Czy Yerba Mate wspomaga odchudzanie?
Yerba Mate, czyli napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) to napój pity od wieków przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Ma on wiele dobroczynnych właściwości, dzięki którym obecnie cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Jakie to właściwości i czy faktycznie jedną z nich jest wspomaganie odchudzania? O tym opowiemy w poniższym tekście.
Właściwości Yerba Mate
Do najpowszechniej znanych właściwości yerby bez wątpienia zalicza się te pobudzające — wiele osób skupia się właśnie na nich i pije yerbę jako zamiennik kawy, zapewniający zastrzyk energii i poprawiający koncentrację. Tymczasem napar ten zawiera także całe mnóstwo witamin i mikroelementów, czyniących z niego szczególnie prozdrowotny napój. Zawarte w nim składniki mogą pełnić istotną rolę w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego (przyczyniają się m.in. do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy) przez obniżanie poziomu cholesterolu LDL. Ponadto, jak wskazują badania1, yerba jest bogatym źródłem wykazujących działanie przeciwnowotworowe polifenoli oraz antyoksydantów (pod tym względem wygrywa nawet z zieloną herbatą).
Wróćmy jednak do głównego pytania — czy yerba wspomaga odchudzanie? Ogólnie rzecz ujmując — badania2 wskazują, że tak. Picie yerby ogranicza aktywność lipazy trzustkowej, odpowiedzialnej za rozkładanie tłuszczów, a tym samym zmniejsza ilość tłuszczu przyswajanego przez organizm (co z kolei ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej). Wyniki badań2 sugerują również, że Yerba Mate może być potencjalnie terapeutyczną alternatywą w leczeniu otyłości spowodowanej przez dietę wysokotłuszczową. Warto zatem sięgnąć po nią przy okazji dań bogatych w tłuszcz, które często pojawiają się na polskich stołach podczas obiadu lub kolacji.
Wspomaga także proces trawienia i przemianę materii (dzięki zawartości kofeiny) oraz regulację poziomu cukru we krwi, redukując przy tym ryzyko wystąpienia insulinooporoności i cukrzycy, a także wywołuje uczucie sytości. Wypicie jej na 30 minut przed posiłkiem ograniczy ilość spożytych pokarmów.
Należy jednak pamiętać, że do efektywnego zrzucenia zbędnych kilogramów nie wystarczy samo picie Yerby Mate — napar ten powinien stanowić tylko dodatek do zbilansowanej i zdrowej diety. Odchudzanie warto też wspomóc aktywnością fizyczną.
Tak wygląda teoria. A w praktyce?
Nasze własne obserwacje zdecydowanie potwierdzają odchudzające działanie Yerba Mate. Już od samego początku naszej przygody z yerbą, kiedy to bardzo prężnie funkcjonowały tematyczne fora internetowe, mnóstwo użytkowników opisywało swoje przypadki w temacie utraty wagi. Bez żadnej innej zmiany w stylu życia, tylko pijąc Yerba Mate, waga leciała mocno w dół.
Sami, z własnego doświadczenia, również potwierdzamy odczuwalne przyśpieszenie metabolizmu oraz zdecydowanie ułatwione trawienie ciężkostrawnych posiłków.
ALE: Każdy organizm jest inny. Na każdego yerba może ciut inaczej działać, każdy ma inną wrażliwość na dane substancje. Nie możemy więc napisać, że pijąc yerbę na 100% schudniesz. Bo nie wiadomo. Ale masz dużą szansę!
Która yerba będzie pomocna w odchudzaniu?
Trzeba mieć świadomość, że nie ma jednego słusznego rodzaju yerby do walki z nadmiarem kilogramów — każdy susz z ostrokrzewu paragwajskiego będzie pod tym względem wykazywał bardzo zbliżone właściwości, niezależnie od wybranej wersji. Odchudzające działanie Yerba Mate można jednak wzmocnić, wybierając mieszanki z odpowiednimi, funkcjonalnymi dodatkami. Oto kilka z najbardziej pomocnych w walce z tłuszczem:
Boldo — prawidłowe trawienie
Jedną z najczęstszych przyczyn nadwagi są zaburzenia w działaniu układu trawiennego, zwłaszcza te dotyczące przyswajania składników odżywczych. W takim wypadku organizm domagał się będzie coraz więcej jedzenia, z którego i tak nie będzie w stanie uzyskać naprawdę potrzebnych składników, co doprowadzi do odkładania zbędnych kilogramów. Dlatego też do osiągnięcia trwałego schudnięcia konieczne będzie zatroszczenie się o właściwe funkcjonowanie układu trawiennego. Z pomocą przyjdzie tutaj Yerba Mate z dodatkiem liści boldo — rośliny wyjątkowo korzystnie wpływającej na układ trawienny. Po pierwsze, wspiera produkcję soków żołądkowych i jelitowych, poprawia przyswajanie składników odżywczych oraz redukuje zaparcia i wzdęcia. Po drugie, zwiększa właściwości detoksykacyjne i rozkładające tłuszcze, wspomagając pracę wątroby. Yerba Mate z tym dodatkiem będzie zatem doskonałym wyborem dla osób chcących osiągnąć długotrwały efekt odchudzania.
Przykładowe yerby z boldo:
- CBSe Silueta jabłkowa
- CBSe Silueta Naranja
- Colon Menta Boldo
- Kurupi Fitness
- Selecta Silueta
Mięta — wsparcie pracy żołądka i wątroby
- Colon 90-60-90
- CBSe Silueta jabłkowa
- Mate Green Fitness
- Kurupi Menta Boldo
Dzika róża — redukcja tłuszczu z brzucha
Jak pokazują badania, dzika róża wykazuje właściwości umożliwiające usunięcie nadmiaru niebezpiecznego dla zdrowia tłuszczu trzewnego, czyli okalającego narządy wewnętrzne. Odpowiada za to zawarty w niej tilirozyd. Substancja ta nie tylko zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej, ale też wpływa na optymalne wykorzystanie glukozy w organizmie — hamuje to impuls gromadzenia zapasowego tłuszczu. Yerba Mate z dodatkiem dzikiej róży sprawdzi się zatem w sytuacji, gdy nadmiar tłuszczu zalega przede wszystkim w okolicy brzucha.
Przykładowe yerby z dziką różą:
- CBSe Silueta jabłkowa
- CBSe Silueta Naranja
- CBSe Regulase
Koper włoski — skuteczne odchudzanie
Nie da się ukryć, że jest to zasadniczo najbardziej popularne zioło o właściwościach odchudzających. W połączeniu z Yerba Mate będzie ono niezwykle skutecznym narzędziem w walce o idealną sylwetkę. Nasiona tego kopru wyraźnie przyspieszają metabolizm, pomagając jednocześnie w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i redukując nadmierny apetyt. Koper włoski wykazuje również działanie regulujące pracę układu trawiennego, zmniejszając tym samym ryzyko odkładania nadmiernych ilości tłuszczu w organizmie.
Przykładowe yerby z koprem włoskim:
- Kurupi Fitness
- Barão Export Compuesta
- Mate Green Fitness
Trawa cytrynowa — oczyszczenie
Zawiera ona działające silnie odtruwająco i oczyszczająco substancje. Dzięki temu Yerba Mate z jej dodatkiem jeszcze skuteczniej oczyści organizm z toksyn i usunie nadmiar wody (będący częstym problemem w początkowej fazie odchudzania). Ponadto trawa cytrynowa wspomaga także przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej dzięki zawartości kwasu kofeinowego i chlorogenowego. Pomaga także w regulacji poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Oprócz tego dodatek ten jest bardzo aromatyczny i nadaje naparowi orzeźwiającego smaku i zapachu. Dzięki temu Yerba Mate z trawą cytrynową przypadnie do gustu nawet osobom, którym naturalny smak tego napoju wydaje się zbyt intensywny.
Przykładowe yerby z trawą cytrynową:
- Cachamate Hierbas del Litoral
- Barão Export Compuesta
- Mate Green Lemon
- Mate Green Mas Energia
- Mate Green Fuerte
Rumianek — szczupła sylwetka
Podobnie jak trawa cytrynowa, również rumianek cechuje się silnym działaniem oczyszczającym i odtruwającym. Dzięki temu nie tylko przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, ale też ogranicza odkładnie tkanki tłuszczowej — zalegające w organizmie toksyny sprzyjają bowiem gromadzeniu się jej. Oprócz tego zapobiega także wzdęciom, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz wspomaga trawienie. Rumianek stanowi zatem doskonały dodatek do Yerby Mate, wzmacniający jej pozytywne (a zwłaszcza odchudzające) działanie na ludzkie ciało.
Przykładowe yerby z rumiankiem:
- CBSe Regulase
- Selecta Siempre Mate
- Playadito Hierbas
- Cruz de Malta Manzanilla
- El Moncayo compuesta
Jak prawidłowo zaparzyć Yerba Mate?
Na wstępie trzeba będzie wyposażyć się w specjalne naczynko zwane Matero (np. Tykwa) oraz rurkę do picia (Bomblilla). Sam proces parzenia nie jest wcale trudny, choć trzeba pamiętać o właściwych proporcjach i odpowiedniej kolejności poszczególnych czynności. Oto prosty przepis na początek:
- Tykwę/Matero wypełnia się suszem do ok. 1/3 - 2/3 objętości naczynka. Wraz ze zdobytym doświadczeniem można modyfikować ilość suszu, zależnie od indywidualnych preferencji.
- Susz zalewa się wodą o temperaturze około 70-80°C (czyli po około 7-10 minutach od zagotowania), najlepiej lejąc wodę w jedno miejsce. Przygotowaną w czajniku wodę warto przelać do termosu, aby przez dłuższy czas mieć ją pod ręką, gotową do zalewania kolejnych zaparzek.
- Teraz czas na włożenie bombilli - najlepiej w miejsce, gdzie laliśmy wodę. Zalaną mate odstawiamy na około 2-3 minuty. Za pierwszym razem niemal cała woda wsiąknie w susz. Określa się to mianem „pierwszego łyku św. Tomasza”. Dlatego przy pierwszej zaparzce trzeba ponownie dolać wodę, do pełna. I gotowe!
PROTIP 1: Zalewanie tego samego suszu powtarzamy 4-8 krotnie, aż do całkowitej utraty smaku naparu. Za każdym razem parzymy mate przez 3 minuty.
PROTIP 2: Przy kolejnych zalaniach stopniowo zalewamy suchy kopczyk, aż do całkowitego zamoczenia całego suszu. Dzięki temu przez wiele zalań mamy częściowo smak i moc pierwszej zaparzki.
PROTIP 3: Pijąc yerbę nie należy mieszać suszu rurką ani zmieniać jej położenia. Raz ułożona w suszu, powinna tam pozostać. W przypadku mieszania jest duże prawdopodobieństwo zapchania filtra.
Polecamy testowanie różnych wariantów przygotowania dobrej mate, żeby znaleźć swój ulubiony sposób.
Podsumowanie
Yerba Mate to połączenie wielu dobroczynnych właściwości, którego próżno szukać w innych napojach i wywarach. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego wpływa pozytywnie na większość procesów zachodzących w ludzkim organizmie, co czyni z niego niekwestionowanego pretendenta do miana cudownego napoju.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _