Na początku była LAMA, czyli jak zaczęła się nasza miłość do chimarrão

07 marca 2019, w kategorii: chimarrao, ciekawostki, dobre ziele, historia
Uczucie do mączystej, drobniutko mielonej brazylijskiej mate nosi wszelkie znamiona trudnej miłości. Jak wielu yerbopijcom, niełatwo nam było przygotować napar chimarrão tak, aby bombilla nie zatykała się co chwilę.

Ze względu na bardzo drobno zmielony susz, chimarrão nigdy nie była w Polsce popularna. Sami nie mieliśmy z nią większej styczności. Kilka nieudanych prób zaparzenia jaskrawo zielonego pyłu wystarczyło, aby odstawić ten temat na dalszą przyszłość. Nie możemy przecież polecać i sprzedawać czegoś, do czego sami nie jesteśmy przekonani! Aż w końcu nadszedł odpowiedni czas...

Nie tylko ludzie lubią chimarrão

Nie bagatelizujcie potęgi zabawnych filmików ze zwierzętami w Internecie! Prawie 3 lata temu, w maju 2016, podczas rutynowych prac w social mediach natknęliśmy się na fejsbukowy filmik z lamą pijącą chimarrão. Wyglądała na zadowoloną. Podobnie jak cebador, który zaserwował jej ervę. Udostępniony filmik szybko wylądował na naszym Fanpage:



Film nakręcony został w polskim zoo przez niemieckiego turystę z Berlina o egzotycznym nazwisku. O dziwo, człowiek ten odezwał się do nas, bardzo zaskoczony, że trafiliśmy na jego film. Cieszył się, że również spodobało się nam zamiłowanie lamy do jego chimarrão. Słowo do słowa, i tak oto poznaliśmy Fabricio.

Spotkanie biznesowe w sandałach

Fabricio w Dobrym ZieluLos chciał, że akurat następnego dnia miał możliwość przyjechać do Polski. Zastanawiał się nad wyjazdem na trwające wtedy krakowskie targi, ale nie do końca był przekonany. Jednak po naszej fejsbukowej rozmowie wyruszył w podróż, aby nas osobiście poznać.

Na pierwsze spotkanie pojechałem sam. Budynek krakowskich targów pełny był poważnych biznesmenów w garniturach. Ja, ubrany stosownie do pory roku, przyszedłem w sandałach, krótkich spodenkach i bawełnianym T-shircie. I w takich okolicznościach spotkałem pokrewną duszę. Powitał mnie mega uśmiechnięty człowiek w indyjskim stroju, z hinduskim turbanem na głowie i wielką cuią najlepszego ziela.

Przesiedzieliśmy na tych targach kilka dobrych godzin pijąc najlepszą na świecie mate i rozmawiając na wiele różnych tematów. Spoglądaliśmy czasem na ubranych w schludne garnitury ludzi wokół, ale nasze myśli krążyły w zupełnie innych wymiarach. Czas miał drugorzędne znaczenie.

Po raz pierwszy miałem okazję przekonać się, że dobrze zrobione chimarrão wcale się nie zapycha, a jego smak jest niepowtarzalnie doskonały. To spotkanie na zawsze już zmieniło moje yerbowe preferencje.

Chimarrão ma u nas swojego Mistrza Yoda

Krąg mate w Dobrym ZieluNastępnego dnia spotkaliśmy się w szerszym, dobrozielowym gronie na zapleczu naszego krakowskiego sklepu. Stworzyliśmy wspólnie niekończący się krąg mate. Fabricio pokazał naszej ekipie swoją filozofię raczenia się tym napojem. Nauczył nas też praktycznych, skutecznych metod przyrządzania brazylijskiej, zmielonej mate.

Nasz nowy, tajemniczy przyjaciel z fejsbukowego filmiku z lamą okazał się pomysłodawcą i właścicielem międzynarodowej firmy zajmującej się produkcją najlepszej jakości mate dostępnej w regularnej sprzedaży. Pochodzi z południa Brazylii, gdzie do tej pory wiele rodzin żyje z uprawy, zbioru i sprzedaży erva mate. Mówią o sobie ervateiros, nie popierają wielkich przemysłowych plantacji i monokultur, a większość życia spędzają w lesie, którym się opiekują i który ich żywi. Fabricio wyszukuje takie właśnie małe rodziny produkujące mate tradycyjnymi metodami. Sam co roku spędza kilka tygodni w Brazylii, aby uczestniczyć w zbiorach i produkcji swojego towaru.

Faktycznie chimarrão, którym nas częstował powaliło na łopatki nasze kubki smakowe. Zalewane kilkadziesiąt razy miarowo oddawało moc i smak. Jaskrawo zielony kolor; odżywcze, rozbudzające działanie: świeży, trawiasty zapach i wyjątkowe akcesoria tworzyły spójną całość.

Znajomość, która zmieniła polski rynek Yerba Mate

Chimarrao w cui Meta Mate Not WarOd tego czasu zakochałem się w tym specyficznym typie mate. Stwierdzam teraz, że chimarrão może uzależniać bardziej niż yerba sama w sobie. Ten zapach, ten smak, te akcesoria. Szczególnie chimarrão produkowane przez Fabricio.

Tak oto narodziła się bardzo owocna współpraca. Niedługo potem wprowadziliśmy do Polski pierwsze produkty od Meta Mate. Poza ich flagowymi produktami: Meta Mate 23 i Meta Mate 42 tostada, interesowało nas przede wszystkim produkowane przez Fabricia chimarrão. Zakochani w tej mączystej mate, sami zaczęliśmy ją sprzedawać, opowiadać o zaletach, promować i uczyć satysfakcjonujących sposobów przyrządzania.

#ChimaAddicted

grafika z lamą Chima AddictedObecnie, najczęściej wybierany przeze mnie rodzaj susz to właśnie chimarrão od Meta Mate. Piję ją niemal codziennie.
A wszystko zaczęło się od poczciwej lamy! :)

Żeby uczcić miłość do tej ervy oraz pamiętając o tym, jak się narodziła, stworzyliśmy własną, autorską grafikę Chima Addicted z lamą alpaką. Zdobi ona obecnie nasze firmowe bawełniane torby i naklejki (zobacz serię).



Myślę też nieskromnie, że udało nam się już zarazić tą jaskrawozieloną miłością sporą ilość yerbopijców:)

Dobre Ziele w Meta Mate Bar
Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Naturalne kosmetyki z herbatą

Naturalne kosmetyki z herbatą

26 października 2022

Rośliny są nieodłącznym składnikiem kosmetyków naturalnych. Najczęstszym wyborem są zioła pozyskiwane z łąk i lasów, kupowane w sklepach zielarskich. Niezwykle ciekawym kierunkiem staje się łączenie kosmetyków z suszami herbacianymi takimi jak herbaty zielone, Pu-Erh, Rooibos, Earl Grey, Oolong czy nawet, często błędnie nazywanym herbatą, suszem Yerba Mate.

Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

02 czerwca 2022
O 3 rzeczach musisz wiedzieć koniecznie, aby twoja yerba przez długi czas zachowywała świeżość, zdrowie i smak.
Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

17 marca 2022
[ARTYKUŁ PARTNERA] Jak Jezuici z Paragwaju dbali o swój yerbowy monopol? Jak w XIX wieku reklamowano mate? Jak w 1891 roku przyrządzano z niej pożywną zupę [!]? Polskie Internetowe Muzeum Yerba Mate zdradziło nam pełno niesamowitych ciekawostek. Zapraszamy do lektury!
Yerba Mate na dobry seks

Yerba Mate na dobry seks

10 lutego 2022
Yerba Mate rozsławiła się na cały świat głównie dzięki swojemu pozytywnemu wpływowi na ludzki organizm - zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej. Przydatna okazuje się również w sferze aktywności seksualnej. Czy to znaczy, że yerba zmieni Cię w boga/boginię seksu?
Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

13 grudnia 2021
Okazuje się, że nie jest to kaprys argentyńskich urzędników, jednak skuteczne i potrzebne narzędzie do walki z czarnym rynkiem sfermentowanych, starych patyków, mierzonym w setkach ton rocznie…
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
03 sierpnia 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Dulce de leche - ciekawostki o słynnym kremie z Argentyny
18 lutego 2021
Jak wiele genialnych wynalazków powstał przez pomyłkę… Teraz zjada się go w ilości średnio 3 kilogramów rocznie!
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia
19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
© 2014-2022 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski