Jak parzyć matchę?
Pak parzyć matchę w domowych warunkach, by uzyskać idealną konsystencję, smak i właściwości? Podpowiadamy!
Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale po przeczytaniu tego artykułu będzie Ci łatwiej zdecydować w tym temacie.
Idąc tym tropem…
Tak, czasem warto zostawić susz Yerba Mate na kolejny dzień, ale tylko w przypadku yerby, która jeszcze ma w sobie wiele smaku i właściwości. Jeśli wypiłeś już 4-5 zalań, to taka yerba nie ma już potęgi smaku i właściwości; lepiej ją wyrzucić i kolejnego dnia zrobić sobie świeży zasyp. Jeśli jednak udało Ci się przepić tylko jedno-dwa zalania i resztę chcesz dopić rano, to zdecydowanie warto pozostawić taki susz. Dobrze jest jednak robić to z głową, aby zminimalizować niepożądane efekty.
Najlepszą opcją jednak jest przygotowanie takiej porcji naparu, jaką zamierza się przepić w ciągu dnia i dopasowanie odpowiedniej wielkości naczynka. Lepiej zrobić więcej malutkich zalań, przepić mniejszą porcję yerby i nie zaprzątać sobie głowy przechowywaniem jej do kolejnego dnia.
Aby poprawnie przechować yerbę do kolejnego dnia warto unikać czynników, które powodują “kiśnięcie” suszu:
Dobrym i sprawdzonym sposobem jest pozostawienie naczynka z mokrą yerbą w lodówce. Taka praktyka pozwoli uchronić susz przed słońcem oraz wysokimi temperaturami oraz zapewni poranną radość z gotowego i smacznego naparu.
Warto tu zwrócić uwagę na sąsiedztwo yerby w lodówce, gdyż intensywnie pachnące produkty postawione tuż obok naczynka mogą podzielić się z yerbą swoim zapachem, a nawet smakiem.
TIP: Pierwsze zalanie po przerwie, gdy susz już bardzo zimny, polecamy zrobić znacznie cieplejszą wodą, aby go ogrzać.
Zdecydowanie odradzamy zostawiania zalanej już wcześniej mate na dłużej niż 1 dzień. Po prostu po kilku dniach wilgotna yerba może zacząć psuć się, gnić i pleśnieć.
Ponadto jeśli w ciepłe dni po kilku godzinach smak yerby staje się nieatrakcyjny, to tym bardziej po paru dobach picie takiego naparu mija się z celem i może być wręcz niezdrowe.
Chimarrão w sporej cui ciężko jest samodzielnie przepić w jeden dzień. Często zostaje nam jeszcze duża porcja nie zmoczonego suszu, który jest pełen dobrych składników i pozytywnych właściwości. W takim przypadku lodówka znów przychodzi z odsieczą.
Lodówka pozwoli spokojnie przetrzymać chimarrão na około 12 godzin z zachowaniem satysfakcjonującej świeżości. Pamiętaj, że pierwsze zalanie dobrze jest zrobić nieco cieplejszą wodą niż zwykle - trzeba uwzględnić, że sporą dawkę ciepła pochłonie schłodzony, mokry susz i naczynko.
Yerba jest wyjątkowym naparem, który ma smakować, pozytywnie wspierać ciało i umysł oraz cieszyć. Jeśli zostawianie nieprzepitego suszu Cię stresuje i jest kłopotem, to nie przejmuj się, tylko wyrzuć susz po skończeniu siorbania. A gdy znów najdzie Cię ochota - zrobisz sobie świeżą i pyszną yerbkę ;)
Pak parzyć matchę w domowych warunkach, by uzyskać idealną konsystencję, smak i właściwości? Podpowiadamy!
Poznasz unikalne właściwości, które sprawiają, że Twoja Yerba Mate smakuje lepiej i dłużej zachowuje temperaturę. Dowiesz się, który model Palo Santo wybrać i jak go pielęgnować, by cieszyć się swoim naczynkiem przez lata.