Ilex Guayusa - pochodzenie i właściwości
W tropikalnych ostępach dżungli w Ekwadorze rośnie przedstawiciel rodziny ostrokrzewów, Ilex guayusa. Ten kuzyn Yerba Mate jest jednym ze świętych drzew w tamtejszej kulturze. Jest tak za sprawą dobroczynnego wpływu, jaki wywar z liści ma na ludzki organizm.
Podobna do Yerba Mate, a jednak...
Wywar z liści, zwany potocznie guayusa (albo wayusa) ma podobny skład do yerba mate. Pierwsza duża różnica polega na mniejszej zawartości tanin, co przekłada się bezpośrednio na znacznie łagodniejszy smak guayusy. Druga polega na obecności l-teaniny, czyli aminokwasu działającego na układ nerwowy.
Można wyróżnić dwie cechy charakterystyczne działania teaniny:
- uspokojenie, zmniejszenie uczucia stresu i niepokoju oraz stabilizacja nastroju;
- zwiększenie intensywności fal alfa w mózgu, co oznacza poprawę koncentracji, zdolności do nauki i ogólnej bystrości umysłu.
Nic więc dziwnego, że guayusę tradycyjnie stosują Indianie Kichwa po zachodzie słońca w celu zwiększenia czujności i wyostrzenia zmysłów podczas nocnego polowania. Wielu ludzi stosuje ją również do wywoływania świadomych snów.
W stanie dzikim, ten ostrokrzew osiąga od 6 do 30 metrów wysokości, w zależności od warunków. Jego liście są zielone przez cały rok. Kwitnie na biało, a owoce są czerwone i okrągłe. To kolejne cechy upodabniające go do yerby.
Udane polowania i Świadome sny z Ilex guayusa
Guayusa jest znana w wielu środowiskach często dlatego, że przypisuje się jej możliwość wywoływania świadomych snów. Tradycyjnie, Indianie pili napar lub spożywali liście przed pójściem na polowanie, albo dłuższą wyprawą. Jednak wywar działa również dobrze po wypiciu przed snem. Zawarte w roślinie ksantyny (głównie kofeina) pozwalają na zachowanie wzmożonej koncentracji przez dłuższy czas. Ich działanie jest jednak zmienione przez wspomnianą teaninę. Pobudzenie ma nieco inny charakter, jest bardziej na poziomie umysłu, a nieco mniej na poziomie ciała, jak ma to miejsce w przypadku yerba mate. Stąd wynika stosowanie guayusy podczas wywoływaniu świadomych snów.
Ilex guayusa doskonale nadaje się do pracy umysłowej, co czyni ją obiektem zainteresowania studentów, kierowców czy programistów. Nie wywołuje odczucia głodu, a pobudzeniu nie towarzyszy uczucie niepokoju. Każdy, kto w nocy musi zachować sprawność umysłu, doceni tą zaletę.
Nie tylko wieczorem
Napar z guayusy zawiera 2 - 4% kofeiny. Tyle samo znajduje się w sproszkowanych nasionach guarany. Nadaje się on zatem na alternatywę dla kawy, czy yerba mate dla wszystkich tych, których kubki smakowe, lub żołądki, są wrażliwe.
Jak zaparzyć Ilex guayusa?
Sposób 1. Parzenie wodą o temperaturze 80 st.
Wystarczy kubek i spodek do przykrycia. Można też użyć czajniczka do zaparzania herbaty. Kilka łyżeczek pokruszonych liści (na początek polecamy 1-2 łyżeczki) należy zalać wodą o temperaturze 80 st. i parzyć przez ok. 10 min. pod przykryciem.
INFO: Zalanie wodą o niższej temperaturze niż wrzątek pozwala na wydobycie większej ilości witamin i minerałów, co skutkuje bardziej odżywczym działaniem, kosztem nieco delikatniejszego działania pobudzającego oraz słabszych pozostałych efektów, klasycznych dla tej odmiany ostrokrzewu.
Sposób 2. Parzenie wrzątkiem.
Dokładnie tak, jak w metodzie pierwszej, tylko zalewamy wrzątkiem zamiast wodą o temperaturze 80 st.
INFO: Zalanie guayusy wrzątkiem da mocniejszy w działaniu napar, jednak wiele składników odżywczych (witaminy i minerały) rozkłada się w tak wysokiej temperaturze.
Sposób 3. Gotowanie guayusy.
Pokruszone czy sproszkowane liście należy wsypać do niewielkiego garnka i zalać zimną wodą (1-2 łyżeczek na każde 250 ml wody). Doprowadzić do wrzenia i następnie gotować na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut. Tak przygotowany napar można odcedzić przez drobne sitko lub poczekać aż fusy opadną.
INFO: Gotowanie Guayusy jest najbardziej przybliżone do metody wykorzystywanej przez szamanów w Ameryce Południowej. Pozwala wyciągnąć z suszu więcej substancji czynnych, co skutkuje dużo mocniejszym działaniem typowym dla tego ziela.
Sposób 4. Jako dodatek do yerby.
Dobrze łączy się również z Yerba Mate. Wystarczy kilka pokruszonych listków wsypać na dno naczynka, a następnie zaparzyć mate ulubioną metodą.
TIP: Polecamy połączyć z zielem tulsi. Efekty tego połączenia są bardzo smaczne, a działanie jest jeszcze lepsze.
Tu możesz zakupić Ilex Guayusa.