Co z yerbą po dacie ważności?

05 lutego 2021, w kategorii: ciekawostki, dla początkujących, porady, wiedza

Paczki yerby z widocznymi datami ważności, naczynko i termos

Każdy Yerbopijca staje przed dylematem: Czy otwierać po jednej paczce, pić ją do końca, żeby kolejno otworzyć następną? Czy też otwierać naraz kilka paczek i siorbać sobie naprzemiennie wedle ochoty? Korzyścią drugiej wersji jest brak monotonii smaku. Istnieje jednak ryzyko, że którejś yerby nie zużyjemy przed końcem daty przydatności wydrukowanej na opakowaniu. Co w takim przypadku zrobić? Czy można bezpiecznie pić przeterminowany susz czy wyrzucić go lepiej do kosza?

"Należy spożyć do" vs "Najlepiej spożyć przed"

Produkty nietrwałe, takie jak wędliny, śmietana, ryby, posiadają graniczny termin przydatności do spożycia, zapisywany jako "Należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok". Po jego przekroczeniu mogą rozwinąć się w żywności niebezpieczne dla zdrowia bakterie i pleśń. Produkty trwałe, czyli żywność sucha, taka jak cukier, mąka, kawa i herbata, posiadają datę minimalnej trwałości, zapisywaną jako "Najlepiej spożyć przed: data". Po jej przekroczeniu produkt nie staje się niebezpieczny, lecz jego jakość może być już znacznie gorsza. Data minimalnej trwałości jest rodzajem gwarancji producenta, co do okresu najlepszej jakości danego wyrobu. Co ciekawe, Belgijska Agencja Żywności (AFSCA) uznała w 2013 roku, że produkty takie jak ryż, sól, kawa i herbata można bez żadnego ryzyka spożywać nawet 12 miesięcy po przekroczeniu daty minimalnej trwałości. AFSCA zwraca przy tym uwagę na ogólnoświatowy problem marnowania żywności; przeciwstawia się wyrzucaniu na śmietnik przez supermarkety ogromnej ilości przeterminowanego, lecz nadającego się do spożycia jedzenia.Yerba Mate klasyfikuje się jako produkt trwały (żywność sucha) i posiada datę minimalnej trwałości.

Półka wypełniona yerbami różnych marek - właściwe przechowywanie

Najważniejsze są dobre warunki przechowywania

Yerba to suchy produkt, którego proces fermentacji został zatrzymany na samym początku obróbki. W efekcie, jeśli susz jest przechowywany w odpowiednich warunkach, nie zepsuje się nawet po upływie kilkunastu lat! Ponadto, większość yerb po wysuszeniu jest leżakowana od pół roku (Urugwaj) do 2 lat (argentyńskie wersje especial), co wskazuje na długoterminowość produktu.Odpowiednie warunki przechowywania Yerba Mate to szczelnie zamknięte opakowanie umieszczone w suchym i przewiewnym miejscu (wilgoć i brak wentylacji wspierają rozmnażanie się drobnoustrojów), najlepiej z dala od promieni słonecznych.

Jak prawidłowo odczytać datę ważności na opakowaniach Yerba Mate?

Zapis dat minimalnej trwałości na opakowaniach Yerba Mate


Z racji, że yerba to produkt z Ameryki Południowej, termin minimalnej trwałości jest zazwyczaj zapisany w języku hiszpańskim (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj) lub portugalskim (Brazylia). Tylko w niewielu przypadkach data zapisana została w języku angielskim ("Best before"). Na yerbach, można znaleźć następujące oznaczenia:
  • Elab: / Elaborado: / Env: / Envasado: / Fabricado: / F: - Oznaczają one datę zapakowania, ukończenia produkcji.
  • VTO: / Vence: / Val: / Validad: / V: - Informują o dacie minimalnej trwałości.
Można również w gąszczu oznaczeń znaleźć słówko LOTE:, ale nie należy się tym przejmować, gdyż jest to sam numer seryjny przydzielony przez producenta (bardzo często powiązany z datą produkcji).Niektórzy producenci nie podają daty minimalnej trwałości wprost, tylko zamieszczają datę produkcji i poniżej piszą "Melhor se consumido em ate 2 anos" "Best if consumed within 2 years" - najlepiej spożyć w przeciągu 2 lat (od daty produkcji).

Miesiące w yerbowych językach:

Pełne nazwy miesięcy, ze skrótami, w języku hiszpańskim i portugalskim


Jak czas wpływa na smak i działanie?

Paczka La Especial od FD i zaparzona yerba w ImbuiZ czasem yerba wietrzeje; jej smak staje się łagodniejszy i bardziej "kartonowy", jednolity. Podobnie działanie - nie znika całkowicie, ale staje się dużo delikatniejsze. Z czasem neutralizuje się część witamin i minerałów, w efekcie dając mniej bogaty w wartości odżywcze napar. Nie zmienia to jednak faktu, że spokojnie można pić taką yerbę, tylko trzeba liczyć się z innym (niekoniecznie gorszym!) smakiem naparu i delikatniejszym pobudzeniem. Firmy na bazie doświadczeń zaczęły wydłużać czas przydatności do 3 lat.Początkowo wszystkie daty ważności na paczkach Yerba Mate były szacowane na rok lub dwa lata od zapakowania. Z uwagi na potwierdzoną wielokrotnie dobrą jakość suszu przechowywanego prawidłowo przez długie lata, wielu producentów zaczęło wydłużać termin minimalnej trwałości do 3 lat. Rzadziej, ale można też spotkać yerby, które mają datę aż 5-letnią.

Chimarrão najlepsze na świeżo

Pytanie brzmi, jak sprawa daty ważności ma się do brazylijskiej chimarrão, której głównym atutem jest między innymi świeżość?Chima z racji tego, że pakowana jest na świeżo i bez leżakowania, ma tendencję do szybkiego wietrzenia. Dlatego większość producentów pakuje ten typ suszu w próżniowe opakowania vacuum. Dzięki próżniowo zapakowanej paczce proces wietrzenia chimarrão zaczyna się odliczać dopiero od otwarcia paczki. Vacuum doskonale zatrzymuje świeżość!Zdarza się, że niektórzy producenci paczkują susz chimarrão w szczelne, lecz nie próżniowe opakowania. Całkowita szczelność również pozwala na zachowanie świeżości suszu, lecz nieporównywalnie krócej od vacuum. Dla porównania, z własnego doświadczenia możemy stwierdzić:

  • chimarrão zapakowane w próżniowe vacuum, po 2 latach od produkcji jest nadal jaskrawo zielone i smakuje świeżo;
  • chimarrão zapakowane w szczelne opakowanie wypełnione powietrzem, po 8-10 miesiącach od produkcji jest już ciut bledsze i smak zaczyna nabierać urugwajskich nut.


Porównanie świeżej chimarrao do dwuletniego suszu


Jak dbać o świeżość po otwarciu próżniowego opakowania z chimarrão?

Po 3-4 tygodniach od otwarcia paczki świeży susz zaczyna nabierać nut charakterystycznych dla yerb urugwajskich. Jaskrawa zieleń zaczyna blednąć. Aby opóźnić ten proces przechowuj chimę w optymalnych dla niej warunkach:

  • warto szczelnie zamykać opakowanie - tak, aby nie było w nim za wiele powietrza;
  • koniecznie trzymaj ją z dala od promieni słonecznych;
  • najlepiej w chłodnej temperaturze, np. w lodówce.
Jeśli posiadasz zwietrzałą, dawno otwartą chimę to nadal możesz bezpiecznie ją pić! Aczkolwiek różnice w smaku będą znaczące i komuś, kto lubi smak świeżej chimarrão, niekoniecznie zasmakuje zwietrzała.
Ekipa Dobre Ziele

Ekipa Dobre Ziele

Praca zbiorowa (udział w różnych proporcjach):

Paweł Piwowar - yerbowa merytoryka;
Kacper Wieja - merytoryka, copywriting;
Justyna Piwowar - redakcja, oprawa graficzna.

Proponujemy do dalszego czytania

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

21 lutego 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
Naturalne kosmetyki z herbatą

Naturalne kosmetyki z herbatą

26 października 2022

[ARTYKUŁ PARTNERA] Rośliny są nieodłącznym składnikiem kosmetyków naturalnych. Najczęstszym wyborem są zioła pozyskiwane z łąk i lasów, kupowane w sklepach zielarskich. Niezwykle ciekawym kierunkiem staje się łączenie kosmetyków z suszami herbacianymi takimi jak herbaty zielone, Pu-Erh, Rooibos, Earl Grey, Oolong czy nawet, często błędnie nazywanym herbatą, suszem Yerba Mate.

Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

15 lipca 2022
Skoro powszechnie wiadomo, że yerbowy susz można zalewać wielokrotnie, to często pada pytanie: Czy mogę zostawić taki susz na kolejny dzień? Bo szkoda wyrzucać coś, co można byłoby jeszcze zaparzyć.
Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

02 czerwca 2022
O 3 rzeczach musisz wiedzieć koniecznie, aby twoja yerba przez długi czas zachowywała świeżość, zdrowie i smak.
Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

Niezwykła historia Yerba Mate w Polsce

17 marca 2022
[ARTYKUŁ PARTNERA] Jak Jezuici z Paragwaju dbali o swój yerbowy monopol? Jak w XIX wieku reklamowano mate? Jak w 1891 roku przyrządzano z niej pożywną zupę [!]? Polskie Internetowe Muzeum Yerba Mate zdradziło nam pełno niesamowitych ciekawostek. Zapraszamy do lektury!
Yerba dla kierowców
03 października 2021
Codziennie dojeżdżasz sporo kilometrów do pracy? A może pracujesz jako taksówkarz, przedstawiciel handlowy lub całymi dniami siedzisz za kierownicą ciężarówki? Napar Yerba Mate może okazać się Twoim najlepszym wsparciem w trakcie jazdy! Zobacz też, jak wygodnie pić mate za kierownicą?
Niszowe plantacje - prawdziwi bohaterowie w cieniu gigantów
03 sierpnia 2021
Jakiś czas temu, na naszych półkach pojawiły się tajemnicze "yerby z niszowych plantacji". Zaczęliśmy chwalić ich wyjątkowość, zachwycać się ich oryginalnością smaków i aromatów, dokładnie opisując wielopoziomowe doznania smakowe. Ale czym właściwie są te yerby i dlaczego są tak pożądane?
Dulce de leche - ciekawostki o słynnym kremie z Argentyny
18 lutego 2021
Jak wiele genialnych wynalazków powstał przez pomyłkę… Teraz zjada się go w ilości średnio 3 kilogramów rocznie!
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia
19 stycznia 2021
Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele
29 kwietnia 2020
Konkretnie i na temat. Szukasz kofeinowego pobudzenia? A co powiesz na dodatkową moc składników odżywczych, która stawia całe ciało na nogi? Zobacz, które yerbowe paczki kryją największą siłę!
© 2014-2023 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski