Jakie rodzaje grilla są najzdrowsze?
Ostatnio zgłębiliśmy temat wielkiego, argentyńskiego grillowania, które zwie się asado! Zaskakuje formą i skalą, na jaką jest organizowane. Lecz, czy taki rustykalny grill jest na pewno tak zdrowy, jak zachwalają go mieszkańcy Ameryki Południowej? Poprosiliśmy o pomoc ekspertów w dziedzinie grillowania, którzy wyjaśniają, jak zdrowo piec potrawy na ruszcie. Okazuje się, że nie bez powodu w Ameryce Południowej popularniejsze jest asado (mięso zawieszone na krzyżu lub palu, wbitym w pobliżu ogniska) niż parrillada, czyli ruszt bezpośrednio nad ogniskiem. W poszukiwaniu odpowiedzi oddaję głos ekspertom!Przy okazji dowiemy się, jak grillować, żeby potrawy były pysznym, a co najważniejsze - zdrowym, akompaniamentem Yerba Mate ;)
Wiele osób uważa, że jedzenie z grilla jest znacznie zdrowsze, niż to smażone na głębokim tłuszczu. Czy mają rację? Niestety nie w każdym przypadku. Czasami nawet wybierając niskokaloryczne produkty, bogate w wartości odżywcze, możemy nieświadomie szkodzić własnemu zdrowiu. Ogromne znaczenie ma sprzęt, na którym grillujemy! Zdrowy grill to znaczy jaki? Na co należy uważać podczas grillowania i jaki rodzaj grilla najlepiej wybrać? Poznaj nasze porównanie – grilluj świadomie!
Czy grill węglowy jest zdrowy?
Grill węglowy cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju – kto z nas nigdy nie jadł kiełbaski przygotowanej na takim sprzęcie? Chociaż aktualnie powoli jest wypierany przez wygodniejsze w obsłudze i bardziej ekologiczne grille gazowe, to wiele osób nadal uważa go za jedyny słuszny wybór. A co z kwestiami zdrowotnymi? Okazuje się, że mamy pewne powody do niepokoju – standardowy grill węglowy może wytwarzać wiele substancji szkodliwych dla naszego zdrowia. Udowodnili to naukowcy z Politechniki Warszawskiej, którzy w swoich badaniach przetestowali trzy rodzaje grillów:
- grill gazowy zasilany czystym propanem
- grill węglowy zasilany węglem drzewnym
- grill węglowy zasilany brykietem
Czy to oznacza, że musimy całkowicie odstawić grille węglowe? Nie! Największe zagrożenie stanowi tłuszcz, który skapuje z grillowanych potraw na rozżarzony węgiel, a to zjawisko można ograniczyć. Jak to zrobić? Wystarczy przestrzegać kilku zasad:
- wybieraj nowoczesne grille węglowe z przemyślanym systemem odprowadzania tłuszczu,
- kupuj podpałki dobrej jakości – unikaj tanich produktów z domieszką żużlu lub ropy naftowej,
- nie stosuj podpałek w płynie, benzyny oraz denaturatu w celu szybkiego rozpalenia grilla – na jedzeniu pozostaje chemiczny posmak,
Zdrowy grill – postaw na sprzęt zasilany gazem
Grille gazowe z roku na rok zyskują coraz większą popularność – rozpalanie takiego sprzętu jest błyskawiczne, a zakres kulinarnych możliwości znacznie większy. Ponadto, wybierając taki sprzęt nie szkodzimy środowisku. Najważniejszą zaletą grillów gazowych jest jednak fakt, że są one w pełni bezpieczne dla zdrowia. Badania wykazały, że podczas grillowania na takim sprzęcie, nie wytwarzają się żadne substancje rakotwórcze. Gaz spala się czysto i bezzapachowo i jest neutralny dla zdrowia. Ponadto, w modelach wysokiej klasy skapujący tłuszcz nie ma żadnego kontaktu z rozgrzanymi palnikami – są one bowiem ochraniane przez aromatyzery.
Niektórzy argumentują, że tylko dania przyrządzone na grillu węglowym mają unikalny smak grillowanego dania, ale to nie prawda – potrawy z grilla gazowego smakują nawet lepiej! Aromatyzery, które odparowują tłuszcze z powrotem do mięsa, sprawiają jest ono niezwykle soczyste i aromatyczne. Warto wspomnieć też o tym, że czołowi producenci grillów gazowych oferują szeroki wybór dodatkowych akcesoriów do grillowania. Dzięki temu nie musisz się ograniczać do grillowania kiełbasy czy karkówki. Możesz grillować znacznie zdrowsze rzeczy – dzięki akcesoriom zakres kulinarnych możliwości staje się właściwie nieograniczony! Pamiętaj o tym, aby unikać przypalonego jedzenia – może zawierać substancje wpływające negatywnie na nasze zdrowie. Na grillu gazowym możemy przez cały czas kontrolować temperaturę na ruszcie, regulując za pomocą pokręteł przepływ gazu, dzięki czemu ryzyko przypalenia potraw jest znacznie mniejsze.
Grill elektryczny – zdrowy grill nawet w bloku
Mieszkańcy bloków mają ograniczone możliwości grillowania, ale nowoczesny grill elektryczny o dużej mocy pozwala przygotować potrawy tak samo dobre, jak z tradycyjnego grilla. Jest uznawany za najbardziej zdrowy grill – cały zbędny tłuszcz zostaje wytopiony podczas grillowania, a w efekcie otrzymujemy delikatne mięso. To rozwiązanie często jest wybierane przez osoby dbające o swoją dietę. Ponadto, posiadając taki sprzęt można grillować nawet na balkonie w bloku, ponieważ nie emituje on takiego dymu, jak tradycyjny grill. Warto jednak przestrzegać pewnej zasady – pamiętaj o dokładnym czyszczeniu rusztu po każdym użyciu grilla. Pozostawione na ruszcie resztki z grillowania, mogłyby przenikać do potraw przygotowywanych następnym razem. Warto regularnie czyścić ruszt, nie tylko ze względów higienicznych – pozostałości przypalone na ruszcie, podczas kolejnego grillowania mogą uwalniać substancje rakotwórcze.
Niezależnie od rodzaju wybranego grilla, zawsze dbaj o czystość swojego sprzętu i staraj się unikać przypalenia potraw. Unikaj przede wszystkim jednorazowych grillów węglowych dostępnych niemal w każdym supermarkecie – są najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia. Inwestycja w funkcjonalny sprzęt wysokiej jakości daje gwarancję, że grillujesz w sposób bezpieczny dla zdrowia i środowiska.
- - - - -
Materiał powstał we współpracy z Decofire.pl, sklepem z bogatą ofertą grillów gazowych, węglowych oraz elektrycznych.