To nie tylko firma. To wielka, międzynarodowa rodzina; idea, a wręcz sposób życia. Nie będzie przesady w stwierdzeniu, że Meta Mate to ewenement na światową skalę. Na szczęście, mieliśmy okazję poznać osobiście jej założycieli i wypiliśmy z nimi wiele litrów mate. Teraz chcielibyśmy przedstawić Wam ich bliżej.
Fabricio do Canto urodził się na południu Brazylii, gdzie dorastał w kulturze picia mate. W latach 90’ wyjechał do Niemiec, gdzie zrobił karierę w wielkiej firmie kosmetycznej, po czym wyjechał w wielką podróż do Indii. Poznał tam swoją przyszłą żonę,
Krithikę, dziennikarkę zaangażowaną w pracę z młodzieżą. Podróżowali wspólnie prawie 10 lat, podczas których przyszła na świat trójka ich dzieci.
Przez cały ten czas nie przestawali pić mate, a wręcz z ogromnym entuzjazmem opowiadali o tym napoju każdej zainteresowanej osobie. Prowadzili warsztaty i różnorodne projekty artystyczne związane z kulturą mate, uczyli ludzi z wielu krajów przygotowywania chimarrão. Jednym słowem, trudno było znaleźć większych entuzjastów, ale też koneserów i specjalistów od ostrokrzewu paragwajskiego, po tej stronie Atlantyku.
W końcu osiedli na stałe w Berlinie z postanowieniem przekucia swojej pasji w sposób na życie.
10 lat temu w tej części Europy mało kto wiedział o istnieniu
Yerba Mate w klasycznej formie (naturalny napar z dużej ilości suszu, pity przez bombillę). Jednak, zwłaszcza wśród studentów, popularny był napój Club Mate. Jako jeden z pierwszych był oryginalną, bezalkoholową alternatywą dla piwa, a dzięki zawartości ekstraktu z yerby, mógł również konkurować z napojami energetycznymi.
W tym czasie Fabricio i Krithika wzbudzali powszechne zainteresowanie przechadzając się po mieście z cuiami pełnymi chimarrão i wielkimi termosami. Dzielili się napojem z napotkanymi osobami i zarażali je yerbowym entuzjazmem. Widząc pozytywne reakcje, zabrali się do pracy nad własnym biznesem.
Chcemy oferować yerby, które smakują najbardziej i są najzdrowsze
Pierwszym krokiem było sprawdzenie, czy ich ekscentryczny pomysł na sprowadzenie brazylijskiej kultury picia mate do Europy ma szansę powodzenia. W Beuth University of Applied Sciences w Berlinie, przy niemałym zaangażowaniu zarówno studentów jak i wykładowców, przeprowadzono ankiety oraz badania laboratoryjne.
Oto niektóre spośród pytań, na które szukali odpowiedzi:
- Czy klasycznie przyrządzana mate w ogóle znajdzie w Europie zwolenników?
- Czy znając praktyczną formę i słodki smak napoju energetycznego w puszce/butelce opartego na Yerba Mate, studenci skuszą się na klasycznie zaparzoną mate w tykwie z bombillą?
- Czy rytuał parzenia mate będzie przeszkodą czy wręcz przeciwnie?
- Która odmiana mate najlepiej posmakuje respondentom?
- Która yerba jest najzdrowsza?
W efekcie tych starań udało się potwierdzić kilka rzeczy, które nawiasem mówiąc, są oczywiste dla każdego Brazylijczyka.
Brazylijska chimarrão ma bardzo łagodny, słodki smak i nie posiada goryczki obecnej w odmianach z Paragwaju czy Argentyny. Dlatego najlepiej nadaje się do oswajania kolejnych osób ze smakiem czystej Yerba Mate.
Spośród wszystkich sposobów przetwarzania liści ostrokrzewu w susz mate, najwięcej składników odżywczych i prozdrowotnych zachowuje susz chimarrão. Dzieje się tak dlatego, że cały proces obróbki roślin odbywa się maksymalne szybko: wkrótce po zerwaniu opala się materiał, aby roślina się nie psuła i możliwie szybko się suszy oraz pakuje w szczelne opakowania próżniowe vacuu. Mate nie jest dodatkowo leżakowana po suszeniu (podczas leżakowania utleniają się witaminy i minerały). Jest to więc najzdrowsza mate spośród wszystkich znanych ówcześnie rodzajów yerby (bo obecnie mamy jeszcze bogatszą w witaminy i minerały
Meta Mate Raw).
Mimo, że napój w butelce dodaje energii i jest smaczny, wielu spośród badanych oświadczyło, że klasycznie zaparzona mate działa lepiej, a jej naturalny smak bez dodatku cukru, nie jest czymś, co przeszkadzałoby im w piciu naparu.
Jednak
przygotowanie tradycyjnego chimarrão wymaga wprawy. Dużo pyłu utrudnia sprawę, dlatego najlepszym rozwiązaniem było stworzenie marki
mate, która smakuje i działa jak chimarrão, jednak powinna być
grubiej cięta i mało pylasta, jak
brazylijski susz typu terere. Tak powstał pomysł na pierwszy produkt młodej marki:
Meta Mate 23.
Firma Fabricia i Krithiki do Canto oficjalnie została ustanowiona w 2011 roku.
Chcemy oferować ludziom na całym świecie rzemieślnicze, najwyższej jakości produkty
Yerba Mate, która eksportowana jest w kontenerach do USA, Europy i Azji, pochodzi z wielkich plantacji. Jej jakość oczywiście jest dobra i działanie odpowiednie, ale Fabricio i Krithika marzyli o czymś więcej. Fabricio, jako dziecko, poznał smak ręcznie produkowanej mate i dobrze wie, jak wiele różni się ona od tej produkowanej masowo.
Założyciele Meta Mate odnaleźli w Brazylii
2 rodziny: Gehm i Tolotti, które od pokoleń zajmują się produkcją mate na niewielką skalę, jaką są w stanie sami ręcznie wykonać. Ich dogłębna wiedza, doświadczenie, znajomość lasu, yerbowych drzew i praw Matki Natury są na wagę złota.
Produkowana przez nich mate stanowi
zupełnie inną jakość na wielkim yerbowym rynku. I właśnie ta mate stała się podstawą flagowych produktów marki Meta Mate: Moonshine Gehm, Moonshine Tolotti, Moonshine Moida Grossa, Leafy Melody, Hybrid nr 1, Raw.
Zobacz,
jakie są tajniki kraftowej produkcji Meta Mate i co sprawia, że jej smak i działanie są tak wyjątkowe i unikalne na ogólnoświatową skalę (kliknij).
Działamy zgodnie z zasadą Fair Trust, czyli uczciwość i zaufanie przede wszystkim
Powszechnie na świecie znany jest certyfikat Fair Trade. Jest to synonim sprawiedliwego handlu - gwarantuje, że każda z osób, która brała udział w produkcji rzeczy, którą kupujesz, otrzymała za to godną zapłatę. Certyfikat ten jest przyznawany firmom i przedsiębiorstwom na całym świecie. Jednak nie mogą go otrzymać autonomiczni rolnicy czy wytwórcy, którzy nie są zatrudnieni w żadnej firmie.
W tę lukę wchodzi
certyfikat Fair Trust, który również potwierdza, że wytwórca otrzymał godziwe wynagrodzenie za swoją pracę. Przyznawany jest produktom nawet najmniejszych wytwórców, którzy nie posiadają firmy. W tym przypadku - autonomicznym rolnikom, rodzinom z Brazylii, które z pokolenia na pokolenie zajmują się produkcją mate na niewielką skalę.
Fair Trust, to nie tylko
uczciwy handel, ale również
transparentność finansowa. Składowe ostatecznej ceny podane są do publicznej wiadomości, aby było wiadomo, kto i ile otrzyma wynagrodzenia za swoją pracę. Konsument ma również pełną przejrzystość co do tego, skąd pochodzą produkty i w jaki sposób są przetwarzane.
Koncepcja Fair Trust, jest o wiele młodsza od Fair Trade i nie ma tak wielkiej skali, lecz jest w pełni legalna, poparta i zadoptowana przez większe platformy certyfikacyjne, takie jak niemiecka
FairMondo.
Nie wszystkie produkty Meta Mate są oficjalnie certyfikowane, lecz każdy z nich, pod względem jakości i wpływu na środowisko, produkowany jest zgodnie z normami środowiskowymi oraz normami sprawiedliwego handlu. Podobnie jak kultura picia mate wiąże się z dzieleniem i przyjacielskim zjednoczeniem we wspólnym kręgu, tak firma Meta Mate odzwierciedla te wartości w przyjętym modelu biznesowym. Przejrzystość i uczciwe praktyki przede wszystkim.
Wolimy produkować mniej mate, za to z troską o środowisko naturalne
Zdecydowana większość produkowanej współcześnie Yerba Mate pochodzi z wielkich plantacji, z monokultury (uprawa roślin tego samego gatunku przez wiele kolejnych lat na tym samym polu). Prowadzi to do wyjałowienia gleby i obniżenie plonów, dlatego konieczne jest ciągłe, sztuczne nawożenie.
Meta Mate stoi w przeciwieństwie to tego typu upraw. Rośliny pozyskiwane są
z małych pól uprawianych naturalnie w dzikich lasach (Meta Mate 23 i 42) albo wręcz
z dziko rosnących drzew Ilex Paraguariensis w tropikalnych lasach. Rośliny nie są nadmiernie eksploatowane, nie stresuje się ich obcinaniem kilka razy w roku. Z jednej rośliny zrywa się gałęzie raz na kilka lat.
Firma Meta Mate, od 2011 roku, prowadzi dodatkowo
pilotażowy projekt sadzenia drzew ostrokrzewu paragwajskiego jako permakultury (samoregulujące się systemy rolnicze na wzór ekosystemów naturalnych) na wyjałowionym obecnie uprawą soi obszarze 3 hektarów ziemi. Celem jest przywrócenie pierwotnego stanu leśnego, poprzez stworzenie Ogrodu Leśnego Mate i przywrócenie różnorodności biologicznej na tym obszarze. Nasiona Mate zostały zebrane ze starannie wyselekcjonowanych drzew, w celu odtworzenia naturalnej bioróżnorodności.
"Pozwolimy wszystkim rodzimym gatunkom rosnąć razem. Chcemy przywrócić do lasu zagrożone obecnie wyginięciem drzewa Guabiroba i Pitangueira, których aromatyczne drewno było tradycyjnie wykorzystywane do suszenia mate."
Troska o środowisko widoczna jest na każdym etapie produkcji suszów Meta Mate. Kolejnym przykładem jest wykorzystywanie świetnego jakościowo drewna z lokalnie występujących odmian drzew do palenisk suszących kraftowe, dymione mate. Dla porównania, współczesny przemysł Yerba Mate opiera się na przemysłowo uprawianym eukaliptusie jako tanim źródle energii do suszenia mate. Dla Meta Mate jest to nie do przyjęcia, ponieważ eukaliptus uważany jest za roślinę bardzo szkodliwą dla tamtejszego środowiska i wyraźnie niszczy naturalne rolnictwo w południowej Brazylii.
"Naszym długofalowym celem jest pozostawienie przyszłym pokoleniom takiej teraźniejszości, w której człowiek i natura mogą istnieć w harmonii."
Meta Mate Bar, czyli zapraszamy do kwatery głównej w Berlinie
Fabricio i Krithika nadal kochają podróże i osobiście uczestniczą w brazylijskich zbiorach mate. Lecz na co dzień możecie ich spotkać w ich centrum dowodzenia
Meta Mate Bar przy Strassburger Strasse w Berlinie (
zobacz, jak tam dojechać w Mapach Google), gdzie podają gościom swoją wyjątkową mate. Możesz tam kupić również miody z dodatkiem yerby, yerbowe czekolady i naturalne kosmetyki na bazie naparu chimarrão. Z pełną cuią w ręce, możesz tu usiąść razem z gospodarzami przy jednym stole. Dowiesz się wtedy zapewnie o mate jeszcze wielu nowych rzeczy...