Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

21 lutego 2023, w kategorii: akcesoria, ciekawostki, porady, wiedza
Naczynie do yerby nandubay z drewna algarroboUwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!

Algarrobo jest stosunkowo lekkim drewnem o intensywnym, ceglasto-pomarańczowym kolorze, które dzięki swojej średnio-twardej strukturze jest wysoce odporne na pęknięcia. Ponadto po drobnym zabiegu kosmetycznym nabiera intensywnej, głębokiej barwy i pięknego satynowego połysku.

Przekonaj się, dlaczego warto zwrócić na nie uwagę? My już je uwielbiamy!

Algarrobo w świecie Yerbopijców

W naszym kraju faktycznie najpopularniejszym drewnem, w którym popija się yerbę jest Palo Santo - twarde, ciężkie, ciemnozielone i aromatyczne. Jednak algarrobo stanowi tutaj genialną alternatywę: tańszą, mniej podatną na pęknięcia, choć zdecydowanie mniej aromatyczną (co może być właściwie zaletą dla wrażliwych nosów).

Jak rozpoznać algarrobo? Łatwo je rozróżnicie po intensywnie rudej barwie naturalnego drewna. Z algarrobo wykonane są również charakterystyczne, pokryte korą nandubaye.

Większość naczynek z drzewa algarrobo produkowanych jest z gatunku Prosopis alba, zwanego też jako Algarrobo blanco (białe algarrobo) lub igope-pará w języku Guarani. "Białe" jest jednak tylko z nazwy, gdyż posiada charakterystyczny czerwono-brązowy kolor. To drewno jest lekkie i bardzo wytrzymałe.
Natomiast nandubaye, czyli naczynka z widoczną warstwą kory wycięte z gałęzi, pochodzą z gatunku Prosopis affinis, które ma już nieco gęstszą, cięższą i twardszą strukturę. Również charakteryzują się dobrą wytrzymałością. Natomiast kolor nandubayów jest bliższy brązowemu, z słomkowo-żółtymi fragmentami.

Naczynka do yerby z algarrobo i nandubay

Algarrobo do spalenia i do… zjedzenia?


Yerbopijcy, zwłaszcza z Argentyny, kochają grillowanie - tu też pojawia się algarrobo, które przerabia się w Ameryce Południowej na węgiel drzewny albo po prostu używa się go w formie drewna do ogniska. Nie zdziwiłbym się, gdyby to właśnie ten rodzaj drewna był jednym z sekretów niepodrabialnego smaku argentyńskiego grilla - asado.

A jak już jesteśmy w temacie kulinariów, warto też wspomnieć o nasionach i strączkach drzewa algarrobo (Prosopis alba), z którego wykonuje się mąkę, a z niej pieczony produkt przypominający chleb, tzw. patay. Niegdyś chlebek z algarrobo był najczęstszym pożywieniem Indian Guaranii oraz mieszkańców Ameryki Środkowej. Ponadto różne plemiona Ameryki Południowej wytwarzały z niego specjalny fermentowany napój Chicha, na bazie strączków tej rośliny.

Drzewo Prosopis alba, zwane również Algarrobo blanco

W Europie bardziej popularne jest drzewo Algarrobo europeo (Ceratonia siliqua L.), które należy do tej samej gromady, klasy, rządu, rodziny i podrodziny co Prosopis. To inaczej Szarańczyn strąkowy lub drzewo karobowe. Jego strąki nazywane są chlebkiem świętojańskim, a po zmieleniu ich na mąkę powstaje karob - świetny, bezkofeinowy zamiennik kakao o zbliżonym do czekolady smaku.
Karob na pewno dobrze znają osoby uczulone na kakao - chlebek świętojański nie przejawia właściwości alergizujących, w przeciwieństwie do ziaren kakaowca. Karob to również popularny dodatek do żywności oznaczany jako E410. Jest to właśnie mączka z chleba świętojańskiego i - jak na mąkę przystało - pełni funkcję zagęszczacza i stabilizatora żywności.

Drzewo Ceratonia siliqua, zwane również Algarrobo europeo

Drzewo algarrobo - pochodzenie i główne zastosowanie

Algarrobo to około 45 gatunków roślin z tej samego rodzaju Prosopis L. W języku polskim mają nazwę Jadłoszyny i należą do rodziny Bobowatych (motylkowate, Fabaceae). Mają szerokie zastosowanie zarówno w produkcji mebli i naczyń, jak i w medycynie, kuchni oraz dzięki wysokiej kaloryczności używane są nawet do produkcji węgla drzewnego.

W Meksyku oraz Ameryce Południowej nasiona i strączki algarrobo były podstawą kuchni oraz produktem, z którego wytwarzano mąkę zanim jeszcze dotarła na te tereny kukurydza. Najwięcej gatunków rośnie właśnie na terenach równiny Chaco-Pampeana (fragment Argentyny, Boliwii, Brazylii, Urugwaju i Paragwaju), czyli na terenach wszystkich yerbowych krajów. Część gatunków rośnie również w południowej Europie, USA i południowej Azji.

Warto zaznaczyć, że nie da się jasno określić charakterystyki każdego z podgatunków, gdyż ta roślina ma wysoki współczynnik mieszania się z pozostałymi gatunkami Jadłoszynów. Nawet specjaliści często nie są w stanie określić z jakiego konkretnie gatunku pochodzi dane drewno.

Yerba Mate w algarrobo

Klasyczne naczynie algarrobo vs nandubay

Wróćmy teraz do yerbowych naczynek z algarrobo. Możemy wyróżnić 2 główne rodzaje ze względy na inny gatunek drewna:

  • Klasyczne algarrobo - intensywnie czerwono-brązowe o matowej, szorstkiej strukturze. Lekkie i bardzo odporne na pęknięcia. Przy zmianach wilgotności drewno przejawia mniejsze naprężenia dzięki temu, że nie posiada ciężkiej i gęstej struktury. |
    Świetnie sprawdza się jako naczynko na co dzień. Jego największym atutem jest praktyczność, lekkość, kolor oraz naturalność. Jeśli chcemy w 100% naturalne naczynko bez okucia i bez strachu przed pęknięciem - algarrobo będzie najlepszym wyborem.
    Naczynia algarrobo, jakie możesz spotkać w sklepie Dobre Ziele (w zależności od aktualnej dostępności):
Klasyczne algarrobo - naczynia do Yerba Mate


  • Nandubay - jest naczynkiem z półki premium. Prezentuje się elegancko, a kora nadaje mu wyjątkowego, naturalistycznego wyglądu. Jest nieco cięższe, co też daje poczucie solidności, a samo drewno jest twardsze i bardziej gładkie. W kolorze dominuje więcej brązu z słomkowo-jasnymi fragmentami. Z uwagi na kontrastowe kolory drewna, każde naczynko jest wyjątkowe jak linie papilarne na opuszkach palców. Samo drewno również charakteryzuje się sporą wytrzymałością na zmiany wilgotności, nawet przy większej gęstości materiału i ozdobnej korze.
    Naczynia nandubay, jakie możesz spotkać w sklepie Dobre Ziele (w zależności od aktualnej dostępności):
Algarrobo nandubay - naczynia do Yerba Mate


Ze względu na wygląd i metodę obróbki drewna możemy wyróżnić jeszcze:
  • Algarrobo tostado - klasyczne drewno algarrobo poddane obróbce termicznej, dzięki czemu posiada ciemny, głęboki kolor i wygładzoną powierzchnię.
    Naczynia z opalanego drewna algarrobo, jakie możesz spotkać w sklepie Dobre Ziele (w zależności od aktualnej dostępności):
Algarrobo tostado - naczynia do Yerba Mate

Jak dbać o takie naczynka?

Jedyne, o co warto zadbać przy siorbaniu z takiego naczynka, to nie doprowadzenie do zepsucia się drewna. Jak w każdym naturalnym naczynku - nie można w nim zostawiać mokrego suszu na dłużej. Z racji, że algarrobo ma rzadszą strukturę niż Palo Santo, bardziej nasiąka wodą. Ale spokojnie, wystarczy zaraz po zakończeniu siorbania lub pod koniec dnia opróżnić, opłukać materko i zostawić na noc do wyschnięcia. To wszystko!

WAŻNE: naczynka z algarrobo (jak wszystkie inne z naturalnych materiałów) nie należy suszyć do góry dnem. W ten sposób parująca wilgoć ma odciętą drogę parowania przez denko naczynka i ponownie osiada się na ściankach. Woda nie ścieka też po naczynku odłożonym do góry dnem z uwagi na chropowate, porowate ścianki - taka pozycja nie ma żadnego sensu. A długotrwałe utrzymywanie się wody na powierzchni drewna może skutkować pojawieniem się nieprzyjaznych człowiekowi drobnoustrojów.

Jeszcze raz przypominam: Susz naczynia z drewna zawsze otworem do góry!
Woda w drewnie musi mieć możliwość wyparowania.

Natomiast pozostałe formy dbania o algarrobo to już tylko aspekt wizualny. Lecz szczególnie polecamy spróbować poniższy zabieg:

Olejowanie, czyli drobny tuning kosmetyczny

Yerba Mate w naczyniu nandubayPodobnie jak w przypadku naczynek Palo Santo oraz ogólnie w konserwacji drewna - nieocenione są tłuszcze. W przypadku nieokutych naczynek z twardego drewna naoliwienie ścianek pełni rolę dodatkowego zabezpieczenia, aby zminimalizować ryzyko pęknięcia naczynka. W przypadku algarrobo, z racji naturalnej wytrzymałości drewna na zmiany wilgotności, oliwienie nie jest konieczne, lecz efekt wizualny jaki zapewnia jest warty poświęcenia chwili na impregnację naczynka.

Jak wykonać olejowanie algarrobo? Polecamy użyć oliwy z oliwek lub rafinowanego masła kokosowego, gdyż mają najmniejszy wpływ na smak naparu; ponadto oliwa z oliwek ma właściwości bakteriobójcze. Należy natrzeć nieokute naczynko od zewnątrz i opcjonalnie od wewnątrz; odstawić na ręcznik papierowy na kilkanaście minut lub do godzinki. Później należy naczynko wytrzeć z nadmiaru oleju, opłukaći pozwolić mu wyschnąć.
Całą procedurę można zrobić raz lub powtórzyć dla uzyskanie nieco mocniejszego efektu.


Jaki będzie efekt? Powierzchnia drewna ciut zciemnieje, nabierze głębokiego koloru, uwydatnią się czerwono-brązowe słoje, a sama struktura zrobi się satynowa i przyjemna w dotyku.


Co jeszcze warto wiedzieć przed wybraniem algarrobo?

Algarrobo to bardzo wdzięczne naczynka, ale jak wszystko - mają też swoje słabsze strony, choć jest ich niewiele!

Dobrze jest mieć na uwadze, że drewno klasycznych algarrobo ma dość luźną strukturę, przez co lubi nabrać aromatu pitego w nim naparu. W przypadku klasycznej Yerba Mate jest to plusem, gdyż poszerzy wachlarz smaku kolejnego naparu. Jednak w przypadku siorbnięcia yerby smakowej - kolejna yerba klasyczna w tym naczynku może jeszcze mieć posmak dodatków z poprzedniego naparu.

Kolejnym aspektem jest pojemność, na niektórych zaporowa. W naszym kraju naczynka z algarrobo nie są jeszcze aż tak popularne jak w Argentynie, a co za tym idzie - dostępne pojemności są takie, jak siorbią protoplaści siorbania tego naparu. Dostępne pojemności oscylują w zakresie 90-180 ml.

Yerba Mate w algarrobo półokutym

Plusy vs minusy algarrobo

Plusy:
  • Naczynko jest bardzo lekkie (plus dla miłośników lekkich naczynek)
  • Spora odporność na pęknięcia, jak na naczynko z drewna. Algarrobo niezwykle rzadko pęka!
  • Niepodrabialny, naturalny czerwono-brązowy kolor drewna
  • Wymyślne, wyjątkowe kształty (nandubay)
  • Ekskluzywny, naturalny wygląd (nandubay)
  • Idealny rozmiar na tradycyjne przyrządzenie z kopczykiem
  • W przypadku nieokutych naczyń - można wrzucić je luźno do plecaka, bez stresu, że porysuje się okucie

Minusy:
  • Naczynko jest bardzo lekkie (minus dla amatorów masywnych przedmiotów)
  • Przez mniej "zbitą" strukturę, łatwiej nabierają smaku naparu, co w przypadku yerb smakowych, może być wyczuwalne przy kolejnych zaparzeniach z yerbą klasyczną
  • Nie lubią zostać zapomniane na dłużej z mokrym suszem wewnątrz, jak każde naturalne naczynko
  • Nieregularny kształt nie zawsze jest poręczny i utrudnia transport w uchwycie na kubki (nandubay)
  • Malutkie fragmenty kory mogą czasem się ukruszyć (nandubay)

Gdzie algarrobo cieszą się szczególną popularnością?

Najczęściej z naczynek z algarrobo korzystają Argentyńczycy. Uwielbiają to drewno w każdej postaci: okute, półokute i nieokute, małe i średnie, klasyczne i nandubay.
Jednak takie naczynka, zwłaszcza beczułki, można też spotkać w Urugwaju.

CIEKAWOSTKA
W naszym sklepie stacjonarnym w Krakowie zawsze powtarza się ten sam schemat: Gdy odwiedzają nas klienci z Argentyny, od razu podchodzą do półki z algarrobo. Te naczynia działają na nich niemal jak magnes :) Naprawę muszą je lubić.

Bądź eko - wybierz naczynko z algarrobo

Yerba w nieokutym algarroboDrzewo algarrobo jest agresywnie rozrastającą się rośliną, która przez swoją dominację na terenach Ameryki Południowej może stanowić zagrożenie dla pozostałych roślin. Dlatego korzystanie z niego, jako materiału na meble, naczynka, żywność i leki, pomaga przetrwać innym gatunkom.


Yerba z algarrobo w Algarrobo?

CIEKAWOSTKA
W Andaluzji, na południu Hiszpanii, znajduje się malutka przybrzeżna miejscowość Algarrobo. Nazwa ta nawiązuje bezpośrednio do tego cudownego drzewa. Znajduje się ono nawet na herbie i fladze miasta. Zabawnie byłoby siorbać Yerba Mate z algarrobo w Algarrobo ;)



_ _ _ _ _
ŹRÓDŁA FOTOGRAFII:
Fot. Drzewo Prosopis alba: Zdjęcie 1 - domena publiczna; Zdjęcie 2 - autor McZusatz, licencja Creative Commons Attribution 2.0 Generic; Zdjęcie 3 - autor Anabela plos, licencja Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
Fot. Drzewo Ceratonia siliqua: Zdjęcie 1 - autor Helix84, licencja Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported; Zdjęcie 2 - autor SAplants, licencja Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
Pozostałe: materiały własne Dobre Ziele ©
Kacper Wieja

Kacper Wieja

Pije yerbę nieustannie od licealnych czasów. Zaraża nią przyjaciół, rodzinę i każdego, kogo spotyka na swojej drodze. Yerbowy znawca smaków i aromatów. Zafascynowany Ameryką Południową oraz językiem hiszpańskim; wykorzysta każdą okazję, żeby pomęczyć pytaniami latynoskich producentów i odkryć najdrobniejsze szczegóły yerbowiedzy.

Proponujemy do dalszego czytania

Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową

Meta Mate Raw: Innowacja na skalę światową

26 czerwca 2024
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.
Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?

Jak przygotować odpowiednią wodę do Yerba Mate?

13 czerwca 2024
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

TOP 5 pomysłów na Yerbowy Weekend Majowy

29 kwietnia 2024
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

10 kwietnia 2024
Dlaczego w Polsce bardzo dobrze yerba się przyjęła? Dlaczego kofeina w yerbie inaczej działa niż ta w kawie? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z ultramaratończykiem Gniewomirem Skrzysińskim.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

06 marca 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!
13 sierpnia 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski