Ilex Guayusa - pochodzenie i właściwości

12 października 2018, w kategorii: ciekawostki, inne ziele

W tropikalnych ostępach dżungli w Ekwadorze rośnie przedstawiciel rodziny ostrokrzewów, Ilex guayusa. Ten kuzyn Yerba Mate jest jednym ze świętych drzew w tamtejszej kulturze. Jest tak za sprawą dobroczynnego wpływu, jaki wywar z liści ma na ludzki organizm.

Ilex Guayusa zaparzona w szklance

Podobna do Yerba Mate, a jednak...

Wywar z liści, zwany potocznie guayusa (albo wayusa) ma podobny skład do yerba mate. Pierwsza duża różnica polega na mniejszej zawartości tanin, co przekłada się bezpośrednio na znacznie łagodniejszy smak guayusy. Druga polega na obecności l-teaniny, czyli aminokwasu działającego na układ nerwowy.

Można wyróżnić dwie cechy charakterystyczne działania teaniny:

  • uspokojenie, zmniejszenie uczucia stresu i niepokoju oraz stabilizacja nastroju;
  • zwiększenie intensywności fal alfa w mózgu, co oznacza poprawę koncentracji, zdolności do nauki i ogólnej bystrości umysłu.

Nic więc dziwnego, że guayusę tradycyjnie stosują Indianie Kichwa po zachodzie słońca w celu zwiększenia czujności i wyostrzenia zmysłów podczas nocnego polowania. Wielu ludzi stosuje ją również do wywoływania świadomych snów.

W stanie dzikim, ten ostrokrzew osiąga od 6 do 30 metrów wysokości, w zależności od warunków. Jego liście są zielone przez cały rok. Kwitnie na biało, a owoce są czerwone i okrągłe. To kolejne cechy upodabniające go do yerby.

Ilex Guayusa całe liście

Udane polowania i Świadome sny z Ilex guayusa

Guayusa jest znana w wielu środowiskach często dlatego, że przypisuje się jej możliwość wywoływania świadomych snów. Tradycyjnie, Indianie pili napar lub spożywali liście przed pójściem na polowanie, albo dłuższą wyprawą. Jednak wywar działa również dobrze po wypiciu przed snem. Zawarte w roślinie ksantyny (głównie kofeina) pozwalają na zachowanie wzmożonej koncentracji przez dłuższy czas. Ich działanie jest jednak zmienione przez wspomnianą teaninę. Pobudzenie ma nieco inny charakter, jest bardziej na poziomie umysłu, a nieco mniej na poziomie ciała, jak ma to miejsce w przypadku yerba mate. Stąd wynika stosowanie guayusy podczas wywoływaniu świadomych snów.

Ilex guayusa doskonale nadaje się do pracy umysłowej, co czyni ją obiektem zainteresowania studentów, kierowców czy programistów. Nie wywołuje odczucia głodu, a pobudzeniu nie towarzyszy uczucie niepokoju. Każdy, kto w nocy musi zachować sprawność umysłu, doceni tą zaletę.

Nie tylko wieczorem

Napar z guayusy zawiera 2 - 4% kofeiny. Tyle samo znajduje się w sproszkowanych nasionach guarany. Nadaje się on zatem na alternatywę dla kawy, czy yerba mate dla wszystkich tych, których kubki smakowe, lub żołądki, są wrażliwe.

Jak zaparzyć Ilex guayusa?

Sposób 1. Parzenie wodą o temperaturze 80 st.

Wystarczy kubek i spodek do przykrycia. Można też użyć czajniczka do zaparzania herbaty. Kilka łyżeczek pokruszonych liści (na początek polecamy 1-2 łyżeczki) należy zalać wodą o temperaturze 80 st. i parzyć przez ok. 10 min. pod przykryciem.

INFO: Zalanie wodą o niższej temperaturze niż wrzątek pozwala na wydobycie większej ilości witamin i minerałów, co skutkuje bardziej odżywczym działaniem, kosztem nieco delikatniejszego działania pobudzającego oraz słabszych pozostałych efektów, klasycznych dla tej odmiany ostrokrzewu.


Mocna Ilex Guayusa w glassanto Dobre ZieleSposób 2. Parzenie wrzątkiem.

Dokładnie tak, jak w metodzie pierwszej, tylko zalewamy wrzątkiem zamiast wodą o temperaturze 80 st.

INFO: Zalanie guayusy wrzątkiem da mocniejszy w działaniu napar, jednak wiele składników odżywczych (witaminy i minerały) rozkłada się w tak wysokiej temperaturze.

Sposób 3. Gotowanie guayusy.

Pokruszone czy sproszkowane liście należy wsypać do niewielkiego garnka i zalać zimną wodą (1-2 łyżeczek na każde 250 ml wody). Doprowadzić do wrzenia i następnie gotować na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut. Tak przygotowany napar można odcedzić przez drobne sitko lub poczekać aż fusy opadną.

INFO: Gotowanie Guayusy jest najbardziej przybliżone do metody wykorzystywanej przez szamanów w Ameryce Południowej. Pozwala wyciągnąć z suszu więcej substancji czynnych, co skutkuje dużo mocniejszym działaniem typowym dla tego ziela.

Sposób 4. Jako dodatek do yerby.

Dobrze łączy się również z Yerba Mate. Wystarczy kilka pokruszonych listków wsypać na dno naczynka, a następnie zaparzyć mate ulubioną metodą.

TIP: Polecamy połączyć z zielem tulsi. Efekty tego połączenia są bardzo smaczne, a działanie jest jeszcze lepsze.

Tu możesz zakupić Ilex Guayusa.

Ilex guayusa można parzyć klasycznie, w imbryku


Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

Sekrety Palo Santo: Podróż przez czas i tradycję Ameryki Południowej

10 grudnia 2024
Odkryj wyjątkowe cechy drewna Palo Santo, dzięki którym poznał je niemal cały świat!
Poznaj południowoamerykańskie legendy, prawdziwą historię i fascynujące właściwości Świętego Drzewa.
TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

29 kwietnia 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej

Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej "czerwonej" herbaty

15 stycznia 2024
Czerwone herbaty cenione są za swoje właściwości odchudzające, lecz nie tylko! W tym artykule skupimy się na najpopularniejszej herbacie określanej powszechnie mianem "czerwonej" — Pu'erh. Jakie właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej "czerwonej" herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?
13 maja 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową
26 maja 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]
06 lutego 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski