7 przykazań mateisty

13 lipca 2015, w kategorii: dla początkujących, dobre ziele, porady

Mateista1. NIGDY nie zalewaj yerby wrzątkiem
Wrzątek, a w zasadzie woda powyżej 80 st. C parzy yerbę tak jak naszą skórę. Nie dość, że smak takiej mate będzie nie do strawienia, to na dodatek straci ona wiele cennych właściwości.

2. Nie mieszaj bombillą naparu.
Raz zatknięta o dno naczynia bombilla powinna już zostać w swojej pozycji. Jeśli będziesz mieszał rurką, struktura suszu zostanie zaburzona i uwolnione drobinki pyłu mogą łatwo przytkać rurkę. OK, jeśli i tak rurka Ci się przytyka podczas picia, można delikatnie nią pomanewrować, np. lekko podważając susz. Może pomóc ;)

Wyjątkiem od zasady jest brazylijski susz chimarrão, w której manewrowanie suszem między zalaniami jest wskazane. Ważne, żeby robić to po wysiorbaniu do końca danego zalania.

3. Syp tyle suszu, ile chcesz.
Nie musisz zawsze wypełniać naczynka aż do 3/4 objętości yerbą, jak sugeruje wiele źródeł internetowych. Można tak zrobić, ale nie dla każdego będzie to idealne rozwiązanie. Jeśli wolisz mieć więcej naparu naraz lub preferujesz łagodniejszy smak, możesz spokojnie zasypać połowę, albo i mniej naczynia. Pamiętaj jedynie, że im mniej suszu, tym łatwiej zapchać rurkę, a smak szybciej się wypłukuje.

Rozwiązaniem na delikatniejszą yerbę, ale z zasypanym naczynkiem do 3/4 objętości, będzie zaopatrzenie się w wystarczająco malutkie naczynko: 150-200 ml.

4. Dziel się yerbą, ale z rozmysłem.
Nie częstuj nowicjusza pierwszą "zalewką" z wielkiej tykwy wypełnionej np. Pajarito... Zamiast przekonać go do tego wspaniałego naparu, może już zawsze patrzeć ze skrzywioną miną, gdy siorbiesz yerbkę. Kolejne zalania są coraz łagodniejsze - pamiętaj ;)

5. Nie wstydź się "siorbania".
Yerbę pije się przez rurkę, nie można więc uniknąć specyficznego, bulgoczącego siorbania, zapijając napar do końca. Spokojnie - zasiorb sobie, przy yerbie to normalna rzecz. A jeśli to ktoś poczęstował Cię mate, będzie to dla niego dobry sygnał: "Hej, skończyłem, możesz wziąć naczynko i napełnić ponownie".

6. Nie śpiesz się do yerby.
Po pierwszym zalaniu daj listkom chwilę czasu na wypuszczenie cennych soków. Pierwsze zalanie, według legend, wypija św. Tomasz. Tak naprawdę to po prostu susz wchłania pierwszą porcję wody, ale dzięki tej legendzie nigdy nie będziesz yerbki pił "do lustra", zawsze będzie z Tobą nierozłączny kompan. A przy okazji, dzięki temu napar będzie lepiej się filtrował.

7. Pamiętaj - o gustach się nie dyskutuje.
To, że komuś jakaś yerba nie spasowała, to nie znaczy, że dla Ciebie też będzie niedobra. I vice versa - Twoja ulubiona marka dla kogoś innego może być nie do przyjęcia. Warto próbować różnych yerb i szukać swojego smaku.
Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

Czy można zostawić yerbę na drugi dzień?

15 lipca 2022
Skoro powszechnie wiadomo, że yerbowy susz można zalewać wielokrotnie, to często pada pytanie: Czy mogę zostawić taki susz na kolejny dzień? Bo szkoda wyrzucać coś, co można byłoby jeszcze zaparzyć.
Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

Jak i gdzie przechowywać klasyczną yerbę? Jak przechowywać chimarrão?

02 czerwca 2022
O 3 rzeczach musisz wiedzieć koniecznie, aby twoja yerba przez długi czas zachowywała świeżość, zdrowie i smak.
Jak poprawnie przyrządzić Yerba Mate? Jedyny słuszny przepis!

Jak poprawnie przyrządzić Yerba Mate? Jedyny słuszny przepis!

26 stycznia 2022
Jaka metoda jest tą jedyną słuszną? Robić kopczyk czy nie robić? Wiele pytań rodzi się w głowie początkującego Yerbopijcy, a internet nie rozwiązuje problemu. Każdy autorytet mówi coś innego. Podpowiadamy, jak w tym wszystkim odkryć najlepsze rozwiązanie.
10 lat Dobrego Ziela - galeria wspomnień

10 lat Dobrego Ziela - galeria wspomnień

26 listopada 2021
Jak wyglądał pierwszy magazyn? Jaka była nasza największa zaparzona Yerba Mate? I dlaczego “prawie” wzięli nas do Hollywood...
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Jaką yerbę wybrać na początek?
21 listopada 2020
Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
© 2014-2022 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski