Na początku była LAMA, czyli jak zaczęła się nasza miłość do chimarrão

07 marca 2019, w kategorii: chimarrao, ciekawostki, dobre ziele, historia
Uczucie do mączystej, drobniutko mielonej brazylijskiej mate nosi wszelkie znamiona trudnej miłości. Jak wielu yerbopijcom, niełatwo nam było przygotować napar chimarrão tak, aby bombilla nie zatykała się co chwilę.

Ze względu na bardzo drobno zmielony susz, chimarrão nigdy nie była w Polsce popularna. Sami nie mieliśmy z nią większej styczności. Kilka nieudanych prób zaparzenia jaskrawo zielonego pyłu wystarczyło, aby odstawić ten temat na dalszą przyszłość. Nie możemy przecież polecać i sprzedawać czegoś, do czego sami nie jesteśmy przekonani! Aż w końcu nadszedł odpowiedni czas...

Nie tylko ludzie lubią chimarrão

Nie bagatelizujcie potęgi zabawnych filmików ze zwierzętami w Internecie! Prawie 3 lata temu, w maju 2016, podczas rutynowych prac w social mediach natknęliśmy się na fejsbukowy filmik z lamą pijącą chimarrão. Wyglądała na zadowoloną. Podobnie jak cebador, który zaserwował jej ervę. Udostępniony filmik szybko wylądował na naszym Fanpage:



Film nakręcony został w polskim zoo przez niemieckiego turystę z Berlina o egzotycznym nazwisku. O dziwo, człowiek ten odezwał się do nas, bardzo zaskoczony, że trafiliśmy na jego film. Cieszył się, że również spodobało się nam zamiłowanie lamy do jego chimarrão. Słowo do słowa, i tak oto poznaliśmy Fabricio.

Spotkanie biznesowe w sandałach

Fabricio w Dobrym ZieluLos chciał, że akurat następnego dnia miał możliwość przyjechać do Polski. Zastanawiał się nad wyjazdem na trwające wtedy krakowskie targi, ale nie do końca był przekonany. Jednak po naszej fejsbukowej rozmowie wyruszył w podróż, aby nas osobiście poznać.

Na pierwsze spotkanie pojechałem sam. Budynek krakowskich targów pełny był poważnych biznesmenów w garniturach. Ja, ubrany stosownie do pory roku, przyszedłem w sandałach, krótkich spodenkach i bawełnianym T-shircie. I w takich okolicznościach spotkałem pokrewną duszę. Powitał mnie mega uśmiechnięty człowiek w indyjskim stroju, z hinduskim turbanem na głowie i wielką cuią najlepszego ziela.

Przesiedzieliśmy na tych targach kilka dobrych godzin pijąc najlepszą na świecie mate i rozmawiając na wiele różnych tematów. Spoglądaliśmy czasem na ubranych w schludne garnitury ludzi wokół, ale nasze myśli krążyły w zupełnie innych wymiarach. Czas miał drugorzędne znaczenie.

Po raz pierwszy miałem okazję przekonać się, że dobrze zrobione chimarrão wcale się nie zapycha, a jego smak jest niepowtarzalnie doskonały. To spotkanie na zawsze już zmieniło moje yerbowe preferencje.

Chimarrão ma u nas swojego Mistrza Yoda

Krąg mate w Dobrym ZieluNastępnego dnia spotkaliśmy się w szerszym, dobrozielowym gronie na zapleczu naszego krakowskiego sklepu. Stworzyliśmy wspólnie niekończący się krąg mate. Fabricio pokazał naszej ekipie swoją filozofię raczenia się tym napojem. Nauczył nas też praktycznych, skutecznych metod przyrządzania brazylijskiej, zmielonej mate.

Nasz nowy, tajemniczy przyjaciel z fejsbukowego filmiku z lamą okazał się pomysłodawcą i właścicielem międzynarodowej firmy zajmującej się produkcją najlepszej jakości mate dostępnej w regularnej sprzedaży. Pochodzi z południa Brazylii, gdzie do tej pory wiele rodzin żyje z uprawy, zbioru i sprzedaży erva mate. Mówią o sobie ervateiros, nie popierają wielkich przemysłowych plantacji i monokultur, a większość życia spędzają w lesie, którym się opiekują i który ich żywi. Fabricio wyszukuje takie właśnie małe rodziny produkujące mate tradycyjnymi metodami. Sam co roku spędza kilka tygodni w Brazylii, aby uczestniczyć w zbiorach i produkcji swojego towaru.

Faktycznie chimarrão, którym nas częstował powaliło na łopatki nasze kubki smakowe. Zalewane kilkadziesiąt razy miarowo oddawało moc i smak. Jaskrawo zielony kolor; odżywcze, rozbudzające działanie: świeży, trawiasty zapach i wyjątkowe akcesoria tworzyły spójną całość.

Znajomość, która zmieniła polski rynek Yerba Mate

Chimarrao w cui Meta Mate Not WarOd tego czasu zakochałem się w tym specyficznym typie mate. Stwierdzam teraz, że chimarrão może uzależniać bardziej niż yerba sama w sobie. Ten zapach, ten smak, te akcesoria. Szczególnie chimarrão produkowane przez Fabricio.

Tak oto narodziła się bardzo owocna współpraca. Niedługo potem wprowadziliśmy do Polski pierwsze produkty od Meta Mate. Poza ich flagowymi produktami: Meta Mate 23 i Meta Mate 42 tostada, interesowało nas przede wszystkim produkowane przez Fabricia chimarrão. Zakochani w tej mączystej mate, sami zaczęliśmy ją sprzedawać, opowiadać o zaletach, promować i uczyć satysfakcjonujących sposobów przyrządzania.

#ChimaAddicted

grafika z lamą Chima AddictedObecnie, najczęściej wybierany przeze mnie rodzaj susz to właśnie chimarrão od Meta Mate. Piję ją niemal codziennie.
A wszystko zaczęło się od poczciwej lamy! :)

Żeby uczcić miłość do tej ervy oraz pamiętając o tym, jak się narodziła, stworzyliśmy własną, autorską grafikę Chima Addicted z lamą alpaką. Zdobi ona obecnie nasze firmowe bawełniane torby i naklejki (zobacz serię).



Myślę też nieskromnie, że udało nam się już zarazić tą jaskrawozieloną miłością sporą ilość yerbopijców:)

Dobre Ziele w Meta Mate Bar
Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

29 kwietnia 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

10 kwietnia 2024
Dlaczego w Polsce bardzo dobrze yerba się przyjęła? Dlaczego kofeina w yerbie inaczej działa niż ta w kawie? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z ultramaratończykiem Gniewomirem Skrzysińskim.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

06 marca 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej

Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej "czerwonej" herbaty

15 stycznia 2024
Czerwone herbaty cenione są za swoje właściwości odchudzające, lecz nie tylko! W tym artykule skupimy się na najpopularniejszej herbacie określanej powszechnie mianem "czerwonej" — Pu'erh. Jakie właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej "czerwonej" herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!
13 sierpnia 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?
13 maja 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową
26 maja 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski