Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

10 kwietnia 2024, w kategorii: dobre ziele, wiedza
Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z ultramaratończykiem Gniewomirem Skrzysińskim, autorem bloga gniewomir.in - Myśl Jedz Biegaj.


Gdzie znajdziesz ten odcinek podcastu?


Kliknij poniżej:

Czego się dowiesz?

  • Skąd wzięła się moja miłość do Yerba Mate?
  • Dlaczego w Polsce bardzo dobrze yerba się przyjęła?
  • Dostępność i współczesne trendy Yerba Mate.
  • Picie Yerba Mate w kontekście sportu.
  • Dlaczego kofeina w yerbie inaczej działa niż ta w kawie?
  • Dlaczego każda yerba ma inne działanie?
  • Odżywcze Yerba Mate vs Mocne.
  • O polecaniu najlepszej Yerba Mate.
  • Jak rozróżniać poszczególne rodzaje Yerba Mate wg kraju i smaku.
  • Jak się pija mate w yerbowych krajach Ameryki Południowej?
  • Wielka zagadka yerby Elaborady w materku.
  • Polska kultura yerbowa.
  • Wkład Polaków w produkcję Yerba Mate.
  • O sposobach przygotowania mate.
  • Czym wyróżnia się Meta Mate?
  • Yerba, którą mógłbym pić zawsze, wszędzie i o każdej porze dnia.
  • O tym, jak od dawna yerba była już Polakom pisana.



Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 20 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Ostrokrzew paragwajski — co to za roślina?

Ostrokrzew paragwajski — co to za roślina?

27 lutego 2025
Skąd bierze się yerba mate i dlaczego od wieków jest ceniona w Ameryce Południowej? Ostrokrzew paragwajski to roślina o niezwykłych właściwościach, której liście dają pobudzający napój pełen tradycji i kulturowego znaczenia. Poznaj jego historię, tajemnice uprawy i wpływ na codzienne życie ludzi na całym świecie!
Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

10 grudnia 2024
Odkryj wyjątkowe cechy drewna Palo Santo, dzięki którym poznał je niemal cały świat!
Poznaj południowoamerykańskie legendy, prawdziwą historię i fascynujące właściwości Świętego Drzewa.
Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?

Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?

13 czerwca 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

06 marca 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Naczynka z drewna Palo Santo - praktyczny przewodnik
17 stycznia 2025

Poznasz unikalne właściwości, które sprawiają, że Twoja Yerba Mate smakuje lepiej i dłużej zachowuje temperaturę. Dowiesz się, który model Palo Santo wybrać i jak go pielęgnować, by cieszyć się swoim naczynkiem przez lata.

Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową
26 maja 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
© 2014-2025 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski