się zacieśniło.

Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

10 grudnia 2024
Odkryj wyjątkowe cechy drewna Palo Santo, dzięki którym poznał je niemal cały świat!
Poznaj południowoamerykańskie legendy, prawdziwą historię i fascynujące właściwości Świętego Drzewa.
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

04 sierpnia 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Pajarito: recenzja marki, rodzaje i różnice w smakach

Pajarito: recenzja marki, rodzaje i różnice w smakach

29 kwietnia 2022
Jedna z najczęściej wybieranych marek Yerba Mate w Polsce. Paragwajska klasyka z wieloletnią tradycją. Czy znasz już pełen wachlarz smaków Pajarito? Wiesz czym się różni wersja Tradicional od Seleccion Especial? Wszystko wyjaśniamy w tym artykule.
Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

17 marca 2022
[ARTYKUŁ PARTNERA] Jak Jezuici z Paragwaju dbali o swój yerbowy monopol? Jak w XIX wieku reklamowano mate? Jak w 1891 roku przyrządzano z niej pożywną zupę [!]? Polskie Internetowe Muzeum Yerba Mate zdradziło nam pełno niesamowitych ciekawostek. Zapraszamy do lektury!
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]
06 lutego 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?
13 maja 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową
26 maja 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy
29 marca 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski