Lepsze duże, średnie czy małe naczynko do Yerba Mate? Drewno Palo Santo, tykwa czy ceramiczne materko? Jaki kształt sprawdza się najlepiej? Odpowiedź, jak zawsze brzmi tak samo: To zależy.
Każdy człowiek ma inne preferencje i potrzeby, dla każdego inne naczynko będzie najlepszym rozwiązaniem.
Na pewno nie warto iść za modą. Lepiej spokojnie zdecyduj, czego oczekujesz. A my pomożemy Ci dobrać rodzaj naczynia do Twoich potrzeb.
Na co zwrócić uwagę wybierając naczynie do Yerba Mate:
WIELKOŚĆ
Pijesz napoje powoli małymi łyczkami?
Koniecznie wybierz mniejsze naczynko, około 150-200 ml, żeby jednak w miarę szybko (max. 10 min) wypić każde z zalań suszu. Yerba nie lubi się moczyć za długo w zalanym naczyniu, bo kwaśnieje i traci swój dobry smak.
Jeśli obawiasz się o niedostateczne pobudzenie związane z mniejszą ilością suszu, która zmieści się do naczynka, to uspokajamy — porcja mate, która wchodzi do mniejszego naczynka, wielu osobom wystarcza, a zawsze można po przepiciu jednej porcji zrobić nową, świeżą mate.
Pijesz dużo naraz?
Wybierz spokojnie większe naczynko, od 220 ml wzwyż. Tylko pamiętaj, aby nie trzymać za długo zalanej yerby w wodzie, żeby nie straciła smaku. Mokra yerba w naczynku spokojnie może czekać na kolejne zalanie, ale jeśli jest już zalana, tu powinna być wypita w 10 minut.
W dużym naczynku łatwo też przesadzić z ilością suszu: yerba może być zbyt mocna w działaniu lub zbyt intensywna w smaku, przez co niesmaczna. Dlatego warto dostosować sobie ilość wsypywanego suszu: nie musi to być klasyczne ⅔ - ¾ naczynia, ale np. ¼ -⅓ objętości naczynia.
Musisz jednak wiedzieć, że mniejsza ilość suszu — poniżej ½ objętości naczynia — nie pozwoli Ci na zrobienie tradycyjnego kopczyka. Całość suszu zostanie zamoczona naraz, przez co będzie można ją zalać ponownie tylko kilka razy. Szybciej odda smak, kofeinę i wartości odżywcze.
MATERIAŁ
Często zostawiasz kubki po herbacie/kawie nieumyte przez kilka dni?
Wybierz naczynie ze stali nierdzewnej, szkła lub ceramiki. Nawet jak zapomnisz o swojej przepitej yerbie przez tydzień, to Twoje naczynie na tym nie ucierpi.
Ogarniasz spokojnie codzienne mycie naczyń po sobie?
Spróbuj mate z naturalnych naczynek z tykwy lub drewna. Klimat picia z takich materiałów jest nieporównywalnie przyjemniejszy, nie wspominając o dodatkowych aspektach smakowych i aromatycznych, które może dodać Ci argentyńska tykwa czy Palo Santo.
O naturalne naczynka trzeba jednak dbać, lecz nie jest to bardzo trudne. Wystarczy pamiętać, aby na koniec dnia naczynko zostało opróżnione z fusów, opłukane wodą i odstawione do wysuszenia (koniecznie otworem do góry). To wszystko!
Lubisz naturalne materiały?
Zachwyci Cię zapach drewna Palo Santo i naturalnej, argentyńskiej tykwy, dotyk drewna algarrobo czy naczynia oprawionego w naturalną skórę. Naturalne materiały oferują zupełnie inną jakość przyrządzania Yerba Mate.
Dużym plusem naczynek z naturalnej tykwy bądź drewna jest miły fakt, że nie parzą w dłonie po zalaniu gorącą wodą (czego nie można powiedzieć o popularnych naczynkach z ceramiki). Są przyjemnie cieplutkie, nigdy nie gorące.
Wolisz sterylne metale i szkło?
Wybierz naczynia ze stali nierdzewnej, szkła czy ceramiki. Można je myć płynem do naczyń, a nawet wkładać do zmywarki. Nie posiadają żadnego zapachu i nie wpływają na smak przyrządzonej yerby.
Szukasz naczynia odpornego na zniszczenie / stłuczenie?
Stal nierdzewna jest najbardziej odpornym na zniszczenie materiałem. Nie stłucze się przy przypadkowym upadku z wysokości. Więc, jeśli jesteś osobą, której często zdarza się tłuc ulubione kubki — polecamy stalowe materka, np. Hibro Yerba Mate Cup 270ml.
KSZTAŁT
Chcesz przygotowywać mate w sposób tradycyjny, z eleganckim kopczykiem, który pozwala na stopniowe uwalnianie smaku i mocy yerby oraz większą liczbę zalań?
Nie kupuj naczynek typu Miodzio — zwężające się mocno u góry, z niewielkim otworem.
Zrobienie w nich kopczyka jest ekstremalnie trudne.
Wybierz naczynka o prostym kształcie (np. guampa), tykwy z szerokim otworem (np. torpedo) lub te z kołnierzami, rozszerzające się u góry (np. porongo, cuia).
Chcesz przyrządzać mate zalewając cały susz naraz, wypić ją szybko i skutecznie w kilka zalań?
To możesz zrobić absolutnie w każdym naczynku, nawet w ulubionym kubku do herbaty, który masz w swojej kuchni. Zobacz także jaką bombillę wybrać, aby wygodnie pić napar bez pyłu i drobnych kawałków suszu.
KOSZT
Niekoniecznie tańsze naczynia są gorsze. Często te tańsze akcesoria są po prostu mniej zdobione.
Tańsze naczynia to produkty wytworzone na masową skalę, głównie wyprodukowane w Chinach. Natomiast te droższe wykonywane są przez lokalne manufaktury lub przez pojedynczych artystów.
Ale też często cena odzwierciedla jakość materiałów, z którego wykonane jest naczynie. Warto czytać opisy produktów. W naszym sklepie staramy się dokładnie informować o rodzaju metalu, jakim jest ozdobione naczynie czy rodzaju drewna, z którego jest wykonane.
Najdroższe metale używane do produkcji yerbowych akcesoriów to: srebro i alpaka.
Jak widzisz — możliwości jest wiele. Mamy nadzieję, że ten artykuł okazał się dla Ciebie pomocny. A jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości związane z wyborem naczynka, nie wahaj się i skontaktuj się z nami. Chętnie pomożemy dobrać Ci idealne naczynie do Yerba Mate.
Gdzie kupić naczynko do Yerba Mate?
Największy wybór naczynek do yerby znajdziesz niezmiennie w sklepie Dobre Ziele: kategoria NACZYNIA.
Wybierz naczynka, które najbardziej Cię interesują:
- Naturalne tykwy (argentyńskie, porongo, torpedo, cuia, imperial)
- Naczynia z drewna Palo Santo (okute, nieukute, półokute)
- Naczynia z naturalnego drewna i guampy z bawolego rogu (algarrobo, imbuia, lenga, nandubay, bambus)
- Ceramiczne materka (Miodzio, Diament, Kielichy, Yerba Drive)
- Ceramiczne materka PREMIUM (unikaty od Polskich artystów)
- Naczynia za szkła i stali nierdzewnej INOX (Glassanto, GlassCuia, INOX torpedo, Hibro Mate Cup)
- Yerbomosy (naczynia typu 3w1, 4w1)