Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

15 lipca 2022, w kategorii: dla początkujących, porady
Skoro powszechnie wiadomo, że yerbowy susz można zalewać wielokrotnie, to często pada pytanie: Czy mogę zostawić taki susz na kolejny dzień? Bo szkoda wyrzucać coś, co można byłoby jeszcze zaparzyć.


Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale po przeczytaniu tego artykułu będzie Ci łatwiej zdecydować w tym temacie.

Yerba Mate przechowywana w lodówce


Co może się stać z yerbą pozostawioną na kolejny dzień?


  • traci walory smakowe - kwaśnieje i spłaszcza się wachlarz smaku
  • zmienia się kolor i yerba wygląda nieapetycznie
  • witaminy znajdujące się w suszu mogą się utlenić, przez co napar staje się uboższy o wiele wartościowych składników

Idąc tym tropem…


Czy i kiedy warto zostawić mokry susz na kolejny dzień?

Tak, czasem warto zostawić susz Yerba Mate na kolejny dzień, ale tylko w przypadku yerby, która jeszcze ma w sobie wiele smaku i właściwości. Jeśli wypiłeś już 4-5 zalań, to taka yerba nie ma już potęgi smaku i właściwości; lepiej ją wyrzucić i kolejnego dnia zrobić sobie świeży zasyp. Jeśli jednak udało Ci się przepić tylko jedno-dwa zalania i resztę chcesz dopić rano, to zdecydowanie warto pozostawić taki susz. Dobrze jest jednak robić to z głową, aby zminimalizować niepożądane efekty.

Najlepszą opcją jednak jest przygotowanie takiej porcji naparu, jaką zamierza się przepić w ciągu dnia i dopasowanie odpowiedniej wielkości naczynka. Lepiej zrobić więcej malutkich zalań, przepić mniejszą porcję yerby i nie zaprzątać sobie głowy przechowywaniem jej do kolejnego dnia.


Czynniki mające wpływ na zmianę smaku zalanej yerby

Aby poprawnie przechować yerbę do kolejnego dnia warto unikać czynników, które powodują “kiśnięcie” suszu:


  • wysoka temperatura otoczenia - czym wyższa tym szybciej psuje się smak yerby
  • bezpośrednia ekspozycja na promienie słoneczne
  • zaduch / nieprzewiewne miejsce


Lodówka - zbawienie każdego Yerbopijcy

Dobrym i sprawdzonym sposobem jest pozostawienie naczynka z mokrą yerbą w lodówce. Taka praktyka pozwoli uchronić susz przed słońcem oraz wysokimi temperaturami oraz zapewni poranną radość z gotowego i smacznego naparu.

Warto tu zwrócić uwagę na sąsiedztwo yerby w lodówce, gdyż intensywnie pachnące produkty postawione tuż obok naczynka mogą podzielić się z yerbą swoim zapachem, a nawet smakiem.

TIP: Pierwsze zalanie po przerwie, gdy susz już bardzo zimny, polecamy zrobić znacznie cieplejszą wodą, aby go ogrzać.

Yerba lubi zimno ;)


A czy można zostawić mokry susz na kilka dni?

Zdecydowanie odradzamy zostawiania zalanej już wcześniej mate na dłużej niż 1 dzień. Po prostu po kilku dniach wilgotna yerba może zacząć psuć się, gnić i pleśnieć.

Ponadto jeśli w ciepłe dni po kilku godzinach smak yerby staje się nieatrakcyjny, to tym bardziej po paru dobach picie takiego naparu mija się z celem i może być wręcz niezdrowe.


Czy nieprzepite chimarrão można dokończyć na drugi dzień?

Nieprzepita mate chimarrão - żal wyrzucać!

Chimarrão w sporej cui ciężko jest samodzielnie przepić w jeden dzień. Często zostaje nam jeszcze duża porcja nie zmoczonego suszu, który jest pełen dobrych składników i pozytywnych właściwości. W takim przypadku lodówka znów przychodzi z odsieczą.

Lodówka pozwoli spokojnie przetrzymać chimarrão na około 12 godzin z zachowaniem satysfakcjonującej świeżości. Pamiętaj, że pierwsze zalanie dobrze jest zrobić nieco cieplejszą wodą niż zwykle - trzeba uwzględnić, że sporą dawkę ciepła pochłonie schłodzony, mokry susz i naczynko.


Nie zapominajmy jednak o najważniejszym aspekcie yerby!

Yerba jest wyjątkowym naparem, który ma smakować, pozytywnie wspierać ciało i umysł oraz cieszyć. Jeśli zostawianie nieprzepitego suszu Cię stresuje i jest kłopotem, to nie przejmuj się, tylko wyrzuć susz po skończeniu siorbania. A gdy znów najdzie Cię ochota - zrobisz sobie świeżą i pyszną yerbkę ;)


Ekipa Dobre Ziele

Ekipa Dobre Ziele

Praca zbiorowa (udział w różnych proporcjach):

Paweł Piwowar - yerbowa merytoryka;
Kacper Wieja - merytoryka, copywriting;
Justyna Piwowar - redakcja, oprawa graficzna.

Proponujemy do dalszego czytania

Yerba dla studentów i uczniów

Yerba dla studentów i uczniów

24 października 2023
Czasem przyrządzenie yerby poza domem może stwarzać pozorne problemy, o których warto więcej powiedzieć. Jak pić yerbę w szkole czy na uczelni, gdzie jej działanie jest szczególnie przydatne?
4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

14 czerwca 2023
Masz paczkę yerby i nie wiesz, jak ją przyrządzić? Skorzystaj z jednego z 4 sposobów bez użycia bombilli, naczyniek do yerby i yerbomosów.
Jak wybrać swoje pierwsze yerbowe naczynko?

Jak wybrać swoje pierwsze yerbowe naczynko?

10 maja 2023
Nie warto iść za modą. Lepiej spokojnie zdecyduj, czego oczekujesz. A my pomożemy Ci dobrać rodzaj naczynia do Twoich potrzeb.
Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

21 lutego 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!
13 sierpnia 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski