5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

04 sierpnia 2022, w kategorii: przepisy, terere
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody.

Po tererowej serii postów na naszym Fanpage’u, zebraliśmy tutaj wszystkie pomysły w jedną całość, aby ułatwić Ci szybkie znalezienie danego przepisu. Testuj zdrowo i koniecznie daj nam znać w komentarzu, który z przepisów okazał się być lekiem na całe zło dla Twojego podniebienia?

LISTA PRZEPISÓW:


Tereré Lawendowa Bryza

Tereré Lawendowa Bryza

Lawendę albo się kocha albo się nienawidzi. My akurat lubimy ten smak, dlatego spróbowaliśmy zalać yerbę naparem cold brew z lawendy.

Składniki:

1. Na sam początek zalewamy lawendę wodą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
2. Następnie przygotowujemy klasycznie yerbę na zimno zalewając lawendowym naparem.
3. Na wierzch suszu dajemy 2 kostki lodu i gotowe!

Granita Yerbowo-Ananasowa

Granita Yerbowo-Ananasowa

Na sam początek przepis na nie do końca typowe terere, a bardziej na słynny napój granita na bazie yerby, do samodzielnego przyrządzenia w domu. Nic nie kojarzy się z wakacjami, jak kolorowa granita sprzedawana w budce w typowo turystycznej miejscowości. Do tego przepisu można schować bombillę do szuflady, a w zamian wyciągnąć coś do blendowania.

Potrzebne składniki:
  • Yerba Mate
  • 250 g świeżego ananasa
  • 250 g kostek lodu
  • 100-150 ml schłodzonej yerby cold brew (przepis poniżej)
  • średnia/duża gałązka świeżej mięty

Wywar Yerba Mate Cold Brew

1. Do dużego naczynia (np. garnek) wsypujemy 10 łyżek stołowych suszu na 3l wody. Zalewamy zimną lub ewentualnie letnią wodą.
2. Następnie garnek wstawiamy do lodówki na nie więcej niż 30 min.
3. Po tym czasie wyciągamy naczynie z lodówki i napar należy przecedzić przez sitko. Tak przygotowaną yerbę można od razu podać do spożycia lub odcedzoną schować w lodówce.

Przygotowanie granity

1. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu, w którym będzie całość blendowana.
2. Jeśli jest taka możliwość to należy ustawić dużą prędkość na ostrzach i blendować do uzyskania gęstej względnie jednolitej masy z pianką na wierzchu.
3. Następnie całość przelewamy do ozdobnych szklanek i gotowe!


Tereré Spritz: owocowo-ziołowe orzeźwienie

Tereré Spritz: owocowo-ziołowe orzeźwienie

W upalne dni świetnym sposobem na orzeźwienie są owoce i zioła, dlatego stworzyliśmy przepis na terere inspirowane popularnym ziołowo-cytrusowym drinkiem prosto z Włoch.

Składniki:
  • Yerba Mate
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • po 1 łyżeczce ziół: koper włoski, tymianek, skrzyp polny, szałwia i rozmaryn
  • Schłodzona woda mineralna lekko gazowana
  • 150 g kostek lodu

1. W pierwszej kolejności należy wsypać zioła do kubka i zalać do pełna wrzątkiem - odstawić na 10-15 min po czym odcedzić napar. Kubek z odcedzonym naparem odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym umieszczamy w lodówce.
2. Z owoców wyciskamy sok i również odstawiamy do lodówki.
3. 250 ml wody, pół kubeczka naparu ziołowego, kostki lodu umieszczamy w naczyniu do blendowania oraz blendujemy na najwyższych obrotach do rozdrobnienia kostek lodu.
4. Następnie kosztujemy i w zależności od preferencji dolewamy ziół lub wody mineralnej.
5. Tak przygotowanym miksem zalewamy klasycznie przyrządzoną Yerba Mate, po pierwszym zalaniu czekamy 5-10 min i cieszymy się wakacyjną pogodą z yerbowym drinkiem w dłoni.


Tereré Mojito

Tereré Mojito

Podtrzymujemy koktajlowy klimat i tym razem prezentujemy Terere Mojito. Jak to mówi słynny kulinarny koneser: Robi wrażenie!

Składniki:
  • 1-2 limonki
  • 10-15 listków świeżej mięty
  • 250 g lodu
  • 250 ml wody mineralnej gazowanej
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Yerba Mate
  • opcjonalnie 50 ml rumu

Całość, poza yerbą blendujemy i zalewamy tym klasycznie przyrządzoną yerbę na zimno. Słodko-kwaśne orzeźwienie potrafi uratować w każdy upał!


Tereré Kokosowa Stracciatella

Tereré Kokosowa Stracciatella

Ostatni przepis na dziś będzie świetnym pomysłem dla fanów Mate de Leche, czyli yerby zalanej mlekiem. Poza tym, kto nie skusiłby się na yerbkę z lodami?

Składniki:
  • Prażona yerba (tostada)
  • Mocno schłodzone mleko kokosowe
  • Gałka lodów waniliowych
  • Czekoladowe wiórki (dla ozdoby)

1. W naczynku z szerokim wylotem przyrządzamy tostadę, zalewając ją zmrożonym mlekiem kokosowym.
2. Na wierzch umieszczamy gałkę lodów i posypujemy ją dla ozdoby wiórkami czekoladowymi.
3. Następnie pozwalamy suszowi się zaparzyć przez ok. 10 min. (można na ten czas umieścić naczynko w lodówce), po czym cieszmy się słodko-kokosowym naparem prażonej Yerba Mate.


Koniecznie dajcie znać w komentarzu, który przepis najbardziej Ci smakuje i czy te pomysły pomogły Ci przetrwać wakacyjne upały?

Kacper Wieja

Kacper Wieja

Pije yerbę nieustannie od licealnych czasów. Zaraża nią przyjaciół, rodzinę i każdego, kogo spotyka na swojej drodze. Yerbowy znawca smaków i aromatów. Zafascynowany Ameryką Południową oraz językiem hiszpańskim; wykorzysta każdą okazję, żeby pomęczyć pytaniami latynoskich producentów i odkryć najdrobniejsze szczegóły yerbowiedzy.

Proponujemy do dalszego czytania

Herbata grzaniec - jak zrobić herbatę rozgrzewającą?

Herbata grzaniec - jak zrobić herbatę rozgrzewającą?

06 listopada 2023
Jak zrobić jesienną i zimową herbatę pełną bogatych w witaminy i aromaty składników? Sprawdź nasze przepisy, które sprawią, że rozgrzewająca herbata ogrzeje każdego zmarzlucha!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

15 września 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

08 października 2020
Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
Argentyna: Asado, czyli grillowanie przy yerbie
18 kwietnia 2021
Na początku byli Gauchos i krowy... Czyli dlaczego grill i yerba są symbolami Argentyny oraz dlaczego są dla siebie stworzone? Ciekawe, że dwa największe argentyńskie rytuały łączą przyjacielskie relacje. O yerbie już dużo napisaliśmy; teraz pora na wielkie, argentyńskie grillowanie!
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]
10 marca 2024
Dlaczego w Polsce bardzo dobrze yerba się przyjęła? Dlaczego kofeina w yerbie inaczej działa niż ta w kawie? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z ultramaratończykiem Gniewomirem Skrzysińskim.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]
06 lutego 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski