Dulce de leche - ciekawostki o słynnym kremie z Argentyny

18 marca 2021, w kategorii: Argentyna, ciekawostki, dodatki do yerby, historia
Słoiczek z dulce de leche z zaparzoną yerbą na tle kolorowanki.

Dulce de leche to słynny, mleczny karmel do smarowania. Jest jednym z flagowych argentyńskich przysmaków. Szacuje się, że każdy Argentyńczyk zjada średnio 3 kg dulce de leche rocznie (według badań z 2006 r.)1.

Ten przepyszny, słodki krem wykorzystuje się niemalże do wszystkiego: do naleśników, w ciastkach alfajores, na kanapki czy też do jedzenia bezpośrednio ze słoiczka. W Polsce znamy bardzo podobny specjał pod nazwą kajmak. Ale czy kajmak i dulce de leche to ten sam krem? I czy na pewno jest wynalazkiem argentyńskim? Jak powstał pomysł na stworzenie mlecznego karmelu? - na te pytania postaram się odpowiedzieć w niniejszym artykule.

Dulce de leche i kajmak to nie to samo!

Słoik z łyżeczką dulce de leche.Różnica jest bardzo subtelna i zależna od producenta. Jednak konsystencja i poszczególne nuty smakowe wskazują na to, że przepisy minimalnie się różnią od siebie. Podstawową różnicą jest soda oczyszczona, która widnieje w każdym typowo argentyńskim przepisie.
Ten drobny dodatek sprawia, że krem staje się gładki i kremowy zarazem. Ponadto reguluje odczyn kwasowy w stronę nieco bardziej zasadową, co korzystnie wpływa na duet z lekko kwasową yerbą.

Zdarzają się oczywiście wyjątki, takie jak urugwajski krem dulce de leche marki Los Nietitos, który stawia na prosty skład (tylko mleko i cukier). Jest przepyszny, ale z uwagi na brak sody - zbliżony jest smakiem i konsystencją do naszego rodzimego kajmaku.



Dulce de leche powstało przez konflikt zbrojny i nieuwagę kucharki

Portret Juana Lavalle, dowódcy konfederatów.Tak głosi słynna w Argentynie legenda oparta na faktycznych zdarzeniach. Posłuchajcie:

Dulce de leche to typowy, rodzimy i w całości argentyński symbol. Powstało dokładnie 24 czerwca 1829 r. na terenie rancza Caledonia, gdzie ustanowiono Pakt Cañuelas między generałem Juanem Manuelem de Rosas i komendantem wrogiej armii Juanem Lavalle.

Całkowicie pokonany w bitwie pod mostem Márquez Lavalle, udał się bez eskorty do bazy operacyjnej generała Rosas i poprosił o rozmowę z nim. Rosasa jednak w tym czasie nie było, a przez wzgląd na późną godzinę, pozwolono wrogowi zostać.
Według opowieści, pewna służąca przygotowywała gorące, słodzone mleko, którym zalewano m.in. yerbę. Lavalle, zmęczony podróżą, usiadł na leżance, na której zazwyczaj odpoczywał Rosas i zasnął. Gdy służąca zobaczyła wrogiego dowódcę, pobiegła szukać strażników, ale pod wpływem skrajnych emocji, zapomniała, że zostawiła mleko na ogniu. Po powrocie do kuchni zastała coś niesłychanego. Kolor mleka zmienił się i całe zgęstniało, dając zwyczajne pochodzenie tradycyjnemu dulce de leche2.
Dla ciekawych, co było dalej?
Kiedy Lavalle się obudził, Rosas był obok jego łóżka z mate w ręku i zaprosił go do rozmowy. Po dłuższych rozmowach podpisali pakt Cañuelas. Po tym wspólnym spotkaniu przy Yerba Mate, Lavalle i Rosas zaczęli pisać do siebie listy w przyjaznych słowach, próbując skoordynować działania mające na celu zakończenie konfliktu3.

Wracając do legendy dulce de leche - czy historia przestraszonej kucharki była prawdziwa? Nie wiadomo. Za to inne źródła podają przykłady na to, że dulce de leche przywędrowało jednak do Argentyny z Europy....


A może to Europejczycy przywieźli przepis do Ameryki Południowej?

Fotografia ze spotkania Victorii Ocampo i Igora StrawińskiegoInna historia opowiada o znanej argentyńskiej pisarce, Victorii Ocampo, która chciała zaimponować dyrektorowi rosyjskiej orkiestry, Igorowi Strawińskiemu, częstując go porcją dulce de leche. Stravinsky, po skosztowaniu powiedział, że to nazywa się kajmak i zaznaczył, że jest to "danie z jego rodowitych terenów"4.

Również z innych źródeł historycznych4 wynikałoby, że już w antyku spożywano dulce de leche na terenach południowej Azji, skąd zawędrowało do Filipin i dalej przez Pacyfik do Acapulco. Możliwe, że w Argentynie najpóźniej zaczęto spożywać ten cudowny krem.


Argentyna przoduje w produkcji i spożyciu Dulce de Leche

Żaden inny naród nie spożywa krówkowego kremu w takich ilościach, jak Argentyna. To właśnie oni wymyślili szeroki zakres zastosowań Dulce de Leche. Od równie słynnych na cały świat ciastek Alfajores, przez słodkie naleśniki z kremem, posmarowane masą pieczywo, aż do bezpośredniego spożywania prosto ze słoiczka.
Hurtowe ilości spożywane przez niemal każdego mieszkańca Argentyny pozwalają nazywać tą słodycz narodową przekąską, bez znaczenia, czy przepis powstał na terenach Południowej Ameryki, czy został przywieziony z innych krajów.

Ciastka 9 de Oro posmarowane kremem dulce de leche.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Bibliografia:
1. Źródło: thefoodtech.com
2. Źródło: havanna.com.ar
3. Źródło: en.wikipedia.org
4. Źródło: eldia.com

Źródła fotografii:
Fot. Juan Lavalle, ze strony: en.wikipedia.org
Fot. Victoria Ocampo i Igor Stravinski, ze strony: lecturassumergidas.com

Ekipa Dobre Ziele

Ekipa Dobre Ziele

Praca zbiorowa (udział w różnych proporcjach):

Paweł Piwowar - yerbowa merytoryka;
Kacper Wieja - merytoryka, copywriting;
Justyna Piwowar - redakcja, oprawa graficzna.

Proponujemy do dalszego czytania

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

21 lutego 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
Naturalne kosmetyki z herbatą

Naturalne kosmetyki z herbatą

26 października 2022

[ARTYKUŁ PARTNERA] Rośliny są nieodłącznym składnikiem kosmetyków naturalnych. Najczęstszym wyborem są zioła pozyskiwane z łąk i lasów, kupowane w sklepach zielarskich. Niezwykle ciekawym kierunkiem staje się łączenie kosmetyków z suszami herbacianymi takimi jak herbaty zielone, Pu-Erh, Rooibos, Earl Grey, Oolong czy nawet, często błędnie nazywanym herbatą, suszem Yerba Mate.

Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

17 marca 2022
[ARTYKUŁ PARTNERA] Jak Jezuici z Paragwaju dbali o swój yerbowy monopol? Jak w XIX wieku reklamowano mate? Jak w 1891 roku przyrządzano z niej pożywną zupę [!]? Polskie Internetowe Muzeum Yerba Mate zdradziło nam pełno niesamowitych ciekawostek. Zapraszamy do lektury!
Yerba Mate na dobry seks

Yerba Mate na dobry seks

10 lutego 2022
Yerba Mate rozsławiła się na cały świat głównie dzięki swojemu pozytywnemu wpływowi na ludzki organizm - zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej. Przydatna okazuje się również w sferze aktywności seksualnej. Czy to znaczy, że yerba zmieni Cię w boga/boginię seksu?
Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

13 grudnia 2021
Okazuje się, że nie jest to kaprys argentyńskich urzędników, jednak skuteczne i potrzebne narzędzie do walki z czarnym rynkiem sfermentowanych, starych patyków, mierzonym w setkach ton rocznie…
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
03 sierpnia 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia
19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
4 rodzaje Yerba Mate z Brazylii
22 stycznia 2019
Największy kraj Ameryki Południowej słynie głównie z produkcji i masowego spożywania Chimarrão. Ale zawdzięczamy mu również inne, popularne u nas typy mate: Terere, TIPO PU1 i eksportową "Zieloną" Mate. Wiesz czym się różnią? Umiesz je rozpoznać? W artykule wyjaśniamy dokładnie różnice.
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski