Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

15 lipca 2022, w kategorii: dla początkujących, porady
Skoro powszechnie wiadomo, że yerbowy susz można zalewać wielokrotnie, to często pada pytanie: Czy mogę zostawić taki susz na kolejny dzień? Bo szkoda wyrzucać coś, co można byłoby jeszcze zaparzyć.


Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale po przeczytaniu tego artykułu będzie Ci łatwiej zdecydować w tym temacie.

Yerba Mate przechowywana w lodówce


Co może się stać z yerbą pozostawioną na kolejny dzień?


  • traci walory smakowe - kwaśnieje i spłaszcza się wachlarz smaku
  • zmienia się kolor i yerba wygląda nieapetycznie
  • witaminy znajdujące się w suszu mogą się utlenić, przez co napar staje się uboższy o wiele wartościowych składników

Idąc tym tropem…


Czy i kiedy warto zostawić mokry susz na kolejny dzień?

Tak, czasem warto zostawić susz Yerba Mate na kolejny dzień, ale tylko w przypadku yerby, która jeszcze ma w sobie wiele smaku i właściwości. Jeśli wypiłeś już 4-5 zalań, to taka yerba nie ma już potęgi smaku i właściwości; lepiej ją wyrzucić i kolejnego dnia zrobić sobie świeży zasyp. Jeśli jednak udało Ci się przepić tylko jedno-dwa zalania i resztę chcesz dopić rano, to zdecydowanie warto pozostawić taki susz. Dobrze jest jednak robić to z głową, aby zminimalizować niepożądane efekty.

Najlepszą opcją jednak jest przygotowanie takiej porcji naparu, jaką zamierza się przepić w ciągu dnia i dopasowanie odpowiedniej wielkości naczynka. Lepiej zrobić więcej malutkich zalań, przepić mniejszą porcję yerby i nie zaprzątać sobie głowy przechowywaniem jej do kolejnego dnia.


Czynniki mające wpływ na zmianę smaku zalanej yerby

Aby poprawnie przechować yerbę do kolejnego dnia warto unikać czynników, które powodują “kiśnięcie” suszu:


  • wysoka temperatura otoczenia - czym wyższa tym szybciej psuje się smak yerby
  • bezpośrednia ekspozycja na promienie słoneczne
  • zaduch / nieprzewiewne miejsce


Lodówka - zbawienie każdego Yerbopijcy

Dobrym i sprawdzonym sposobem jest pozostawienie naczynka z mokrą yerbą w lodówce. Taka praktyka pozwoli uchronić susz przed słońcem oraz wysokimi temperaturami oraz zapewni poranną radość z gotowego i smacznego naparu.

Warto tu zwrócić uwagę na sąsiedztwo yerby w lodówce, gdyż intensywnie pachnące produkty postawione tuż obok naczynka mogą podzielić się z yerbą swoim zapachem, a nawet smakiem.

TIP: Pierwsze zalanie po przerwie, gdy susz już bardzo zimny, polecamy zrobić znacznie cieplejszą wodą, aby go ogrzać.

Yerba lubi zimno ;)


A czy można zostawić mokry susz na kilka dni?

Zdecydowanie odradzamy zostawiania zalanej już wcześniej mate na dłużej niż 1 dzień. Po prostu po kilku dniach wilgotna yerba może zacząć psuć się, gnić i pleśnieć.

Ponadto jeśli w ciepłe dni po kilku godzinach smak yerby staje się nieatrakcyjny, to tym bardziej po paru dobach picie takiego naparu mija się z celem i może być wręcz niezdrowe.


Czy nieprzepite chimarrão można dokończyć na drugi dzień?

Nieprzepita mate chimarrão - żal wyrzucać!

Chimarrão w sporej cui ciężko jest samodzielnie przepić w jeden dzień. Często zostaje nam jeszcze duża porcja nie zmoczonego suszu, który jest pełen dobrych składników i pozytywnych właściwości. W takim przypadku lodówka znów przychodzi z odsieczą.

Lodówka pozwoli spokojnie przetrzymać chimarrão na około 12 godzin z zachowaniem satysfakcjonującej świeżości. Pamiętaj, że pierwsze zalanie dobrze jest zrobić nieco cieplejszą wodą niż zwykle - trzeba uwzględnić, że sporą dawkę ciepła pochłonie schłodzony, mokry susz i naczynko.


Nie zapominajmy jednak o najważniejszym aspekcie yerby!

Yerba jest wyjątkowym naparem, który ma smakować, pozytywnie wspierać ciało i umysł oraz cieszyć. Jeśli zostawianie nieprzepitego suszu Cię stresuje i jest kłopotem, to nie przejmuj się, tylko wyrzuć susz po skończeniu siorbania. A gdy znów najdzie Cię ochota - zrobisz sobie świeżą i pyszną yerbkę ;)


Ekipa Dobre Ziele PJK

Ekipa Dobre Ziele PJK

Twórcza praca zbiorowa:

Paweł Piwowar - yerbowa merytoryka;
Justyna Piwowar - redakcja, oprawa graficzna;
Kacper Wieja - merytoryka, copywriting.

Proponujemy do dalszego czytania

Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?

Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?

13 czerwca 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

29 kwietnia 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej

Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej "czerwonej" herbaty

15 stycznia 2024
Czerwone herbaty cenione są za swoje właściwości odchudzające, lecz nie tylko! W tym artykule skupimy się na najpopularniejszej herbacie określanej powszechnie mianem "czerwonej" — Pu'erh. Jakie właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej "czerwonej" herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!
Yerba dla studentów i uczniów

Yerba dla studentów i uczniów

24 października 2023
Czasem przyrządzenie yerby poza domem może stwarzać pozorne problemy, o których warto więcej powiedzieć. Jak pić yerbę w szkole czy na uczelni, gdzie jej działanie jest szczególnie przydatne?
4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

14 czerwca 2023
Masz paczkę yerby i nie wiesz, jak ją przyrządzić? Skorzystaj z jednego z 4 sposobów bez użycia bombilli, naczyniek do yerby i yerbomosów.
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!
13 sierpnia 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową
26 maja 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]
06 lutego 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski