Jakie rodzaje grilla są najzdrowsze?

24 maja 2021, w kategorii: ciekawostki, zdrowie
Ostatnio zgłębiliśmy temat wielkiego, argentyńskiego grillowania, które zwie się asado! Zaskakuje formą i skalą, na jaką jest organizowane. Lecz, czy taki rustykalny grill jest na pewno tak zdrowy, jak zachwalają go mieszkańcy Ameryki Południowej?
Poprosiliśmy o pomoc ekspertów w dziedzinie grillowania, którzy wyjaśniają, jak zdrowo piec potrawy na ruszcie. Okazuje się, że nie bez powodu w Ameryce Południowej popularniejsze jest asado (mięso zawieszone na krzyżu lub palu, wbitym w pobliżu ogniska) niż parrillada, czyli ruszt bezpośrednio nad ogniskiem. W poszukiwaniu odpowiedzi oddaję głos ekspertom!

Przy okazji dowiemy się, jak grillować, żeby potrawy były pysznym, a co najważniejsze - zdrowym, akompaniamentem Yerba Mate ;)
[ARTYKUŁ PARTNERA]
Grill gazowy przy zastawionym europejskim stole.Wiele osób uważa, że jedzenie z grilla jest znacznie zdrowsze, niż to smażone na głębokim tłuszczu. Czy mają rację? Niestety nie w każdym przypadku. Czasami nawet wybierając niskokaloryczne produkty, bogate w wartości odżywcze, możemy nieświadomie szkodzić własnemu zdrowiu. Ogromne znaczenie ma sprzęt, na którym grillujemy! Zdrowy grill to znaczy jaki? Na co należy uważać podczas grillowania i jaki rodzaj grilla najlepiej wybrać? Poznaj nasze porównanie – grilluj świadomie!


Czy grill węglowy jest zdrowy?


Grill węglowy cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju – kto z nas nigdy nie jadł kiełbaski przygotowanej na takim sprzęcie? Chociaż aktualnie powoli jest wypierany przez wygodniejsze w obsłudze i bardziej ekologiczne grille gazowe, to wiele osób nadal uważa go za jedyny słuszny wybór. A co z kwestiami zdrowotnymi? Okazuje się, że mamy pewne powody do niepokoju – standardowy grill węglowy może wytwarzać wiele substancji szkodliwych dla naszego zdrowia. Udowodnili to naukowcy z Politechniki Warszawskiej, którzy w swoich badaniach przetestowali trzy rodzaje grillów:

  • grill gazowy zasilany czystym propanem
  • grill węglowy zasilany węglem drzewnym
  • grill węglowy zasilany brykietem
W badaniach zmierzono przede wszystkim, jak wiele substancji rakotwórczych pojawia się podczas grillowania. Okazało się, że na grillu węglowym zasilanym brykietem, groźne węglowodory aromatyczne pojawiają się już podczas rozpalania grilla! Ponadto, ich ilość znacząco wzrasta, gdy na ruszt trafia jedzenie! W sumie naliczono aż 13 z 16 groźnych dla zdrowia substancji! W badaniach tych wykazano również, że najbardziej zdrowy grill, to ten zasilany gazem – nie emituje praktycznie żadnych szkodliwych związków.

Rodzina z dziećmi, siedząca przy ogrodowym stole przy grillu.

Czy to oznacza, że musimy całkowicie odstawić grille węglowe? Nie! Największe zagrożenie stanowi tłuszcz, który skapuje z grillowanych potraw na rozżarzony węgiel, a to zjawisko można ograniczyć. Jak to zrobić? Wystarczy przestrzegać kilku zasad:

  • wybieraj nowoczesne grille węglowe z przemyślanym systemem odprowadzania tłuszczu,
  • kupuj podpałki dobrej jakości – unikaj tanich produktów z domieszką żużlu lub ropy naftowej,
  • nie stosuj podpałek w płynie, benzyny oraz denaturatu w celu szybkiego rozpalenia grilla – na jedzeniu pozostaje chemiczny posmak,

Zdrowy grill – postaw na sprzęt zasilany gazem


Grille gazowe z roku na rok zyskują coraz większą popularność – rozpalanie takiego sprzętu jest błyskawiczne, a zakres kulinarnych możliwości znacznie większy. Ponadto, wybierając taki sprzęt nie szkodzimy środowisku. Najważniejszą zaletą grillów gazowych jest jednak fakt, że są one w pełni bezpieczne dla zdrowia. Badania wykazały, że podczas grillowania na takim sprzęcie, nie wytwarzają się żadne substancje rakotwórcze. Gaz spala się czysto i bezzapachowo i jest neutralny dla zdrowia. Ponadto, w modelach wysokiej klasy skapujący tłuszcz nie ma żadnego kontaktu z rozgrzanymi palnikami – są one bowiem ochraniane przez aromatyzery.

Wesoła rodzina grillująca na domowym tarasie.

Niektórzy argumentują, że tylko dania przyrządzone na grillu węglowym mają unikalny smak grillowanego dania, ale to nie prawda – potrawy z grilla gazowego smakują nawet lepiej! Aromatyzery, które odparowują tłuszcze z powrotem do mięsa, sprawiają jest ono niezwykle soczyste i aromatyczne. Warto wspomnieć też o tym, że czołowi producenci grillów gazowych oferują szeroki wybór dodatkowych akcesoriów do grillowania. Dzięki temu nie musisz się ograniczać do grillowania kiełbasy czy karkówki. Możesz grillować znacznie zdrowsze rzeczy – dzięki akcesoriom zakres kulinarnych możliwości staje się właściwie nieograniczony!
Pamiętaj o tym, aby unikać przypalonego jedzenia – może zawierać substancje wpływające negatywnie na nasze zdrowie. Na grillu gazowym możemy przez cały czas kontrolować temperaturę na ruszcie, regulując za pomocą pokręteł przepływ gazu, dzięki czemu ryzyko przypalenia potraw jest znacznie mniejsze.

Grill elektryczny – zdrowy grill nawet w bloku


Mieszkańcy bloków mają ograniczone możliwości grillowania, ale nowoczesny grill elektryczny o dużej mocy pozwala przygotować potrawy tak samo dobre, jak z tradycyjnego grilla. Jest uznawany za najbardziej zdrowy grill – cały zbędny tłuszcz zostaje wytopiony podczas grillowania, a w efekcie otrzymujemy delikatne mięso. To rozwiązanie często jest wybierane przez osoby dbające o swoją dietę.
Ponadto, posiadając taki sprzęt można grillować nawet na balkonie w bloku, ponieważ nie emituje on takiego dymu, jak tradycyjny grill. Warto jednak przestrzegać pewnej zasady – pamiętaj o dokładnym czyszczeniu rusztu po każdym użyciu grilla. Pozostawione na ruszcie resztki z grillowania, mogłyby przenikać do potraw przygotowywanych następnym razem. Warto regularnie czyścić ruszt, nie tylko ze względów higienicznych – pozostałości przypalone na ruszcie, podczas kolejnego grillowania mogą uwalniać substancje rakotwórcze.

Para grillująca na grillu elektrycznym na balkonie w bloku.

Niezależnie od rodzaju wybranego grilla, zawsze dbaj o czystość swojego sprzętu i staraj się unikać przypalenia potraw. Unikaj przede wszystkim jednorazowych grillów węglowych dostępnych niemal w każdym supermarkecie – są najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia. Inwestycja w funkcjonalny sprzęt wysokiej jakości daje gwarancję, że grillujesz w sposób bezpieczny dla zdrowia i środowiska.

Materiał powstał we współpracy z Decofire.pl, sklepem z bogatą ofertą grillów gazowych, węglowych oraz elektrycznych.
Gość

Gość

Artykuł Partnera w okołoyerbowych tematach.

Proponujemy do dalszego czytania

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?

15 września 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów

03 września 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?

Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?

27 lipca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Sport vs Yerba Mate

Sport vs Yerba Mate

30 czerwca 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
Dlaczego lubimy małe naczynka do yerby?
08 maja 2021
Małe jest piękne, ale nie tylko! Poznaj 10 zalet picia w małym materku. Dlaczego mieszkańcy Ameryki Południowej wybierają małe naczynia oraz dlaczego mała Yerba Mate smakuje również wg nas... lepiej i zdrowiej?
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem
27 marca 2021
Paragwajski kuchmistrz praży na patelni susz Yerba Mate zmieszany z cukrem. Dorzuca tu rozżarzone węgielki, wyciągnięte prosto z pieca. Miesza, praży dalej. Jak następnie zamierza to przyrządzić? Poznaj jeden z najbardziej oryginalnych sposobów przyrządzania mate!
Jaką yerbę wybrać na początek?
Jaką yerbę wybrać na początek?
21 listopada 2020
Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
Crafted with love, czyli tajemnice suszu Meta Mate
Crafted with love, czyli tajemnice suszu Meta Mate
20 października 2019
Dlaczego produkty marki Meta Mate są tak wyjątkowe? Oni bardzo dobrze znają sekrety wydobywania najcenniejszych składników… Jesteś ciekaw?
© 2014-2021 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski