Na początku była LAMA, czyli jak zaczęła się nasza miłość do chimarrão

07 marca 2019, w kategorii: chimarrao, ciekawostki, dobre ziele, historia
Uczucie do mączystej, drobniutko mielonej brazylijskiej mate nosi wszelkie znamiona trudnej miłości. Jak wielu yerbopijcom, niełatwo nam było przygotować napar chimarrão tak, aby bombilla nie zatykała się co chwilę.

Ze względu na bardzo drobno zmielony susz, chimarrão nigdy nie była w Polsce popularna. Sami nie mieliśmy z nią większej styczności. Kilka nieudanych prób zaparzenia jaskrawo zielonego pyłu wystarczyło, aby odstawić ten temat na dalszą przyszłość. Nie możemy przecież polecać i sprzedawać czegoś, do czego sami nie jesteśmy przekonani! Aż w końcu nadszedł odpowiedni czas...

Nie tylko ludzie lubią chimarrão

Nie bagatelizujcie potęgi zabawnych filmików ze zwierzętami w Internecie! Prawie 3 lata temu, w maju 2016, podczas rutynowych prac w social mediach natknęliśmy się na fejsbukowy filmik z lamą pijącą chimarrão. Wyglądała na zadowoloną. Podobnie jak cebador, który zaserwował jej ervę. Udostępniony filmik szybko wylądował na naszym Fanpage:



Film nakręcony został w polskim zoo przez niemieckiego turystę z Berlina o egzotycznym nazwisku. O dziwo, człowiek ten odezwał się do nas, bardzo zaskoczony, że trafiliśmy na jego film. Cieszył się, że również spodobało się nam zamiłowanie lamy do jego chimarrão. Słowo do słowa, i tak oto poznaliśmy Fabricio.

Spotkanie biznesowe w sandałach

Fabricio w Dobrym ZieluLos chciał, że akurat następnego dnia miał możliwość przyjechać do Polski. Zastanawiał się nad wyjazdem na trwające wtedy krakowskie targi, ale nie do końca był przekonany. Jednak po naszej fejsbukowej rozmowie wyruszył w podróż, aby nas osobiście poznać.

Na pierwsze spotkanie pojechałem sam. Budynek krakowskich targów pełny był poważnych biznesmenów w garniturach. Ja, ubrany stosownie do pory roku, przyszedłem w sandałach, krótkich spodenkach i bawełnianym T-shircie. I w takich okolicznościach spotkałem pokrewną duszę. Powitał mnie mega uśmiechnięty człowiek w indyjskim stroju, z hinduskim turbanem na głowie i wielką cuią najlepszego ziela.

Przesiedzieliśmy na tych targach kilka dobrych godzin pijąc najlepszą na świecie mate i rozmawiając na wiele różnych tematów. Spoglądaliśmy czasem na ubranych w schludne garnitury ludzi wokół, ale nasze myśli krążyły w zupełnie innych wymiarach. Czas miał drugorzędne znaczenie.

Po raz pierwszy miałem okazję przekonać się, że dobrze zrobione chimarrão wcale się nie zapycha, a jego smak jest niepowtarzalnie doskonały. To spotkanie na zawsze już zmieniło moje yerbowe preferencje.

Chimarrão ma u nas swojego Mistrza Yoda

Krąg mate w Dobrym ZieluNastępnego dnia spotkaliśmy się w szerszym, dobrozielowym gronie na zapleczu naszego krakowskiego sklepu. Stworzyliśmy wspólnie niekończący się krąg mate. Fabricio pokazał naszej ekipie swoją filozofię raczenia się tym napojem. Nauczył nas też praktycznych, skutecznych metod przyrządzania brazylijskiej, zmielonej mate.

Nasz nowy, tajemniczy przyjaciel z fejsbukowego filmiku z lamą okazał się pomysłodawcą i właścicielem międzynarodowej firmy zajmującej się produkcją najlepszej jakości mate dostępnej w regularnej sprzedaży. Pochodzi z południa Brazylii, gdzie do tej pory wiele rodzin żyje z uprawy, zbioru i sprzedaży erva mate. Mówią o sobie ervateiros, nie popierają wielkich przemysłowych plantacji i monokultur, a większość życia spędzają w lesie, którym się opiekują i który ich żywi. Fabricio wyszukuje takie właśnie małe rodziny produkujące mate tradycyjnymi metodami. Sam co roku spędza kilka tygodni w Brazylii, aby uczestniczyć w zbiorach i produkcji swojego towaru.

Faktycznie chimarrão, którym nas częstował powaliło na łopatki nasze kubki smakowe. Zalewane kilkadziesiąt razy miarowo oddawało moc i smak. Jaskrawo zielony kolor; odżywcze, rozbudzające działanie: świeży, trawiasty zapach i wyjątkowe akcesoria tworzyły spójną całość.

Znajomość, która zmieniła polski rynek Yerba Mate

Chimarrao w cui Meta Mate Not WarOd tego czasu zakochałem się w tym specyficznym typie mate. Stwierdzam teraz, że chimarrão może uzależniać bardziej niż yerba sama w sobie. Ten zapach, ten smak, te akcesoria. Szczególnie chimarrão produkowane przez Fabricio.

Tak oto narodziła się bardzo owocna współpraca. Niedługo potem wprowadziliśmy do Polski pierwsze produkty od Meta Mate. Poza ich flagowymi produktami: Meta Mate 23 i Meta Mate 42 tostada, interesowało nas przede wszystkim produkowane przez Fabricia chimarrão. Zakochani w tej mączystej mate, sami zaczęliśmy ją sprzedawać, opowiadać o zaletach, promować i uczyć satysfakcjonujących sposobów przyrządzania.

#ChimaAddicted

grafika z lamą Chima AddictedObecnie, najczęściej wybierany przeze mnie rodzaj susz to właśnie chimarrão od Meta Mate. Piję ją niemal codziennie.
A wszystko zaczęło się od poczciwej lamy! :)

Żeby uczcić miłość do tej ervy oraz pamiętając o tym, jak się narodziła, stworzyliśmy własną, autorską grafikę Chima Addicted z lamą alpaką. Zdobi ona obecnie nasze firmowe bawełniane torby i naklejki (zobacz serię).



Myślę też nieskromnie, że udało nam się już zarazić tą jaskrawozieloną miłością sporą ilość yerbopijców:)

Dobre Ziele w Meta Mate Bar
Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

Szalona ustawa o 12 mm patyczkach w yerbie? To ma głęboki sens!

13 grudnia 2021
Okazuje się, że nie jest to kaprys argentyńskich urzędników, jednak skuteczne i potrzebne narzędzie do walki z czarnym rynkiem sfermentowanych, starych patyków, mierzonym w setkach ton rocznie…
10 lat Dobrego Ziela - galeria wspomnień

10 lat Dobrego Ziela - galeria wspomnień

26 listopada 2021
Jak wyglądał pierwszy magazyn? Jaka była nasza największa zaparzona Yerba Mate? I dlaczego “prawie” wzięli nas do Hollywood...
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

15 września 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

03 września 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Jaką yerbę wybrać na początek?
Jaką yerbę wybrać na początek?
21 listopada 2020
Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
Yerba Mate na prezent dla zaawansowanego Yerbopijcy
Yerba Mate na prezent dla zaawansowanego Yerbopijcy
20 października 2020
GOTOWE POMYSŁY w cenach: do 60 zł, do 100 zł i bez limitu.
Święta coraz bliżej… Jakim podarunkiem sprawić radość bliskim, przyjaciołom, którzy piją mate? A może… samemu sobie? Sprawdź nasze niezawodne propozycje.
Yerba Mate na prezent dla początkującego
Yerba Mate na prezent dla początkującego
18 października 2020
GOTOWE POMYSŁY w cenach: do 60 zł, do 120 zł i bez limitu.
Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coroczny dylemat, co kupić bliskim na prezent. Yerba okazuje się być świetnym pomysłem. Jest turbo-zdrowa, oczyszcza i wzmacnia ciało, a nawet umysł. Zobacz nasz sprawdzone propozycje.
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą
08 września 2020
Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
Crafted with love, czyli tajemnice suszu Meta Mate
Crafted with love, czyli tajemnice suszu Meta Mate
20 października 2019
Dlaczego produkty marki Meta Mate są tak wyjątkowe? Oni bardzo dobrze znają sekrety wydobywania najcenniejszych składników… Jesteś ciekaw?
© 2014-2022 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski