Najlepsze herbaty na lato — nasz ranking!
Wyjątkowa, smakowa herbata na upalne dni, która najlepsza? Sprawdź, co radzą specjaliści!
Bombille polecane w pierwszym progu cenowym:Produkty ze zdjęcia (wybierz jedną z poniższych):
Bombille pasujące do kompletu z naczynkiem:Produkty ze zdjęcia (wybierz jedną z poniższych):
Bombille pasujące do kompletu:Produkty ze zdjęcia (wybierz jedną z poniższych):
Produkty ze zdjęcia (dołóż ostatni element zestawu):
Szczególnie polecamy:
Produkty ze zdjęcia:
Puszka do Yerba Mate to sposób na wygodne przechowywanie suszu. Posiada specjalny dzióbek ułatwiający sypanie yerby do naczynka. Nie jest to niezbędny do życia gadżet, ale z pewnością każdy Mateista ucieszy się z takiego prezentu!Puszki znajdują się tu.
Drobne yerbowe ozdóbki, gadżeciki i naklejki potrafią naprawdę mocno ucieszyć! Szczególnie, jeśli są to limitowane, ręcznie wytwarzane produkty, bądź te niedostępne w szerokiej sprzedaży. Szczególnie polecamy:
Produkty ze zdjęcia:
Argentyńskie słodycze, czyli coś co ucieszy każdego. W Argentynie najpopularniejsze są dwa typy słodyczy: herbatniki, które świetnie nadają się na przegryzkę przy popijaniu Yerba Mate oraz cała gama słodyczy zawierających kochane przez Argentyńczyków Dulce de Leche, czyli coś na wzór naszej krówki, ale jednak trochę inne. Mimo, że przykładowe Don Satur wydają się być zwykłymi herbatnikami, to ich receptura czyni je wyjątkowymi w smaku, przez co ciężko się od nich oderwać.
Boisz się, że nie trafisz w gusta lub nie masz już za dużo czasu na wybieranie? Zawsze możesz kupić Bon Podarunkowy na zakupy w naszym sklepie. Obdarowywana osoba sama będzie mogła zdecydować, czego potrzebuje, albo co się jej podoba ;) Bony podarunkowe
Czyli garść podstawowej wiedzy, aby łatwiej Ci było wybrać odpowiednie produkty.
Yerba klasyczna, czyli yerba bez dodatków. 100% ostrokrzew paragwajski. Taki susz będzie idealnym prezentem dla osób, które:
Yerba smakowa, to określenie na yerbę z dowolnymi dodatkami. Susz może być wzbogacony smakiem owoców, ziół oraz przypraw korzennych. Taka yerba będzie idealnym prezentem dla osób, które:
Żeby zaparzyć yerbę trzeba mieć gdzie ją wsypać. Oczywiście, można to zrobić w zwykłym kubku, ale dużo wygodniej i bardziej urokliwie jest siorbać mate ze specjalnego naczynka. Tak, jak pija się w Ameryce Południowej! Lecz które naczynko wybrać, żeby cieszyło i nie przysporzyło użytkownikowi problemów? Zacznijmy od panującego w Europie trendu, że czym większa pojemność tym lepiej. Zapewne, wielu osobom jest tak wygodniej. Aczkolwiek w Ameryce Południowej pija się mate z mniejszych naczynek, gdzie napar wypijany jest na świeżo po zalaniu suszu (po kilku minutach). Susz, który za długo “kisi się” w wodzie, nie smakuje najlepiej. Dlatego też NAJWIĘKSZE nie zawsze oznacza NAJLEPSZE. My polecamy wybierać pojemności z zakresu ok. 150 - 250 ml. Poza pojemnością, znaczenie ma również materiał. Podstawowy podział wygląda następująco: Palo Santo - naczynie wykonane z aromatycznego drewna Palo Santo (z hiszp. Święty Pień). Poza swoimi walorami estetycznymi, świetnie izoluje ciepło; nie parzy w dłonie, jak to często bywa w przypadku ceramiki. Ponadto jego aromatyczna żywica dodaje yerbie walorów smakowych. O czym warto wiedzieć? Właściciel naczynka z Palo Santo powinien pamiętać, żeby nie zostawić go z mokrym suszem na kilka dni. Samo Palo Santo nie powinno pleśnieć, ale jeśli zepsuje się w nim yerba - drewno może delikatnie nasiąkać smakiem tego z czym ma kontakt...Wszystkie naczynka z Palo SantoTykwa - tradycyjne, południowoamerykańskie naczynko wykonane z zasuszonego owocu tykwy. Właśnie tykwy były pierwszymi naczynkami używanymi do parzenia yerby przez Indian Guarani. Są miłe w dotyku, przyjemnie ogrzewają dłonie i nigdy nie parzą! Zdrewniałe ścianki świetnie izolują ciepło. Ten typ naczynka potrzebuje troskliwego właściciela. Z racji tego, że jest to naturalny owoc, wymaga regularnego suszenia. Co 1-2 dni użytkowania, tykwę trzeba odstawić w ciepłe, suche miejsce, wylotem do góry, aby całkowicie przeschła. W przeciwnym razie, pod wpływem długotrwałej wilgoci może pojawić się na ściankach pleśń.Przed pierwszym użyciem tykwę trzeba też odpowiednio przygotować (tzw. curado). Trzeba w miarę możliwości jak najdokładniej usunąć zasuszony miąższ. Generalnie, tykwa to świetne, przyjemne naczynko z klimatem, które może służyć przez długie lata. Ale odradzamy kupowania go zapominalskim osobom ze skłonnością do trzymania w kuchni brudnych kubków po kawie sprzed tygodnia. Więcej o tykwach do Yerba Mate poczytasz tutaj.Wszystkie naczynka z tykwyCeramika - nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Dba się o nią jak o zwykłe kuchenne kubki. Ceramiczne naczynia są najbardziej praktycznym oraz wygodnym wyborem dla zabieganych i zapominalskich osób. Mają też najbogatszą gamę kolorów! Niestety ceramika lubi parzyć w dłonie, a już szczególnie jeśli użyjemy do yerby zbyt gorącej wody! Tanie naczynka do Yerba Mate z ceramikiNaczynia ceramiczne PREMIUM - ręcznie wytwarzane przez polskich rzemieślników
Jeśli nadal nie wiesz, co wybrać, masz wątpliwości lub po prostu potrzebujesz się upewnić - zapraszamy do kontaktu. Ekipa Dobre Ziele zawsze chętnie doradzi w tematach Yerbowego Świata ;)
Wyjątkowa, smakowa herbata na upalne dni, która najlepsza? Sprawdź, co radzą specjaliści!
Pak parzyć matchę w domowych warunkach, by uzyskać idealną konsystencję, smak i właściwości? Podpowiadamy!
Tradycyjna Yerba Mate wywodząca się z Ameryki Południowej, znana jest ze swojego charakterystycznego, często gorzkawego smaku i silnych właściwości pobudzających.
Poznasz unikalne właściwości, które sprawiają, że Twoja Yerba Mate smakuje lepiej i dłużej zachowuje temperaturę. Dowiesz się, który model Palo Santo wybrać i jak go pielęgnować, by cieszyć się swoim naczynkiem przez lata.