10 rzeczy, które chciałbyś wiedzieć o tereré

26 czerwca 2018, w kategorii: terere, wiedza

Wakacyjny upał pozbawia sił i chęci do działania. Twoje ciało potrzebuje ratunku!

Z pomocą przychodzi niezawodne tereré, czyli mate zalana bardzo, bardzo zimną wodą. Wyobraź sobie teraz, że yerba zalana lodowatą wodą także daje energetycznego kopa, a w upalny dzień jest o wiele cudowniejsza, niż klasycznie zalana na gorąco. Dlaczego więc tak rzadko po nią sięgamy?

Ze względu na dość egzotyczne pochodzenie tego napoju, wokół tematu tereré powstało sporo mitów i niedopowiedzeń. Najważniejszy w tym wszystkim jest fakt, że yerbę na zimno powinno przyrządzać się łatwo i przyjemnie.

Oto odpowiedzi na pytania o tereré, które często słyszymy w sklepie, przez telefon, a czasem też czytamy w mailach.


1. Co to w ogóle jest tereré?

Tereré to Yerba Mate zalana zimną wodą z lodem. Taka yerba jest szczególnie popularna w upalnym Paragwaju. Więcej praktycznych informacji o tereré przeczytasz tutaj.


2. Czy yerbę do tereré należy zalać najpierw gorącą wodą?

Po zalaniu mate gorącą wodą susz nabiera wysokiej temperatury i woda z lodem nie jest w stanie szybko go schłodzić, przez co kolejne 2-3 zalania będą letnie, a nie zimne. Najlepiej jest od razu zalewać na zimno, jak to robią w Ameryce Południowej.


3. Czy zimną yerbę też “parzy się” 3 minuty?

Nie ma tu reguły, jednak my polecamy nie spieszyć się. Zwłaszcza pierwsze zalanie może się moczyć nieco dłużej, aby susz miał czas nasiąknąć wodą.


4. Czy tereré to to samo, co zostawiona do ostygnięcia yerba na ciepło?

Nie, wystygnięta yerba to nie tereré. Ale zawsze można ją zalać wodą z lodem ;)


6. Czy tereré pobudza tak samo jak gorąca yerba?

Yerba zalana zimną wodą ma nieco słabsze działanie od wersji na gorąco, ponieważ do gorącej wody szybciej i łatwiej przechodzi z liści kofeina i inne pobudzające ksantyny.


6. Czy yerba zalana zimną wodą ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne?

Yerba Mate na zimno ma te same właściwości zdrowotne, jak przygotowana na gorąco. Jednak podobnie, jak z pobudzeniem - nieco mniej składników odżywczych przechodzi do zimnej wody.


7. Czy mogę yerbę zalać sokiem owocowym lub wodą gazowaną?

Tak, pewnie! Tereré daje bardzo duże pole do eksperymentów. Można tak naprawdę zalewać susz jakimkolwiek płynem, byle był odpowiednio zimny. Nada się tutaj zarówno schłodzony sok, woda mineralna gazowana, a nawet piwo. Polecamy spróbować również nasz przepis na tereré z ziołowo cytrynową lemoniadą.


8. Jaka yerba nadaje się do tereré? Czy mogę użyć tylko yerby specjalnie do tego przeznaczonej, np. Rosamonte Terere?

Tereré, można zrobić z dowolnej marki Yerba Mate, klasycznej czy z dodatkami smakowymi. W Argentynie i Brazylii odmiany z “tereré” w nazwie są grubiej cięte i mają mniej pyłu, z kolei w Paragwaju praktycznie wszystkie odmiany przewidziane są również do wersji na zimno.


9. Czy terere pije się tylko z rogów byka?

Nie jest to konieczne. Tereré równie dobrze smakuje Palo Santo czy ceramice. Naczynie z rogu bydlęcego, czyli guampa jest szczególnie popularne w Paragwaju. Rozszerza się ono ku górze, dzięki czemu zmieści się w nim więcej lodu na wierzchu. Obecnie słowo guampa jest używane w stosunku do naczynek o tym charakterystycznym kształcie, wykonanych także z drewna, ceramiki, czy szkła.


10. Czym specjalne termosy do tereré różnią się od zwykłych termosów do yerby?

Termosy do tereré mają zwykle większą pojemność i szeroką szyjkę, żeby można było wsypać do środka dużo lodu, czy innych dodatków. Nie nadają się jednak do utrzymywania wysokiej temperatury.


Tykwa z yerba mate na zimno


Zachęcamy do poczytania także innych artykułów w tym temacie. Ostatnio opublikowaliśmy na blogu między innymi:

Czy o coś jeszcze chcesz zapytać? A może chcesz coś dodać? Pisz śmiało do nas i w komentarzach. Odpowiemy na każdą wiadomość.

Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

21 lutego 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!

04 sierpnia 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

02 czerwca 2022
O 3 rzeczach musisz wiedzieć koniecznie, aby twoja yerba przez długi czas zachowywała świeżość, zdrowie i smak.
Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

17 marca 2022
[ARTYKUŁ PARTNERA] Jak Jezuici z Paragwaju dbali o swój yerbowy monopol? Jak w XIX wieku reklamowano mate? Jak w 1891 roku przyrządzano z niej pożywną zupę [!]? Polskie Internetowe Muzeum Yerba Mate zdradziło nam pełno niesamowitych ciekawostek. Zapraszamy do lektury!
Yerba Mate na dobry seks

Yerba Mate na dobry seks

10 lutego 2022
Yerba Mate rozsławiła się na cały świat głównie dzięki swojemu pozytywnemu wpływowi na ludzki organizm - zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej. Przydatna okazuje się również w sferze aktywności seksualnej. Czy to znaczy, że yerba zmieni Cię w boga/boginię seksu?
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
03 sierpnia 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Dulce de leche - ciekawostki o słynnym kremie z Argentyny
18 lutego 2021
Jak wiele genialnych wynalazków powstał przez pomyłkę… Teraz zjada się go w ilości średnio 3 kilogramów rocznie!
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia
19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski