10 rzeczy, które chciałbyś wiedzieć o tereré

26 czerwca 2018, w kategorii: terere, wiedza

Wakacyjny upał pozbawia sił i chęci do działania. Twoje ciało potrzebuje ratunku!

Z pomocą przychodzi niezawodne tereré, czyli mate zalana bardzo, bardzo zimną wodą. Wyobraź sobie teraz, że yerba zalana lodowatą wodą także daje energetycznego kopa, a w upalny dzień jest o wiele cudowniejsza, niż klasycznie zalana na gorąco. Dlaczego więc tak rzadko po nią sięgamy?

Ze względu na dość egzotyczne pochodzenie tego napoju, wokół tematu tereré powstało sporo mitów i niedopowiedzeń. Najważniejszy w tym wszystkim jest fakt, że yerbę na zimno powinno przyrządzać się łatwo i przyjemnie.

Oto odpowiedzi na pytania o tereré, które często słyszymy w sklepie, przez telefon, a czasem też czytamy w mailach.


1. Co to w ogóle jest tereré?

Tereré to Yerba Mate zalana zimną wodą z lodem. Taka yerba jest szczególnie popularna w upalnym Paragwaju. Więcej praktycznych informacji o tereré przeczytasz tutaj.


2. Czy yerbę do tereré należy zalać najpierw gorącą wodą?

Po zalaniu mate gorącą wodą susz nabiera wysokiej temperatury i woda z lodem nie jest w stanie szybko go schłodzić, przez co kolejne 2-3 zalania będą letnie, a nie zimne. Najlepiej jest od razu zalewać na zimno, jak to robią w Ameryce Południowej.


3. Czy zimną yerbę też “parzy się” 3 minuty?

Nie ma tu reguły, jednak my polecamy nie spieszyć się. Zwłaszcza pierwsze zalanie może się moczyć nieco dłużej, aby susz miał czas nasiąknąć wodą.


4. Czy tereré to to samo, co zostawiona do ostygnięcia yerba na ciepło?

Nie, wystygnięta yerba to nie tereré. Ale zawsze można ją zalać wodą z lodem ;)


6. Czy tereré pobudza tak samo jak gorąca yerba?

Yerba zalana zimną wodą ma nieco słabsze działanie od wersji na gorąco, ponieważ do gorącej wody szybciej i łatwiej przechodzi z liści kofeina i inne pobudzające ksantyny.


6. Czy yerba zalana zimną wodą ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne?

Yerba Mate na zimno ma te same właściwości zdrowotne, jak przygotowana na gorąco. Jednak podobnie, jak z pobudzeniem - nieco mniej składników odżywczych przechodzi do zimnej wody.


7. Czy mogę yerbę zalać sokiem owocowym lub wodą gazowaną?

Tak, pewnie! Tereré daje bardzo duże pole do eksperymentów. Można tak naprawdę zalewać susz jakimkolwiek płynem, byle był odpowiednio zimny. Nada się tutaj zarówno schłodzony sok, woda mineralna gazowana, a nawet piwo. Polecamy spróbować również nasz przepis na tereré z ziołowo cytrynową lemoniadą.


8. Jaka yerba nadaje się do tereré? Czy mogę użyć tylko yerby specjalnie do tego przeznaczonej, np. Rosamonte Terere?

Tereré, można zrobić z dowolnej marki Yerba Mate, klasycznej czy z dodatkami smakowymi. W Argentynie i Brazylii odmiany z “tereré” w nazwie są grubiej cięte i mają mniej pyłu, z kolei w Paragwaju praktycznie wszystkie odmiany przewidziane są również do wersji na zimno.


9. Czy terere pije się tylko z rogów byka?

Nie jest to konieczne. Tereré równie dobrze smakuje Palo Santo czy ceramice. Naczynie z rogu bydlęcego, czyli guampa jest szczególnie popularne w Paragwaju. Rozszerza się ono ku górze, dzięki czemu zmieści się w nim więcej lodu na wierzchu. Obecnie słowo guampa jest używane w stosunku do naczynek o tym charakterystycznym kształcie, wykonanych także z drewna, ceramiki, czy szkła.


10. Czym specjalne termosy do tereré różnią się od zwykłych termosów do yerby?

Termosy do tereré mają zwykle większą pojemność i szeroką szyjkę, żeby można było wsypać do środka dużo lodu, czy innych dodatków. Nie nadają się jednak do utrzymywania wysokiej temperatury.


Tykwa z yerba mate na zimno


Zachęcamy do poczytania także innych artykułów w tym temacie. Ostatnio opublikowaliśmy na blogu między innymi:

Czy o coś jeszcze chcesz zapytać? A może chcesz coś dodać? Pisz śmiało do nas i w komentarzach. Odpowiemy na każdą wiadomość.

Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

15 września 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

03 września 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Co z yerbą po dacie ważności?

Co z yerbą po dacie ważności?

05 lutego 2021
Przechowując w domu wiele rodzajów Yerba Mate na raz istnieje ryzyko, że którejś paczki nie zużyjemy przed końcem daty przydatności wydrukowanej na opakowaniu. Co w takim przypadku zrobić? Czy można bezpiecznie pić przeterminowany susz czy wyrzucić go lepiej do kosza?
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Tykwa do Yerba Mate - przewodnik dla dociekliwych

Tykwa do Yerba Mate - przewodnik dla dociekliwych

20 października 2020
Parzenie yerby w naturalnej tykwie posiada bez wątpienia kultowy klimat. Jednak wstępne przygotowanie, zalecenia dotyczące użytkowania czy konserwacja tego naczynka od zawsze budziło wiele pytań, jak również kontrowersji. Dlatego przygotowaliśmy wpis, w którym zebraliśmy wszystkie potrzebne Mateistom informacje. A na deser: plusy i minusy używania tykwy do Yerba Mate.
Sport vs Yerba Mate
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
08 maja 2021
Małe jest piękne, ale nie tylko! Poznaj 10 zalet picia w małym materku. Dlaczego mieszkańcy Ameryki Południowej wybierają małe naczynia oraz dlaczego mała Yerba Mate smakuje również wg nas... lepiej i zdrowiej?
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
27 marca 2021
Paragwajski kuchmistrz praży na patelni susz Yerba Mate zmieszany z cukrem. Dorzuca tu rozżarzone węgielki, wyciągnięte prosto z pieca. Miesza, praży dalej. Jak następnie zamierza to przyrządzić? Poznaj jeden z najbardziej oryginalnych sposobów przyrządzania mate!
Jaką yerbę wybrać na początek?
Jaką yerbę wybrać na początek?
21 listopada 2020
Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
© 2014-2021 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski