Jak wybrać swoje pierwsze yerbowe naczynko?

10 maja 2023, w kategorii: akcesoria, dla początkujących, porady

Lepsze duże, średnie czy małe naczynko do Yerba Mate? Drewno Palo Santo, tykwa czy ceramiczne materko? Jaki kształt sprawdza się najlepiej? Odpowiedź, jak zawsze brzmi tak samo: To zależy.

Każdy człowiek ma inne preferencje i potrzeby, dla każdego inne naczynko będzie najlepszym rozwiązaniem.

Na pewno nie warto iść za modą. Lepiej spokojnie zdecyduj, czego oczekujesz. A my pomożemy Ci dobrać rodzaj naczynia do Twoich potrzeb.


8 różnych naczynek do Yerba Mate


Na co zwrócić uwagę wybierając naczynie do Yerba Mate:


WIELKOŚĆ

Pijesz napoje powoli małymi łyczkami?

Koniecznie wybierz mniejsze naczynko, około 150-200 ml, żeby jednak w miarę szybko (max. 10 min.) wypić każde z zalań suszu. Yerba nie lubi się moczyć za długo w zalanym naczyniu, bo kwaśnieje i traci swój dobry smak.

Jeśli obawiasz się o niedostateczne pobudzenie związane z mniejszą ilością suszu, która zmieści się do naczynka, to uspokajamy - porcja mate, która wchodzi do mniejszego naczynka wielu osobom wystarcza, a zawsze można po przepiciu jednej porcji zrobić nową, świeżą mate.

Pijesz dużo naraz?

Wybierz spokojnie większe naczynko, od 220 ml wzwyż. Tylko pamiętaj, aby nie trzymać za długo zalanej yerby w wodzie, żeby nie straciła smaku. Mokra yerba w naczynku spokojnie może czekać na kolejne zalanie, ale jeśli jest już zalana, tu powinna być wypita w 10 minut.

W dużym naczynku łatwo też przesadzić z ilością suszu: yerba może być zbyt mocna w działaniu lub zbyt intensywna w smaku, przez co niesmaczna. Dlatego warto dostosować sobie ilość wsypywanego suszu: nie musi to być klasyczne ⅔ - ¾ naczynia, ale np. ¼ -⅓ objętości naczynia.
Musisz jednak wiedzieć, że mniejsza ilość suszu — poniżej ½ objętości naczynia — nie pozwoli Ci na zrobienie tradycyjnego kopczyka. Całość suszu zostanie zamoczona naraz, przez co będzie można ją zalać ponownie tylko kilka razy. Szybciej odda smak, kofeinę i wartości odżywcze.

Yerba Mate w naczynku ze szkła - GlassCuia 250ml z szerokim kołnierzem

MATERIAŁ

Często zostawiasz kubki po herbacie/kawie nieumyte przez kila dni?

Wybierz naczynie z ceramiki, stali nierdzewnej lub szkła. Nawet jak zapomnisz o swojej przepitej yerbie przez tydzień, to Twoje naczynie na tym nie ucierpi.

Ogarniasz spokojnie codzienne mycie naczyń po sobie?

Spróbuj mate z naturalnych naczynek z tykwy lub drewna. Klimat picia z takich materiałów jest nieporównywalnie przyjemniejszy, nie wspominając o dodatkowych aspektach smakowych i aromatycznych, które może dodać Ci argentyńska tykwa czy Palo Santo.

O naturalne naczynka trzeba jednak dbać, lecz nie jest to bardzo trudne. Wystarczy pamiętać, aby na koniec dnia naczynko zostało opróżnione z fusów, opłukane wodą i odstawione do wysuszenia (koniecznie otworem do góry). To wszystko!

Lubisz naturalne materiały?

Zachwyci Cię zapach drewna Palo Santo i naturalnej, argentyńskiej tykwy, dotyk drewna algarrobo czy naczynia oprawionego w naturalną skórę. Naturalne materiały oferują zupełnie inną jakość przyrządzania Yerba Mate.

Dużym plusem naczynek z naturalnej tykwy bądź drewna jest miły fakt, że nie parzą w dłonie po zalaniu gorąca wodą (czego nie można powiedzieć o popularnych naczynkach z ceramiki). Są przyjemnie cieplutkie, nigdy gorące.

Wolisz sterylne metale i szkło?

Wybierz naczynia ze stali nierdzewnej, szkła czy ceramiki. Można je myć płynem do naczyń, a nawet wkładać do zmywarki. Nie posiadają żadnego zapachu i nie wpływają na smak przyrządzonej yerby.

Yerba Mate w naturalnej, argentyńskiej tykwie

KSZTAŁT

Chcesz przygotowywać mate w sposób tradycyjny, z eleganckim kopczykiem, który pozwala na stopniowe uwalnianie smaku i mocy yerby oraz większą liczbę zalań?

Nie kupuj naczynek typu Miodzio - zwężające się mocno u góry, z niewielkim otworem.

Zrobienie w nich kopczyka jest ekstremalnie trudne.

Wybierz naczynka o prostym kształcie (np. guampa), tykwy z szerokim otworem (np. torpedo) lub te z kołnierzami, rozszerzające się u góry (np. porongo, cuia).

Chcesz przyrządzać mate zalewając cały susz naraz, wypić ją szybko i skutecznie w kilka zalań?

To możesz zrobić absolutnie w każdym naczynku, nawet w ulubionym kubku do herbaty, który masz w swojej kuchni.

Yerba przyrządzona z kopczykiem w naczyniu Glassanto

KOSZT

Niekoniecznie tańsze naczynia są gorsze. Często te tańsze akcesoria są po prostu mniej zdobione.

Tańsze naczynia to produkty wytworzone na masową skalę, głównie wyprodukowane w Chinach. Natomiast te droższe wykonywane są przez lokalne manufaktury lub przez pojedynczych artystów.

Ale też często cena odzwierciedla jakość materiałów, z którego wykonane jest naczynie. Warto czytać opisy produktów. W naszym sklepie staramy się dokładnie informować o rodzaju metalu jakim jest ozdobione naczynie czy rodzaju drewna, z którego jest wykonane.

Najdroższe metale używane do produkcji yerbowych akcesoriów to: srebro i alpaka.

Porównanie naczynek z popularnej ceramiki do ceramiki premium


Jak widzisz — możliwości jest wiele. Mamy nadzieję, że ten artykuł okazał się dla Ciebie pomocny. A jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości związane z wyborem naczynka, nie wahaj się i skontaktuj się z nami. Chętnie pomożemy dobrać Ci idealne naczynie do Yerba Mate.


Gdzie kupić naczynko do Yerba Mate?


Największy wybór naczynek do yerby znajdziesz niezmiennie w sklepie Dobre Ziele: kategoria NACZYNIA.


Wybierz naczynka, które najbardziej Cię interesują:


Justyna Piwowar

Justyna Piwowar

Pije Yerba Mate, razem z Pawłem, nieprzerwanie od 2006 roku. Trochę też o yerbie pisze, trochę ją fotografuje, trochę smakuje i trochę... nie lubi? Bo nie może jej pić cały dzień, na okrągło. Przecież trzeba też w życiu czasem spać.

Proponujemy do dalszego czytania

4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

14 czerwca 2023
Masz paczkę yerby i nie wiesz, jak ją przyrządzić? Skorzystaj z jednego z 4 sposobów bez użycia bombilli, naczyniek do yerby i yerbomosów.
Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

21 lutego 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

15 lipca 2022
Skoro powszechnie wiadomo, że yerbowy susz można zalewać wielokrotnie, to często pada pytanie: Czy mogę zostawić taki susz na kolejny dzień? Bo szkoda wyrzucać coś, co można byłoby jeszcze zaparzyć.
Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

02 czerwca 2022
O 3 rzeczach musisz wiedzieć koniecznie, aby twoja yerba przez długi czas zachowywała świeżość, zdrowie i smak.
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!
13 sierpnia 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Jak poprawnie przyrządzić Yerba Mate? Jedyny słuszny przepis!
26 stycznia 2022
Jaka metoda jest tą jedyną słuszną? Robić kopczyk czy nie robić? Wiele pytań rodzi się w głowie początkującego Yerbopijcy, a internet nie rozwiązuje problemu. Każdy autorytet mówi coś innego. Podpowiadamy, jak w tym wszystkim odkryć najlepsze rozwiązanie.
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski