Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?
Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale po przeczytaniu tego artykułu będzie Ci łatwiej zdecydować w tym temacie.
Co może się stać z yerbą pozostawioną na kolejny dzień?
- traci walory smakowe - kwaśnieje i spłaszcza się wachlarz smaku
- zmienia się kolor i yerba wygląda nieapetycznie
- witaminy znajdujące się w suszu mogą się utlenić, przez co napar staje się uboższy o wiele wartościowych składników
Idąc tym tropem…
Czy i kiedy warto zostawić mokry susz na kolejny dzień?
Tak, czasem warto zostawić susz Yerba Mate na kolejny dzień, ale tylko w przypadku yerby, która jeszcze ma w sobie wiele smaku i właściwości. Jeśli wypiłeś już 4-5 zalań, to taka yerba nie ma już potęgi smaku i właściwości; lepiej ją wyrzucić i kolejnego dnia zrobić sobie świeży zasyp. Jeśli jednak udało Ci się przepić tylko jedno-dwa zalania i resztę chcesz dopić rano, to zdecydowanie warto pozostawić taki susz. Dobrze jest jednak robić to z głową, aby zminimalizować niepożądane efekty.
Najlepszą opcją jednak jest przygotowanie takiej porcji naparu, jaką zamierza się przepić w ciągu dnia i dopasowanie odpowiedniej wielkości naczynka. Lepiej zrobić więcej malutkich zalań, przepić mniejszą porcję yerby i nie zaprzątać sobie głowy przechowywaniem jej do kolejnego dnia.
Czynniki mające wpływ na zmianę smaku zalanej yerby
Aby poprawnie przechować yerbę do kolejnego dnia warto unikać czynników, które powodują “kiśnięcie” suszu:
- wysoka temperatura otoczenia - czym wyższa tym szybciej psuje się smak yerby
- bezpośrednia ekspozycja na promienie słoneczne
- zaduch / nieprzewiewne miejsce
Lodówka - zbawienie każdego Yerbopijcy
Dobrym i sprawdzonym sposobem jest pozostawienie naczynka z mokrą yerbą w lodówce. Taka praktyka pozwoli uchronić susz przed słońcem oraz wysokimi temperaturami oraz zapewni poranną radość z gotowego i smacznego naparu.
Warto tu zwrócić uwagę na sąsiedztwo yerby w lodówce, gdyż intensywnie pachnące produkty postawione tuż obok naczynka mogą podzielić się z yerbą swoim zapachem, a nawet smakiem.
TIP: Pierwsze zalanie po przerwie, gdy susz już bardzo zimny, polecamy zrobić znacznie cieplejszą wodą, aby go ogrzać.
A czy można zostawić mokry susz na kilka dni?
Zdecydowanie odradzamy zostawiania zalanej już wcześniej mate na dłużej niż 1 dzień. Po prostu po kilku dniach wilgotna yerba może zacząć psuć się, gnić i pleśnieć.
Ponadto jeśli w ciepłe dni po kilku godzinach smak yerby staje się nieatrakcyjny, to tym bardziej po paru dobach picie takiego naparu mija się z celem i może być wręcz niezdrowe.
Czy nieprzepite chimarrão można dokończyć na drugi dzień?
Chimarrão w sporej cui ciężko jest samodzielnie przepić w jeden dzień. Często zostaje nam jeszcze duża porcja nie zmoczonego suszu, który jest pełen dobrych składników i pozytywnych właściwości. W takim przypadku lodówka znów przychodzi z odsieczą.
Lodówka pozwoli spokojnie przetrzymać chimarrão na około 12 godzin z zachowaniem satysfakcjonującej świeżości. Pamiętaj, że pierwsze zalanie dobrze jest zrobić nieco cieplejszą wodą niż zwykle - trzeba uwzględnić, że sporą dawkę ciepła pochłonie schłodzony, mokry susz i naczynko.
Nie zapominajmy jednak o najważniejszym aspekcie yerby!
Yerba jest wyjątkowym naparem, który ma smakować, pozytywnie wspierać ciało i umysł oraz cieszyć. Jeśli zostawianie nieprzepitego suszu Cię stresuje i jest kłopotem, to nie przejmuj się, tylko wyrzuć susz po skończeniu siorbania. A gdy znów najdzie Cię ochota - zrobisz sobie świeżą i pyszną yerbkę ;)