Jaki jest najlepszy smak Yerba Mate? Poznaj najciekawsze Yerba Mate smakowe
Tradycyjna Yerba Mate wywodząca się z Ameryki Południowej, znana jest ze swojego charakterystycznego, często gorzkawego smaku i silnych właściwości pobudzających.
Quemado z języka hiszpańskiego oznacza "palony". Negro z języka hiszpańskiego oznacza "czarny".Taka forma picia mate, poza Paragwajem, popularna jest
również w północnej części Argentyny, zwłaszcza w prowincji Misiones. W temacie doznań smakowych, z pewnością ta receptura wpasowuje się w gust południowo-amerykański, który bazuje na słodyczach i grillowanym lub smażonym czerwonym mięsie.
Paragwajczycy nie chwalą się za bardzo, skąd ta tradycja pochodzi. Możliwe, że sami już nie znają historii powstania mate cocido quemado, tylko powtarzają przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis. Wiadomo tylko, że jest to bardzo stary sposób przyrządzania mate; możliwe, że nawet wymyślony przez Indian Guarani. W tym wszystkim jednak najważniejsze są emocje i relacje, które stanowią podstawę yerbowego rytuału.
"Jedną z dawnych tradycji, jaką kultywujemy od zawsze, jest wstawanie bardzo wcześnie rano, żeby napić się cocido quemado, którą przygotowują nasi dziadkowie. Można stwierdzić, że ten napój jest najczęściej spożywany przez rodowitych Paragwajczyków, już jako zwyczaj siadania z wszystkimi domownikami przy stole ze stalowym kubkiem w dłoniach i w towarzystwie ciasteczek przegryzanych między rozmowami - to nigdy nie wyjdzie z mody"Tak współcześnie opisuje tradycje mate cocido quemado autor artykułu na stronie abc.com.py.
Wspomniana tradycja porannego picia cocido quemado uczy, że warto wstać wcześniej, żeby posiedzieć i porozmawiać z rodziną przy wyjątkowym, szalonym napoju. Jak to na Yerba Mate przystało, najważniejsze są relacje.
Sposobów jest wiele, jednak wszystkie polegają na podobnych założeniach. Poniżej prezentujemy ten najbardziej tradycyjny.
Najpierw na talerz lub patelnię wsyp yerbę, a na to cukier. Na powstałą górkę daj rozżarzony węgielek i zasyp go leżącym dookoła suszem z cukrem tak, żeby całość mogła się ogrzać ciepłem ogarka. Gdy już całość się podgrzeje, a cukier nabierze palonego aromatu, należy wrzucić wszystko (razem z węgielkiem!) do garnka z wodą i zagotować. Gdy całość zacznie się delikatnie gotować, należy zdjąć garnek z palnika i przefiltrować napar przez sitko prosto do szklanek bądź kubków. Gotowe!
Ważne! Należy użyć węgla drzewnego, nie brykietu - brykiet zawiera domieszkę substancji chemicznych.
Jeśli wędzonka niszowych yerb suszonych metodą barbacua to dla Ciebie za mało wytrawny smak - polecamy osłodzić sobie życie taką słodko-wytrawną yerbą z palonym węgielkiem ;)
Jeśli zastanawiasz się, czy picie yerby suszonej dymem (podobne jak polskie, swojskie wędliny) na pewno nie szkodzi człowiekowi, to warto spojrzeć na Paragwajczyków, którzy często pijają wywar z yerby suszonej dymem z dodatkiem palonego węgla i cieszą się dobrym zdrowiem ;) Sami już też przetestowaliśmy przepis na cocido quemado i zdecydowanie polecamy!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Źródła fotografii:
Fot.1, Fernando Romero, ABC Digital, paragwajski portal informacyjny.Fot.2, ze strony: www.tripadvisor.in
Fot.3, Ekipa Dobrego Ziela ;)
Fot.4, ze strony @Rohayhu Paraguay, na portalu: www.facebook.com.
Fot.5, Ekipa Dobrego Ziela.
Tradycyjna Yerba Mate wywodząca się z Ameryki Południowej, znana jest ze swojego charakterystycznego, często gorzkawego smaku i silnych właściwości pobudzających.
Poznasz unikalne właściwości, które sprawiają, że Twoja Yerba Mate smakuje lepiej i dłużej zachowuje temperaturę. Dowiesz się, który model Palo Santo wybrać i jak go pielęgnować, by cieszyć się swoim naczynkiem przez lata.