Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem

27 kwietnia 2021, w kategorii: Argentyna, ciekawostki, dodatki do yerby, Paragwaj
Mate Cocido Quemado ze zjawiskowym płomieniemParagwajski kuchmistrz praży na patelni susz Yerba Mate zmieszany z cukrem. Dorzuca tu rozżarzone węgielki, wyciągnięte prosto z pieca. Miesza, praży dalej. Jak następnie zamierza to przyrządzić? Poznaj jeden z najbardziej oryginalnych sposobów przyrządzania mate!

Lokalny specjał z Paragwaju i północnej Argentyny

Przygotowywanie mate cocido quemado w Ameryce PołudnioweWyobraź sobie, że fundujesz sobie wycieczkę do Paragwaju. Uznajmy, że nie szukasz mainstream’owych wakacji w hotelu all inclusive, lecz wolisz z bliska poznać miejscową kulturę, życie lokalnych mieszkańców i krajobrazy. Wysiadasz z samolotu i od razu wskakujesz w kolorową, wakacyjną koszulę z krótkim rękawem, a zimową kurtkę, szalik i czapkę chowasz na spód walizki. W kwietniu Paragwaj przeżywa początek jesieni, która miło wita nas temperaturą 20-28 stopni celsjusza. Szybko poznajesz nowe osoby, które chętnie Cię goszczą i częstują Yerba Mate. Budzisz się w domu poznanych wczorajszego wieczoru przyjaciół, schodzisz na śniadanie i obserwujesz smażone na patelni "danie". Gospodarz praży yerbowy susz zmieszany z cukrem. Myślisz: "Dziwna sprawa, ale zawsze warto spróbować". Po chwili kuchmistrz wyciąga kilka rozżarzonych węgielków ze staromodnej kuchenki, wrzuca je prosto na kleisty od cukru susz i obtacza. Pojawia się wątpliwość: "Czy to na pewno ma zostać spożyte? Czy to jakiś dziwny rytuał…"Ekscesów nie koniec. Gospodarz wrzuca mieszankę wraz z węgielkami do gotującej się w garnku wody, chwile miesza, przecedza do szklanek przez sitko i podaje każdemu na stół. Obok na talerzach czekają już smakowite alfajoresy i chlebek z tapioki. Ale pamiętasz, masz przed sobą szklankę z rozpuszczonym węglem drzewnym. Co teraz zrobisz? Wypijasz z ciekawości napar czy jednak odmówisz ryzykując, że sprawisz gospodarzowi przykrość? Daj znać w komentarzach ;)

Yerba z węglem - historia prawdziwa!

To nie są wyimaginowane realia. Jeśli kiedyś wybierzesz się do Paragwaju to prawdopodobnie przeżyjesz podobny scenariusz. Ten dziwny dla nas yerbowy specjał prażony na patelni to Mate Cocido Quemado, zwane też Mate Cocido Negro.
Quemado z języka hiszpańskiego oznacza "palony". Negro z języka hiszpańskiego oznacza "czarny".
Taka forma picia mate, poza Paragwajem, popularna jest

Palenisko w tle przygotowywanej mate cocido quemadorównież w północnej części Argentyny, zwłaszcza w prowincji Misiones. W temacie doznań smakowych, z pewnością ta receptura wpasowuje się w gust południowo-amerykański, który bazuje na słodyczach i grillowanym lub smażonym czerwonym mięsie.

Paragwajczycy nie chwalą się za bardzo, skąd ta tradycja pochodzi. Możliwe, że sami już nie znają historii powstania mate cocido quemado, tylko powtarzają przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis. Wiadomo tylko, że jest to bardzo stary sposób przyrządzania mate; możliwe, że nawet wymyślony przez Indian Guarani. W tym wszystkim jednak najważniejsze są emocje i relacje, które stanowią podstawę yerbowego rytuału.

"Jedną z dawnych tradycji, jaką kultywujemy od zawsze, jest wstawanie bardzo wcześnie rano, żeby napić się cocido quemado, którą przygotowują nasi dziadkowie. Można stwierdzić, że ten napój jest najczęściej spożywany przez rodowitych Paragwajczyków, już jako zwyczaj siadania z wszystkimi domownikami przy stole ze stalowym kubkiem w dłoniach i w towarzystwie ciasteczek przegryzanych między rozmowami - to nigdy nie wyjdzie z mody"Tak współcześnie opisuje tradycje mate cocido quemado autor artykułu na stronie abc.com.py.

Wspomniana tradycja porannego picia cocido quemado uczy, że warto wstać wcześniej, żeby posiedzieć i porozmawiać z rodziną przy wyjątkowym, szalonym napoju. Jak to na Yerba Mate przystało, najważniejsze są relacje.

Jak przygotować Mate Cocido Quemado?


Gotowa mate cocido quemado w szklance

Sposobów jest wiele, jednak wszystkie polegają na podobnych założeniach. Poniżej prezentujemy ten najbardziej tradycyjny.

Potrzebne będą 4 składniki:


  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe dowolnego klasycznego suszu Yerba Mate
  • 1 litr wody
  • rozżarzony kawałek węgla drzewnego lub ogarek z ogniska

Najpierw na talerz lub patelnię wsyp yerbę, a na to cukier. Na powstałą górkę daj rozżarzony węgielek i zasyp go leżącym dookoła suszem z cukrem tak, żeby całość mogła się ogrzać ciepłem ogarka. Gdy już całość się podgrzeje, a cukier nabierze palonego aromatu, należy wrzucić wszystko (razem z węgielkiem!) do garnka z wodą i zagotować. Gdy całość zacznie się delikatnie gotować, należy zdjąć garnek z palnika i przefiltrować napar przez sitko prosto do szklanek bądź kubków. Gotowe!

Ważne! Należy użyć węgla drzewnego, nie brykietu - brykiet zawiera domieszkę substancji chemicznych.

Proces przygotowania mate cocido quemado z węgielkiem

DLA AMATORÓW WĘDZONEGO SMAKU

Jeśli wędzonka niszowych yerb suszonych metodą barbacua to dla Ciebie za mało wytrawny smak - polecamy osłodzić sobie życie taką słodko-wytrawną yerbą z palonym węgielkiem ;)


DLA SCEPTYKÓW WSZELKIEGO WĘDZENIA I DYMU

Jeśli zastanawiasz się, czy picie yerby suszonej dymem (podobne jak polskie, swojskie wędliny) na pewno nie szkodzi człowiekowi, to warto spojrzeć na Paragwajczyków, którzy często pijają wywar z yerby suszonej dymem z dodatkiem palonego węgla i cieszą się dobrym zdrowiem ;) Sami już też przetestowaliśmy przepis na cocido quemado i zdecydowanie polecamy!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Źródła fotografii:

Fot.1, Fernando Romero, ABC Digital, paragwajski portal informacyjny.Fot.2, ze strony: www.tripadvisor.in

Fot.3, Ekipa Dobrego Ziela ;)

Fot.4, ze strony @Rohayhu Paraguay, na portalu: www.facebook.com.

Fot.5, Ekipa Dobrego Ziela.




Kacper Wieja

Kacper Wieja

Pije yerbę nieustannie od licealnych czasów. Zaraża nią przyjaciół, rodzinę i każdego, kogo spotyka na swojej drodze. Yerbowy znawca smaków i aromatów. Zafascynowany Ameryką Południową oraz językiem hiszpańskim; wykorzysta każdą okazję, żeby pomęczyć pytaniami latynoskich producentów i odkryć najdrobniejsze szczegóły yerbowiedzy.

Proponujemy do dalszego czytania

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

29 kwietnia 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

06 marca 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej

Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej "czerwonej" herbaty

15 stycznia 2024
Czerwone herbaty cenione są za swoje właściwości odchudzające, lecz nie tylko! W tym artykule skupimy się na najpopularniejszej herbacie określanej powszechnie mianem "czerwonej" — Pu'erh. Jakie właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej "czerwonej" herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?
13 maja 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową
26 maja 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski