Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023, w kategorii: ciekawostki, inspiracje, przepisy, terere
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!


Yerba Mate w 7 litrowym garnku; zdjęcie z Fanpage fb.com/@dobrezielepl
Niedawno wrzuciliśmy na nasz Fanpage FB Dobre Ziele zdjęcie wielkiego garnka wypełnionego zalanym suszem Yerba Mate. Oczywiście nie zamierzaliśmy wypić sami tego kociołka energii — mogłoby to wiązać się z przedawkowaniem kofeiny albo przynajmniej z porządnym nayerbaniem się.

Był to natomiast proces „produkcji” butelkowanej yerby domowej roboty. Miałem w planach poczęstować znajomych ulubionym naparem, bez konieczności uczenia 15 osób obsługi naczynka z bombillą.

Jaki był efekt? Butelki zostały opróżnione w mgnieniu oka, a goście domagali się kolejnych porcji! Od tego momentu yerba kojarzy im się z przepysznym naparem, zamiast często powtarzanym, przysłowiowym już skojarzeniem "zalanej wodą popielniczki".

Chcesz wiedzieć więcej na temat butelkowania yerby? Poniżej omawiam jaką i dlaczego tę metodę wybrałem, jakie ma zalety i jakich błędów się wystrzegać. A jeśli interesuje Cię sam przepis na butelkowaną yerbę, to zapraszam Cię na dół tego artykułu.

Po co butelkować, skoro można zaparzyć „normalnie” w naczynku?


Dla wielu osób samo przyrządzenie yerby z wykorzystaniem tradycyjnych akcesoriów wydaje się na tyle skomplikowane, że rezygnują na samym starcie. Pierwsze próby samodzielnego przyrządzenia mogą też czasem zrazić człowieka: poprzez złe przyrządzenie (nieodpowiednia temperatura czy czas parzenia) lub źle dobrany rodzaj suszu.

Dlatego wymyśliłem sposób na pokazanie większej liczbie przyjaciół, jak smakuje dobra yerba, którą można napić się z butelki bez konieczności wyciągania fusów z pomiędzy zębów. Oprócz tego, wspólna impreza została wzbogacona o wyjątkową ciekawostkę, jaką jest butelkowana yerba domowej roboty! Teraz na każdym kolejnym spotkaniu padają pytania, czy zrobimy znów ten dobry napar… :D

Czy nie lepiej kupić gotowe yerby butelkowane?


Tak… i nie! Owszem, na rynku dostępnych jest wiele napoi butelkowanych na bazie Yerba Mate, ale zazwyczaj są one „wzbogacone” o sok jabłkowy, napar z herbaty czy też naturalne lub sztuczne aromaty. Samego suszu z ostrokrzewu jest w tych napojach bardzo niewiele. W efekcie, człowiek po wypiciu owego napoju kompletnie nie wie, jak smakuje yerba, a w wielu przypadkach nawet nie odczuje jej wyjątkowego działania.

Taki stan rzeczy jest jak najbardziej uzasadniony, ponieważ aby móc taki napój dopuścić do szerokiej sprzedaży, musi być on odpowiednio zakonserwowany, aby był zdatny do picia dłużej niż 1-2 dni od wyprodukowania. I musi też być smaczny, aby wypiło/kupiło go jak najwięcej osób.

Nie zmienia to jednak faktu, że częstując znajomych czymś, co ma w nazwie „yerba”, chciałbym, aby smakowało to faktycznie w sposób najbardziej zbliżony do tego, co siorbię na co dzień.

Dlaczego wybrałem parzenie na zimno, a nie na ciepło


Gotowe butelki z domową yerbąParzenie na ciepło jest o wiele szybsze, ale napar po krótkim czasie stałby się cierpki i pozbawiony bogatego wachlarzu smaku. A raczej chcemy zachęcić innych do tego pysznego napoju, nieprawdaż? ;)

Ja sam częściej pijam yerbę na ciepło niż terere, a gdy siorbię z naczynka, zazwyczaj jest to mała pojemność (150-200 ml) z kopczykiem. W ten sposób uzyskuję idealny smak, który utrzymuje się przez wiele zalań, a susz nie zostaje „przeparzony” — nie staje się płaski i cierpki.
W przypadku parzenia yerby w większych pojemnościach (350 ml i więcej) utrzymanie zbalansowanego, pełnego smaku staje się nie lada wyzwaniem, nie wspominając o parzeniu w wielkim garze.

Postanowiłem zaparzyć yerbę na zimno, ponieważ taki proces, choć trwa nieco dłużej, pozwala na wyczucie momentu, w którym napar jest już intensywny w smaku, a jeszcze nie zaczął się przeparzać. Drogą eksperymentów doszedłem do idealnej proporcji i odkryłem, że idealnym momentem na oddzielenie naparu od suszu jest czas między 30 a 40 minutą „macerowania” naparu w lodówce.

Jaki susz wybrać do butelkowanej mate?


Z racji, że sam gustuję w klasycznych yerbach z Argentyny, na bazę wybieram zazwyczaj Rosamonte lub Noblezę Gauchę, ale możesz użyć dowolnej yerby. Jednak polecam wybranie klasycznej mate, bez dodatków smakowych, ponieważ można je dodać samodzielnie według własnego gustu — ze świeżych składników, takich jak zioła czy owoce. Nie trzeba kupować wielu różnych yerb, aby uzyskać różne smaki butelkowanej Yerba Mate. Wystarczy jedna paczka przysłowiowej „Rosamonte”, a wachlarz możliwości w temacie smaków ogranicza się tylko do naszej kreatywności.

Zamieszczam poniżej 2 najlepiej sprawdzające się wśród moich przyjaciół przepisy na zrobienie butelkowanej yerby; opisane wspólnie, gdyż różnią się tylko jednym dodatkiem. Po przeczytaniu tego przepisu, będziesz w stanie zrobić:
  1. klasyczną yerbę w butelce oraz
  2. jaśminową yerbę w butelce z dodatkiem herbaty i jaśminu.

Jestem jednak ciekaw Twoich eksperymentów! Jeśli wymyślisz jakieś ciekawe dodatki, to podziel się z nami w komentarzu — chętnie przetestujemy Twój pomysł!


Przepis na butelkowane yerby: klasyczną i jaśminową z dodatkiem białej/zielonej herbaty


Składniki do przyrządzenia 6 litrów naparu:

  • 15-16 łyżek stołowych klasycznej Yerba Mate (np. Rosamonte)
  • 6,5 l chłodnej wody (może być z kranu, filtrowana lub z butelki)
  • [opcjonalnie] 1,5 łyżki stołowej białej herbaty jaśminowej lub zielonej herbaty jaśminowej (w przypadku zielonej napar będzie nieco bardziej cierpki)

Potrzebne narzędzia:

  • garnek min. 7l z pokrywką
  • chochla
  • sitko
  • lejek
  • butelki z zakrętkami (najlepiej szklane, żeby nie zniekształcały smaku)

Przygotowanie:

  1. Wsyp susz i ewentualne dodatki do garnka.
  2. Zalej całość 6,5 l wody, opcjonalnie dorzuć kilka kostek lodu, a następnie przykryj garnek pokrywką.
  3. Umieść garnek w lodówce na 30-40 minut
  4. Po tym czasie wyciągnij garnek z lodówki, umieść w butelce lejek, na lejek nałóż sitko i chochlą przelej napar do sitka, tak aby uzupełnić butelkę napojem bez suszu.
  5. Butelkę z odcedzonym naparem możesz jeszcze dać do lodówki w celu mocniejszego schłodzenia.
Etapy produkcji butelkowanej Yerba Mate

Uwagi:

  • Do naparu w butelce może przedostać się odrobina pyłu, który stworzy naturalny osad na dnie butelki. Nie przejmuj się tym — to typowa porcja pyłu jaką się spożywa siorbiąc yerbę w tradycyjny sposób.
  • Taki napar z racji braku konserwantów oraz braku zastosowania innych metod konserwacji żywności należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 2 dni od sporządzenia (później zaczyna tracić dobry smak).
Smacznego!

Szklane butelki z Yerba Mate domowej roboty
Kacper Wieja

Kacper Wieja

Pije yerbę nieustannie od licealnych czasów. Zaraża nią przyjaciół, rodzinę i każdego, kogo spotyka na swojej drodze. Yerbowy znawca smaków i aromatów. Zafascynowany Ameryką Południową oraz językiem hiszpańskim; wykorzysta każdą okazję, żeby pomęczyć pytaniami latynoskich producentów i odkryć najdrobniejsze szczegóły yerbowiedzy.

Proponujemy do dalszego czytania

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

29 kwietnia 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej

Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej "czerwonej" herbaty

15 stycznia 2024
Czerwone herbaty cenione są za swoje właściwości odchudzające, lecz nie tylko! W tym artykule skupimy się na najpopularniejszej herbacie określanej powszechnie mianem "czerwonej" — Pu'erh. Jakie właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej "czerwonej" herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!
Herbata grzaniec - jak zrobić herbatę rozgrzewającą?

Herbata grzaniec - jak zrobić herbatę rozgrzewającą?

06 listopada 2023
Jak zrobić jesienną i zimową herbatę pełną bogatych w witaminy i aromaty składników? Sprawdź nasze przepisy, które sprawią, że rozgrzewająca herbata ogrzeje każdego zmarzlucha!
Yerba dla studentów i uczniów

Yerba dla studentów i uczniów

24 października 2023
Czasem przyrządzenie yerby poza domem może stwarzać pozorne problemy, o których warto więcej powiedzieć. Jak pić yerbę w szkole czy na uczelni, gdzie jej działanie jest szczególnie przydatne?
Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową
26 maja 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]
06 lutego 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?
13 maja 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski