Yerba vs rak: koniec mitów!

27 czerwca 2016, w kategorii: wiedza, zdrowie
termometr w yerba mate Po 25 latach yerba została oczyszczona z zarzutów. Okazało się, że wszystkiemu winna jest gorąca woda.

W latach 90-tych ubiegłego stulecia przeprowadzono naukowe badania nad przyczynami powstawania raka przełyku. Wtedy to zaklasyfikowano yerbę jako "możliwie rakotwórczą dla ludzi". Niestety źle dobrano próbę do badań, co doprowadziło do wysnucia błędnych wniosków.

W maju 2016 roku odbyła się konferencją w ramach International Agency for Research on Cancer, na której zaprezentowano badania, mające na celu weryfikację wyników z 1991 roku.

Okazuje się, że picie napojów o temperaturze większej niż 65°C może zwiększać ryzyko zachorowalności na raka przełyku. Dotyczy zarówno yerby jak i kawy, herbaty, kakao, czy po prostu wody. Gorąca ciecz uszkadza komórki w przełyku, zwiększając tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Takie komórki są bardziej podatne na inne czynniki kancerogenne jak choćby dym (np. tytoniowy).

Nie znaleziono żadnych dowodów na rakotwórczość samego naparu yerby. Co więcej, mate o odpowiedniej temperaturze ma działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartym w niej bogactwie przeciwutleniaczy, w tym kwasu chlorogenowego.

To wszystko oznacza jedno. Słuszność ma stare, indiańskie przysłowie: NIE SPIESZ SIĘ DO YERBY! Im dłużej zaczekasz, tym napar będzie chłodniejszy. A jeżeli nadal nie czujesz się przekonany, wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednio długą bomblillę. Przecież jest ona między innymi właśnie po to, aby chłodzić napój.


___



Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

03 września 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Sport vs Yerba Mate

Sport vs Yerba Mate

30 czerwca 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Jakie rodzaje grilla są najzdrowsze?

Jakie rodzaje grilla są najzdrowsze?

24 maja 2021
[ARTYKUŁ PARTNERA] Co na ten temat sądzą polscy specjaliści grillowania? Znajdziesz tu też dowód, że Argentyńczycy nie mylą się twierdząc, że ich potrawy z grilla są zdrowe! Argentyńskie asado, czyli grillowanie za pomocą pali i krzyży wbitych w ziemię wokół ogniska, chroni mięso przed szkodliwymi oparami...
Co z yerbą po dacie ważności?

Co z yerbą po dacie ważności?

05 lutego 2021
Przechowując w domu wiele rodzajów Yerba Mate na raz istnieje ryzyko, że którejś paczki nie zużyjemy przed końcem daty przydatności wydrukowanej na opakowaniu. Co w takim przypadku zrobić? Czy można bezpiecznie pić przeterminowany susz czy wyrzucić go lepiej do kosza?
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
08 maja 2021
Małe jest piękne, ale nie tylko! Poznaj 10 zalet picia w małym materku. Dlaczego mieszkańcy Ameryki Południowej wybierają małe naczynia oraz dlaczego mała Yerba Mate smakuje również wg nas... lepiej i zdrowiej?
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
27 marca 2021
Paragwajski kuchmistrz praży na patelni susz Yerba Mate zmieszany z cukrem. Dorzuca tu rozżarzone węgielki, wyciągnięte prosto z pieca. Miesza, praży dalej. Jak następnie zamierza to przyrządzić? Poznaj jeden z najbardziej oryginalnych sposobów przyrządzania mate!
Jaką yerbę wybrać na początek?
Jaką yerbę wybrać na początek?
21 listopada 2020
Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
Crafted with love, czyli tajemnice suszu Meta Mate
Crafted with love, czyli tajemnice suszu Meta Mate
20 października 2019
Dlaczego produkty marki Meta Mate są tak wyjątkowe? Oni bardzo dobrze znają sekrety wydobywania najcenniejszych składników… Jesteś ciekaw?
© 2014-2021 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski