Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody.
Po tererowej serii postów
na naszym Fanpage’u, zebraliśmy tutaj wszystkie pomysły w jedną całość, aby ułatwić Ci szybkie znalezienie danego przepisu. Testuj zdrowo i koniecznie daj nam znać w komentarzu, który z przepisów okazał się być lekiem na całe zło dla Twojego podniebienia?
LISTA PRZEPISÓW:
Tereré Lawendowa Bryza
Lawendę albo się kocha albo się nienawidzi. My akurat lubimy ten smak, dlatego spróbowaliśmy zalać yerbę naparem cold brew z lawendy.
Składniki:
1. Na sam początek zalewamy lawendę wodą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
2. Następnie przygotowujemy klasycznie yerbę na zimno zalewając lawendowym naparem.
3. Na wierzch suszu dajemy 2 kostki lodu i gotowe!
Granita Yerbowo-Ananasowa
Na sam początek przepis na nie do końca typowe terere, a bardziej na słynny napój granita na bazie yerby, do samodzielnego przyrządzenia w domu. Nic nie kojarzy się z wakacjami, jak kolorowa granita sprzedawana w budce w typowo turystycznej miejscowości. Do tego przepisu można schować bombillę do szuflady, a w zamian wyciągnąć coś do blendowania.
Potrzebne składniki:
- Yerba Mate
- 250 g świeżego ananasa
- 250 g kostek lodu
- 100-150 ml schłodzonej yerby cold brew (przepis poniżej)
- średnia/duża gałązka świeżej mięty
Wywar Yerba Mate Cold Brew
1. Do dużego naczynia (np. garnek) wsypujemy 10 łyżek stołowych suszu na 3l wody. Zalewamy zimną lub ewentualnie letnią wodą.
2. Następnie garnek wstawiamy do lodówki na nie więcej niż 30 min.
3. Po tym czasie wyciągamy naczynie z lodówki i napar należy przecedzić przez sitko. Tak przygotowaną yerbę można od razu podać do spożycia lub odcedzoną schować w lodówce.
Przygotowanie granity
1. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu, w którym będzie całość blendowana.
2. Jeśli jest taka możliwość to należy ustawić dużą prędkość na ostrzach i blendować do uzyskania gęstej względnie jednolitej masy z pianką na wierzchu.
3. Następnie całość przelewamy do ozdobnych szklanek i gotowe!
Tereré Spritz: owocowo-ziołowe orzeźwienie
W upalne dni świetnym sposobem na orzeźwienie są owoce i zioła, dlatego stworzyliśmy przepis na terere inspirowane popularnym ziołowo-cytrusowym drinkiem prosto z Włoch.
Składniki:
- Yerba Mate
- 1 grejpfrut
- 1 pomarańcza
- po 1 łyżeczce ziół: koper włoski, tymianek, skrzyp polny, szałwia i rozmaryn
- Schłodzona woda mineralna lekko gazowana
- 150 g kostek lodu
1. W pierwszej kolejności należy wsypać zioła do kubka i zalać do pełna wrzątkiem - odstawić na 10-15 min po czym odcedzić napar. Kubek z odcedzonym naparem odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym umieszczamy w lodówce.
2. Z owoców wyciskamy sok i również odstawiamy do lodówki.
3. 250 ml wody, pół kubeczka naparu ziołowego, kostki lodu umieszczamy w naczyniu do blendowania oraz blendujemy na najwyższych obrotach do rozdrobnienia kostek lodu.
4. Następnie kosztujemy i w zależności od preferencji dolewamy ziół lub wody mineralnej.
5. Tak przygotowanym miksem zalewamy klasycznie przyrządzoną Yerba Mate, po pierwszym zalaniu czekamy 5-10 min i cieszymy się wakacyjną pogodą z yerbowym drinkiem w dłoni.
Tereré Mojito
Podtrzymujemy koktajlowy klimat i tym razem prezentujemy Terere Mojito. Jak to mówi słynny kulinarny koneser: Robi wrażenie!
Składniki:
- 1-2 limonki
- 10-15 listków świeżej mięty
- 250 g lodu
- 250 ml wody mineralnej gazowanej
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- Yerba Mate
- opcjonalnie 50 ml rumu
Całość, poza yerbą blendujemy i zalewamy tym klasycznie przyrządzoną yerbę na zimno. Słodko-kwaśne orzeźwienie potrafi uratować w każdy upał!
Tereré Kokosowa Stracciatella
Ostatni przepis na dziś będzie świetnym pomysłem dla fanów Mate de Leche, czyli yerby zalanej mlekiem. Poza tym, kto nie skusiłby się na yerbkę z lodami?
Składniki:
- Prażona yerba (tostada)
- Mocno schłodzone mleko kokosowe
- Gałka lodów waniliowych
- Czekoladowe wiórki (dla ozdoby)
1. W naczynku z szerokim wylotem przyrządzamy tostadę, zalewając ją zmrożonym mlekiem kokosowym.
2. Na wierzch umieszczamy gałkę lodów i posypujemy ją dla ozdoby wiórkami czekoladowymi.
3. Następnie pozwalamy suszowi się zaparzyć przez ok. 10 min. (można na ten czas umieścić naczynko w lodówce), po czym cieszmy się słodko-kokosowym naparem prażonej Yerba Mate.
Koniecznie dajcie znać w komentarzu, który przepis najbardziej Ci smakuje i czy te pomysły pomogły Ci przetrwać wakacyjne upały?