Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej "czerwonej" herbaty

15 stycznia 2024, w kategorii: ciekawostki, dla początkujących, inne ziele, wiedza, zdrowie

Herbata Pu-erh, zwana przez wielu herbatą czerwoną, znana jest na całym świecie od dawna. To właśnie Pu-erh jest ceniony za swoje właściwości wspomagające odchudzanie, ale także inne cudowne cechy. W tym artykule skupimy się na tym, czym jest herbata Pu-erh, czy jest ona herbatą czerwoną, no i — czy faktycznie pozwala stracić kilogramy osobie, która regularnie ją pije? Jakie inne właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej fermentowanej herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!

Czerwona herbata Pu-erh

Czy Pu-erh jest herbatą czerwoną?

Zacznijmy od tego, co kryje się za nazwą "herbata czerwona", gdyż informacje jakie możemy znaleźć w internecie są bardzo sprzeczne i w dużej mierze niepoprawne. Jedni piszą, że herbatą czerwoną jest Oolong (czyli tzw herbata turkusowa), inni herbatą czerwoną nazwą Rooibosa, a jeszcze inni właśnie za herbatą czerwoną uważają herbatę Pu'erh. Można by stwierdzić, że "zdania ekspertów są podzielone".


Jednak, żadna z wyżej wymienionych przeze mnie herbat nie jest do końca herbatą czerwoną. Dlaczego?

  • Rooibos daje czerwony napar, ale nie jest herbatą, gdyż herbatą możemy nazwać liście i napar z rośliny Camellia sinensis, a rooibos pochodzi z Czerwonokrzewu Afrykańskiego.
  • Oolong to częściowo oksydowana herbata, zwana herbatą turkusową, której listki są w stanie przejściowym między herbatą zieloną, a czarną. Nie ma nic wspólnego z herbatą czerwoną. Tym bardziej Puchong (spolszczona nazwa Puszong), która również jest klasyfikowana jako Oolong, tylko jest nieco świeższa, więc bliżej jej do herbaty zielonej.
  • Pu'erh to tak na prawdę 2 bardzo różne herbaty, przy czym jedna z nich na żadnym etapie produkcji i parzenia nie jest czerwona, a druga daje ciemno-czerwony/brunatny napar.

A więc jak wygląda klasyfikacja Pu'erha i czerwonej herbaty u źródła, czyli w Chinach?


Pu'erh jest tam klasyfikowany jako herbata czarna lub też często jako osobna kategoria "Pu'erh", bez przypisywania jej konkretnego koloru - co jest całkiem rozsądne, ale o tym za chwilę. Natomiast herbatą czerwoną zarówno Chińczycy, jak i Korea oraz Japonia nazywają najpopularniejszą w naszym kraju herbatę czarną - takie drobne kolorowe zamieszanie ;)

Dlatego też, z racji, że informacje są bardzo różne i ciężko o uzgodnienie jednej spójnej wersji, najrozsądniej jest nazywać Pu'erha Pu'erhem, zamiast na siłę przypisywać mu kolor.

Czym dokładnie jest ten Pu'erh?

Aby Pu'erh był Pu'erhem musi pochodzić z prowincji Yunnan w południowej części Chin. Tak więc nie sam sposób obróbki herbaty ma znaczenie, a jego pochodzenie - między innymi z powodu wielkolistnej odmiany rośliny, która jest tam uprawiana oraz flory mikrobiologicznej, która ma znaczenie w fermentacji nieenzymatycznej i starzeniu się listków, dzięki któremu napar zyskuje swój niepowtarzalny charakter.

Herbaty Pu'erh dzielimy na:

  • Surowy, zielony Sheng - jakby nie patrzeć, jest herbatą zieloną, suszoną na słońcu, tylko pochodzącą z wielkolistnej odmiany krzewu -takiej samej z jakiej produkuje się pozostałe Pu'erhy. Tym, co ją wyróżnia, jest fakt, że w odróżnieniu od herbaty zielonej, jest herbatą dojrzewającą, która z czasem od zielonej przechodzi bardzo powoli w kierunku herbaty czarnej.
  • Dojrzały i fermentowany Pu'erh Shu - odmiana Pu-erha, w której przyśpiesza się proces dojrzewania stosując dwustopniowe kompostowanie w warunkach podwyższonej temperatury, wysokiej wilgotności oraz z użyciem specjalnej flory mikrobiologicznej grzybów i drożdży. To właśnie ten rodzaj podbił kubki smakowe mieszkańców wielu krajów.

Mężczyzna nalewający czerwoną herbatę - czy warto ją pić? Herbata Pu-erh - właściwości

Niezastąpiony i charakterystyczny smak herbaty Pu'erh - tylko dla "wybranych"?

Herbata Pu'erh (zwłaszcza w wersji Shu) zapewnia nam ziemisty, nieco piwniczny aromat oraz podobnie ziemisty smak ze słodkimi nutami w tle. Można go albo pokochać albo znienawidzić - my akurat uwielbiamy jego konkretny charakter.


Wizualnie daje nam ciemno-brunatny kolor (Shu) lub słomkowo-jasny w przypadku surowej zielonej herbaty Pu'erh Sheng.

Pu'erh w formie sprasowanego ciasteczka, czy luźne listki? Jaki wybrać?

Wiele osób kojarzy nazwę Pu'erh z charakterystycznymi sprasowanymi dyskami, tabliczkami, "cukierkami" czy też miseczkami. To właśnie najczęściej jest fermentowany Pu'erh Shu, który dzięki sprasowaniu jest znacznie łatwiejszy w transporcie, przechowywaniu, wygląda niepowtarzalnie i jednocześnie lepiej się starzeje. Taki dysk przechowywany w odpowiednich warunkach, może zachować swój smak i właściwości przez kolejne 10 lat, przez które stopniowo będzie wytracać typowy dla tej herbaty ziemisty aromat. Aby przyrządzić taką herbatę wystarczy odwinąć dysk z papierka, ukruszyć odpowiednią ilość listków i zaparzyć.

Natomiast Pu'erh w formie luźnych listków, zazwyczaj jest Pu'erhem Sheng w mniej lub bardziej zaawansowanym stadium dojrzewania. Po nim możemy spodziewać się znacznie subtelniejszego smaku oraz jaśniejszego naparu.

Zastanawiasz się, który z nich wybrać? Wszystko zależy od tego, jakiego smaku oczekujesz od herbaty - ciężko tu dyskutować o wyższości jednego suszu nad drugim.

Jak przechowywać herbatę Pu'erh?

Mówi się, że ta herbata potrzebuje takich samych warunków, jak człowiek. Nie może być zbyt ciepło i wilgotno, gdyż może rozwinąć się pleśń. Nie może być też zbyt sucho i zimno, aby nie zatrzymać procesu dojrzewania herbaty - szczególnie w przypadku herbaty Sheng. Dobrze jest też trzymać ją z dala od promieni słonecznych i wszelkich mocnych zapachów, które herbata z chęcią wchłonie. Nie należy również odcinać jej dostępu do tlenu, więc w tym przypadku kartonowe, czy drewniane pudełeczko sprawdzi się znacznie lepiej niż słoik lub metalowa puszka.

Jakie są składniki "czerwonej" herbaty Pu-erh?

Z herbatą Pu-erh kojarzy się przede wszystkim jej niepowtarzalny aromat i ciemno-brunatny kolor (Pu'erh Shu). Jednak napar nie tylko ładnie pachnie i wygląda, ale także zawiera wiele cennych składników, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie i wspomagać pracę organizmu.

W herbacie Pu-erh znaleźć można witaminy C, PP, K oraz witaminy z grupy B, saponiny, polifenole, flawonoidy, alkaloidy purynowe, garbniki. Ponadto zawiera także wiele składników mineralnych, m.in. związki fluoru, manganu, ale i wapń, żelazo, jod, selen, fosfor, potas, magnez czy teinę (kofeina). Tak bogata w witaminy i składniki mineralne dobra herbata Pu-erh to niezbędny produkt w wielu domach!

Właściwości herbaty Pu-Erh

Powszechnie uważa się, że herbata Pu'erh mocno wspomaga odchudzanie. Zawarte w Pu-erh polifenole, regulując wydzielanie żółci oraz enzymów trawiennych, napędzają metabolizm, a tym samym wspierają trawienie oraz spalanie tłuszczu. To oczywiście może mieć wpływ na utratę masy ciała i stanowić jeden z czynników, który skutecznie wspomaga odchudzanie.

Zauważa się również, że herbata Pu-erh reguluje także poziom cholesterolu, jak i normalizuje ciśnienie krwi. Jej picie ma działanie moczopędne, ale jak wiele osób twierdzi, wspomaga też trawienie i ogólną pracę układu pokarmowego w organizmie. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i może wspierać przeciwdziałanie i zwalczanie infekcji wywoływanych przez bakterie czy wirusy.

Szukając badań, można znaleźć bardzo rozbieżne wyniki w temacie wspierania odchudzania przez herbatę Pu'erh. Jednak niemal wszystkie z nich wskazują na mniejszy lub większy pozytywny wpływ na próbę zrzucenia nadmiernych kilogramów. Warto jednak mieć na uwadze, że napar ten może w wyjątkowy sposób wspomóc dietę oraz ćwiczenia, jednak jej nie zastąpi całkowicie.

Szczególnych efektów można spodziewać się, zastępując nim słodzone napoje. Poza tym, wraz z decyzją o dbaniu o swoje zdrowie, zazwyczaj stosujemy wiele praktyk - zaczynamy zwracać uwagę na to, co i w jakich ilościach spożywamy, ćwiczymy i uczymy się dobrych nawyków, co odgrywa główną rolę w odchudzaniu, a rytuał picia herbaty o tak pozytywnych właściwościach i charakterystycznym smaku może ułatwić nabieranie dobrych nawyków i wytrwanie w nich.

Jednak głównym aspektem jakim można się zachwycać jest aromat i smak herbaty Pu'erh oraz chwila relaksu jaką można sobie zorganizować na siorbanie tej wyjątkowej herbaty z ulubionej filiżanki czy też czarki.

Przeciwwskazania do picia herbaty Pu-erh - kto powinien jej unikać?

Herbata Pu-erh nie powinna być raczej spożywana przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a już na pewno nie bez konsultacji z lekarzem. Poza tym, warto mieć na uwadze, że herbaty zawierają kofeinę, więc osoby, które restrykcyjnie powinny unikać kofeiny, muszą zdecydowanie uważać w tym temacie.

Dobrze jest też mieć świadomość, że herbata Pu-erh jest bogata w antyoksydanty, które na krótko ograniczają wchłanianie niektórych minerałów z pożywienia - dlatego najlepiej jest pić owy napar nie wcześniej niż pół godziny po posiłku oraz nie później niż godzinę przed posiłkiem.

Dlaczego warto pić herbatę Pu'erh?

"Czerwona" herbata Pu'erh to źródło wielu cennych witamin i minerałów, które wykazują różne właściwości, mogące wspierać organizm i funkcjonowanie na różnych płaszczyznach. Można je stosować jako jeden z elementów wspierających leczenie różnych dolegliwości czy chorób, ale także jako profilaktyczny element codziennej diety. Ten naturalny produkt może przynieść korzystne dla zdrowia i samopoczucia efekty.


Herbata Pu-erh - sposób przyrządzania:

Jak parzyć herbatę Pu-erh? To bardzo proste. Wystarczy ulubiony kubek lub filiżanka, a jeśli nie chcemy, aby liście suszy pływały w naparze, najlepiej będzie je przefiltrować po zaparzeniu lub umieścić w sitku do parzenia (najlepiej szklanym lub ceramicznym, aby zgodnie z medycyną chińską, napar nie miał kontaktu z metalem/aluminium).

1-2 łyżeczki (5 g) suszu zalewamy gorącą wodą o temperaturze 90 – 96°C i parzymy ok. 2-4 minut, po czym wyciągamy liście herbaty. Jedną porcję suszu herbaty Pu-erh możemy zaparzać nawet 3 razy.

Warto też pamiętać, aby tej "czerwonej" herbaty nie spożywać od razu po posiłku, aby żelazo czy inne składniki odżywcze zawarte w żywności, mogły zostać przyswojone przez organizm.


PODSUMOWANIE

Herbata Pu-erh - powszechnie niezbyt precyzyjnie nazywana herbatą czerwoną, to źródło wielu cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych, których właściwości mogą przyczynić się do poprawy samopoczucia. Z tych powodów warto tę herbatę mieć w swojej kuchni i ją spożywać. Dobrze jest w domowym zaciszu lub na świeżym powietrzu zrelaksować się przy filiżance/czarce herbaty, która oprócz ciekawego smaku i aromatu, może korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Polecamy spróbować tę cieszącą się popularnością herbatę Pu-erh każdemu, kto tylko może!

Kacper Wieja

Kacper Wieja

Pije yerbę nieustannie od licealnych czasów. Zaraża nią przyjaciół, rodzinę i każdego, kogo spotyka na swojej drodze. Yerbowy znawca smaków i aromatów. Zafascynowany Ameryką Południową oraz językiem hiszpańskim; wykorzysta każdą okazję, żeby pomęczyć pytaniami latynoskich producentów i odkryć najdrobniejsze szczegóły yerbowiedzy.

Proponujemy do dalszego czytania

Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

10 kwietnia 2024
Dlaczego w Polsce bardzo dobrze yerba się przyjęła? Dlaczego kofeina w yerbie inaczej działa niż ta w kawie? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z ultramaratończykiem Gniewomirem Skrzysińskim.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

06 marca 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
10 rzeczy, które chciałbyś wiedzieć o tereré
26 maja 2018
Czy tereré pobudza tak samo jak gorąca yerba? Rozwiewamy najczęściej spotykane wątpliwości na temat mate na zimno. [FAQ]
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Argentyna: Asado, czyli grillowanie przy yerbie
18 kwietnia 2021
Na początku byli Gauchos i krowy... Czyli dlaczego grill i yerba są symbolami Argentyny oraz dlaczego są dla siebie stworzone? Ciekawe, że dwa największe argentyńskie rytuały łączą przyjacielskie relacje. O yerbie już dużo napisaliśmy; teraz pora na wielkie, argentyńskie grillowanie!
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski