Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
Każdy inaczej odczuwa smak
Zacznijmy od tego, że nie zawsze warto sugerować się opinią innych ludzi, ponieważ dla jednego coś może być bardzo gorzkie, a drugi tej goryczki nawet nie odczuje. Najważniejsza w tym przypadku jest autoanaliza, czyli przemyślenie, jakie profile smakowe są dla Ciebie przyjemne, a jakie trudne do zaakceptowania. Dodatkowo znaczenie w odczuciach smakowych ma odpowiednie przygotowanie naparu, temperatura wody i rozmiar naczynka. Warto próbować różnych opcji - niższa temperatura wody, mniejsze naczynko itp.Niżej znajdziesz porównania do powszechnie rozpoznawalnych smaków, takich jak słodzona lub gorzka herbata, orzech włoski, itp.
Yerba yerbie nie równa, czyli jakie są różnice
Podstawowe dwa podziały yerby to podział na:
yerbę smakową i klasyczną
oraz na poszczególne kraje pochodzenia.
Te podziały pozwolą nam zawęzić yerbowy wybór poprzez dopasowanie go do Twojego profilu smakowego. A następnie, w ramach danej grupy smakowej wybierzemy te, które szczególnie polecamy na początek.
Yerba smakowa
To nadal głównie susz Ostrokrzewu paragwajskiego, lecz wzbogacony odpowiednio dobranymi dodatkami: zioła, suszone kwiaty, owoce, aromaty, naturalne przyprawy. Ich zawartość może wynosić nawet do kilkunastu procent! Dodatki te, poza swoim indywidualnym działaniem mają za zadanie urozmaicić i złagodzić smak czystej Yerba Mate. Jeśli jesteś osobą, która regularnie słodzi herbatę czy kawę, pija sporo słodkich soków i napojów oraz nie cierpi gorzkiej herbaty - yerba smakowa to słuszny wybór dla Ciebie. Yerby smakowe można podzielić na:
ziołowe;
owocowe;
owocowo-ziołowe;
korzenne;
kwiatowe / inne.
Wybieraj do woli, co lubisz ;) UWAGA: W każdej smakowej yerbie, poza dodatkami, czuć oczywiście, mniej lub bardziej, smak yerby, która jest bazowym składnikiem mieszanki. Wybierz więc świadomie kraj pochodzenia mieszanki (Argentyna, Paragwaj, Brazylia czy Urugwaj), ponieważ charakterystyczne profil smaku danego typu yerby wpływa na finalny smak mieszanki. Cytrusowa paragwajka będzie zupełnie inna od cytrusowej argentynki!Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj dalej ;)
Yerba klasyczna
Czyli susz Yerba Mate bez dodatków, 100% Ostrokrzew paragwajski. Smak czystej yerby zazwyczaj kojarzony jest z goryczką bądź dymem, ale znajdą się tu spokojnie odejścia od reguły, więc nie zrażaj się! Każdy kraj ma inne profile smakowe; od delikatnej, świeżej w smaku Brazylii, poprzez goryczkowo-kwaskowatą Argentynę, aż po dymny Paragwaj. Możesz również spróbować delikatniejszego w smaku kuzyna yerby, czyli Ilex Guayusa, który nie ma goryczki. Jeśli lubisz czarną czy zieloną herbatę bez cukru, nie jesteś przesadnie przyzwyczajony do słodkich napojów i lubisz gorzkie smaki - pewno znajdziesz coś dla siebie. Teraz dopasuj swoje preferencje smakowe do charakterystycznych profili yerbowych krajów:
Argentyna
Yerba z Argentyny to szczególnie przystępny rodzaj yerby na początek. Charakteryzuje go specyficzna goryczka, która przywodzi na myśl świeży orzech włoski czy prażone orzeszki ziemne. Smak i aromat nie posiada intensywnej dymności. Może być lekko kwaskowaty. Susz jest zazwyczaj średnio/grubo cięty, z małą ilością pyłu. Łatwo jest przyrządzić napar z takiego suszu. SZCZEGÓLNIE POLECAMY
Yerby paragwajskie są z reguły bardziej dymne, często wędzone, zazwyczaj bez intensywnej goryczki. Smak jest siankowaty i bardziej kwaskowy. W efekcie smak potrafi być szczególnie intensywny.Susz jest drobniej pocięty i bardziej pylasty, więc może sprawiać problemy w przygotowaniu, ale wcale nie musi. Najczęściej wystarczy przetestować kilka sposobów przyrządzania mate. SZCZEGÓLNIE POLECAMY
W Brazylii głównie pija się chimarrão, czyli zmielony na drobną “mączkę” szusz. Chima jest świeża, delikatna i słodka, ale przy tym nie za prosta w przygotowaniu, więc nie zaleca się jej osobom początkującym. Wymaga też odpowiednich, dedykowanych akcesoriów.
Erva Mate Terere
Skupmy się na brazylijskiej odmianie terere, czyli na grubo ciętym i łatwym w przyrządzeniu suszu. Smak Erva Mate Terere posiada świeżo-trawiaste nuty, czasem kojarzące się z pokrzywą. Zazwyczaj jest delikatna w smaku i działaniu. Jeśli chcesz zacząć pić yerbę i zależy Ci na braku dymności czy goryczki lub na odżywczości z mniejszą ilością kofeiny, to będzie dobry wybór dla Ciebie. Wersje smakowe Erva Mate Terere mają często bardzo intensywne aromaty, z ledwo wyczuwalnym smakiem ostrokrzewu. Może to być zarówno wadą, jak i zaletą, w zależności od preferencji. SZCZEGÓLNIE POLECAMY
W temacie pobudzenia wyjątkiem są Meta Mate Raw, Meta Mate 23 oraz Meta Mate 1, które są klasycznym suszem terere, jednak w przeciwieństwie do większości brazylijek tego typu, mają sporą dawkę witamin i minerałów, a nawet kofeiny (MM23), co daje nam w efekcie konkretną odżywczość.
Mate Green
Poza najpopularniejszymi w Brazylii - chimarrão i terere, istnieje jeszcze jeden brazylijski rodzaj suszu: Mate Green/ Mate Verde. To grubo cięte, wyraźnie zielone liście ze znikomą ilością gałązek; niemal całkowicie bez pyłu. Mate Green jest suszona powietrzem, więc nie ma dymnych, ani wędzonych aromatów. Jest raczej delikatna, trawiasta w smaku, lekko kwaskowata. Smakowe Mate Green szczególnie polecamy osobom, które lubią dużo dodatków w napojach, mixy wielu składników i ciekawe mieszanki funkcjonalne. Mieszanka zielonego, łagodnego suszu z różnorodnymi ziołami, owocami i aromatami jest całkiem przystępna dla podniebienia, które nie toleruje goryczki i dymności. SZCZEGÓLNIE POLECAMY
Urugwajskie yerby są bardzo intensywne, charakterne, a przy tym w zaskakujący sposób łagodne (nie za gorzkie i nie kwaśne) oraz ciasteczkowo-waflowe w smaku. Za to maksymalnie pylaste. Wymagają nieco więcej wprawy w przygotowaniu, więc osobom początkującym polecamy jednak spróbować smaków z pozostałych krajów.
Pojemność naczynka, a smak i działanie
Zanim jeszcze zaparzysz pierwszą yerbę, koniecznie zwrócić uwagę na ważny czynnik, który wpływa na odczucia smakowe: rozmiar naczynka. W Europie istnieje tendencja do picia z możliwie jak największych naczynek. Może się to wiązać z chęcią uzyskania większego pobudzenia lub, po prostu, potrzebą zaspokojenia pragnienia. Natomiast w yerbowych państwach Rio de la Plata (kraje leżące w sąsiedztwie zatoki, powstałej w wyniku połączenia rzek Parana i Uruguay - Argentyna i Urugwaj) i szczególnie w Paragwajum doceniane są mniejsze pojemności, które pozwalają na raczenie się łagodniejszym smakiem mate.Na początek polecamy zacząć z mniejszą pojemnością naczynia, maks. do 250 ml, ponieważ ma to wpływ nie tylko na łagodniejszy smak i nie przesadne działanie, ale też ułatwia poprawne przyrządzenie naparu. W przypadku yerby paragwajskiej, która jest intensywna i w smaku i działaniu, rozmiar naczynia nabiera szczególnego znaczenia. Po wypiciu solidnej zaparzki z naczynka 300 ml (jeszcze, o zgrozo, za długo parzonej!) możesz doznać organoleptycznego szoku… Tymczasem w Paragwaju naczynko 250 ml jest już uważane za duże, a 350 ml jest raczej niespotykane. Dlatego nie polecamy osobom początkującym dużych naczynek do mate. Nie wiesz, jakie naczynie do Yerba Mate będzie najlepsze? Przeczytaj nasz wpis https://dobreziele.pl/poczytaj-o-yerba-mate/nie-wiesz-co-wybrac.
Testuj, smakuj i próbuj sam!
Wachlarz yerbowych smaków jest, jak widać, szeroki. Każdy może znaleźć coś dla siebie, swój ulubiony typ. Ważne, aby nie zniechęcić się po pierwszej zaparzce, która mogła być nieodpowiednim dla Ciebie typem. Inny rodzaj yerby, której jeszcze nie znasz, może Cię zachwyci i rozkocha! Testuj i smakuj. Polecamy na początek spróbować Yerba Mate z różnych krajów w praktycznych, mniejszych paczuszkach (np. 250 gram), aby sprawdzić, które profile smakowe do Ciebie przemówią najprzyjemniej.
Różne mogą być sposoby przygotowania mate, jednak każdy z nich łączy woda. Odpowiednia woda, oczywiście! Niewłaściwą wodą można zepsuć sobie całą radość z picia Yerba Mate… Jeśli jednak dążysz do pełni smaku, koniecznie zobacz nasz artykuł.
Zbliża się Majówka, a wraz z nią nieco wolnego czasu, i miejmy nadzieję, że ładna pogoda. W tym artykule przedstawię Ci zestaw TOP 5 pomysłów na połączenie weekendowych aktywności z naszym ulubionym naparem.
Czerwone herbaty cenione są za swoje właściwości odchudzające, lecz nie tylko! W tym artykule skupimy się na najpopularniejszej herbacie określanej powszechnie mianem "czerwonej" — Pu'erh. Jakie właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej "czerwonej" herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!
Czasem przyrządzenie yerby poza domem może stwarzać pozorne problemy, o których warto więcej powiedzieć. Jak pić yerbę w szkole czy na uczelni, gdzie jej działanie jest szczególnie przydatne?
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Wśród wielu dostępnych rodzajów yerby, jedna zdecydowanie się wyróżnia – Meta Mate Raw. Ona jedyna uniknęła ognia i wysokich temperatur, a zamiast tego doświadczyła szokowego zamrożenia… Co z tego wynika, i jak dokładnie wygląda unikalny proces produkcji Rawu, dowiesz się z tego artykułu.